Investiţii majore în 2019 în comuna Malu Mare

Ilie Dodocioiu, primarul din Malu Mare
Autori


Anul 2019 a debutat cu proiecte extrem de importante pentru comuna Malu Mare. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, finalizarea reţelei de canalizare, modernizarea iluminatului public, construirea unei noi grădiniţe, precum şi introducerea reţelei de gaze sunt principalele obiective ale administraţiei locale. Toate aceste investiţii însumează peste cinci milioane de euro, fonduri ce provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul local.

Aflată la numai 10 km distanţă de centrul administrativ al judeţului Dolj, comuna Malu Mare i-a atras ca un magnet atât pe investitori, cât şi pe craioveni. În prezent, sute de firme importante îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei, iar numărul celor care îşi achiziţionează sau îşi construiesc locuinţe creşte de la o lună la alta. Numai în 2018 au fost ridicate peste 240 de case, iar numărul locuitorilor se ridică la aproximativ 6.000 de persoane. Pe lângă apropierea de Craiova, şi perspectivele modernizării comunei au constituit un criteriu de care au ţinut cont mulţi dintre cei care au ales să se stabilească aici. Primarul Ilie Dodocioiu împreună cu echipa de consilieri locali și-au făcut o misiune din a schimba complet aspectul localităţii. Unul dintre proiectele în care s-au făcut investiţii este sistemul de canalizare din comună. „Sistemul de canalizare în Preajba, de 19,2 km, a fost finalizat, printr-un proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de circa 10 milioane de lei, iar în viitorul apropiat vom proceda la predarea acestei investiţii către Compania de Apă Oltenia. La sfârşitul acestei luni, vom avea o şedinţă de consiliu local şi vom lua o hotărâre cu privire la acest proiect şi, probabil la începutul lunii februarie, CAO va prelua canalizarea de la Preajba, care este deja funcţională“, a spus Ilie Dodocioiu, primarul din Malu Mare.

Unul dintre proiectele în care s-au făcut investiţii este sistemul de canalizare din Malu Mare

Un alt proiect este canalizarea din Malu Mare. Practic, este vorba de continuarea unui proiect de 7 km, demarat în 2007 de vechea administraţie şi care era prevăzut cu staţie de epurare. Fondurile au fost alocate de Ministerul Dezvoltării, iar din întregul proiect au fost finalizaţi doar 1.800 de metri liniari. Pentru a duce la bun sfârşit acest demers, autorităţile din Malu Mare au contribuit cu încă 1,8 milioane de lei, pe lângă fondurile acordate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, au fost realizaţi cei 5.200 de metri liniari rămaşi şi staţia de epurare. „Acum, 90 la sută din canalizarea din Malu Mare este finalizată şi, imediat ce ne va permite vremea, vom realiza şi restul de 10 la sută, astfel încât să putem preda şi această investiţie Companiei de Apă Oltenia. Avem în vedere însă şi un proiect grandios, de peste 10 milioane de lei, care vizează extinderea canalizării în Malu Mare, dar şi a staţiei de epurare“, a adăugat Dodocioiu.

Străzi asfaltate cu fonduri europene

Unul dintre proiectele europene pentru care autorităţile locale au obţinut finanţare vizează asfaltarea a 6,2 km de drumuri în Preajba Veche şi Malu Mare. Proiectul aprobat pe AFIR este în valoare de un milion de euro. „Din cei 6,2 km de asfalt, 1,2 km sunt în Preajba Veche, iar restul în Malu Mare. Pe 22 ianuarie este ultima zi de depunere a ofertelor, după care vom afla care este firma ce a câştigat proiectul de asfaltare pe AFIR şi vom demara lucrările“, a mai spus primarul.
Fonduri pentru asfaltare au fost alocate însă şi din bugetul local. Este vorba de aproximativ 2,2 milioane de lei, care vor fi folosiţi pentru asfaltarea a 11 km de drum în Preajba Veche. Lucrările au început deja în toamna anului trecut şi vor fi reluate imediat ce vremea va permite acest lucru. „Prin toate aceste investiţii, estimăm că până în toamnă 85 la sută din Preajba Veche va fi asfaltată. Totodată, vom lua o hotărâre de consiliu local pentru a demara un studiu de fezabilitate pentru restul de drumuri, care nu sunt cuprinse nici pe AFIR, nici în proiectul multianual de 11 km pe care îl facem cu bani de la bugetul local“, a adăugat primarul din Malu Mare.

500.000 de euro, investiţi în infrastructura educaţională

În locul actualei grădiniţe din Malu Mare, care funcţionează într-un fost grajd, va fi construită o clădire nouă

O sumă importantă, alocată tot printr-un proiect pe AFIR, de 500.000 de euro, va fi investită pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. În locul actualei grădiniţe din Malu Mare, care funcţionează într-un fost grajd, va fi construită o clădire nouă, dotată cu toate utilităţile şi cu mobilier adecvat. Astfel, cei aproape 50 de preşcolari care sunt înscrişi aici vor beneficia de o structură modernă de învăţământ. „Pe 6 februarie se finalizează depunerea de proiecte, iar apoi vom şti firma câştigătoare. Sperăm ca în primăvară să demarăm lucrările la acest proiect, iar copiii să beneficieze de o unitate de învăţământ la nivel european“, a afirmat Dodocioiu.
Tot pentru a îmbunătăţi viaţa socială a copiilor şi tinerilor, primarul comunei Malu Mare a aprobat şi construirea unui miniteren de sport dotat cu nocturnă şi care va avea o capacitate de 60 de locuri. Valoarea acestei investiţii este de 55.000 de euro, acesta fiind al treilea proiect pe AFIR.
O altă mare provocare pentru autorităţile din Malu Mare este realizarea unui sistem de alimentare cu gaze. Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro. „Suntem în curs de finalizare a studiului de fezabilitate, care a costat 70.000 de lei, pentru o conductă de 37 km. Valoarea estimată pentru proiectare şi execuţie este de 1,6 milioane de euro. Având în vedere numărul mare de locuitori şi de investitori de pe raza comunei noastre, acesta va fi unul dintre proiectele de succes“, a mai spus edilul-şef.
Malu Mare va beneficia şi de iluminat public modern pe leduri. În acest sens a fost semnat un contract cu firma Luxten, către care se va face o plată eşalonată pe patru ani a sumei de 1,9 milioane de lei şi care va asigura un iluminat modern pe o lungime de peste 14 km. Lucrarea se va finaliza în toamna acestui an.
Lista investiţiilor în comuna Malu Mare însumează peste cinci milioane de euro, fonduri ce provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul local.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 20 februarie 2019

Actualitate

» Primul vot pentru Procurorul european: Jean-François Bohnert (Franța) – 50 de voturi, Kovesi și Andrés Ritter – câte 29 de voturi (surse) / Monica Macovei: Votul dat azi în privința lui Kovesi a fost indicativ și se mai negociază
» Proiectul de lege care prevede ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă, avizat favorabil în Comisia de Sănătate din Senat
» Ministrul Apărării despre achiziția unor alte cinci avioane F-16 de la Portugalia: „Sunt discuții foarte avansate. Sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an”
» VIDEO Un român din Italia și-a distrus mașina în fața secției de poliție în semn de protest față de noul cod rutier: „Suntem cetățenii nimănui”
» (Video)Protest al procurorilor Parchetului Brașov: Noile modificări lovesc în independența fiecăruia dintre noi / Secţia pentru anchetarea magistraţilor va deveni o structură paralelă, în afara Constituţiei
» Patru europarlamentari, reținuți în timpul unui protest la o bază militară americană din Belgia
» Eugen Teodorovici va da explicații, în Parlament, despre Ordonanța lăcomiei
» Firmele câștigătoare vor avea nevoie de aproape 50.000 de angajați în primul an. Cât de greu le va fi pe piața muncii
» Secţia pentru procurori a CSM convoacă adunările generale pentru un punct de vedere pe modificarea legilor justiţiei
» EXCLUSIV Fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a ajuns consilier personal al președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu
» Secția de anchetare a magistraților, noi atribuții: Va putea retrage căile de atac în cauzele aflate pe rol sau soluționate definitiv
» Kovesi, în planul de management pentru Parchetul European trimis europarlamentarilor care o vor audia: Oamenii vor rezultate rapide
» Mehedinţi: Reținut 24 de ore pentru furt calificat
» Secția de anchetare a magistraților, a patra cerere către DNA pentru preluarea dosarului Tel Drum
» Mehedinţi: prinşi în flagrant
» Bărbat reţinut pentru contrabandă cu ţigări
» Elevi care absentau nemotivat de la cursuri, depistați de polițiști
» Mehedinţi: Cercetat pentru lovire sau alte violențe
» Cel etichetat „Securilă” de Liviu Dragnea îi cere daune de 45.000 de lei şefului PSD
» Povestea copilei care la 12 ani cântărește 10 kg. „Nu avem cu ce să o hrănim”
» Comisia Europeană „urmărește cu mare îngrijorare” modificările făcute de guvern prin OUG în justiție: Vom cere explicații din partea Executivului român
» DNA îşi exprimă îngrijorarea cu privire la OUG pe legile Justiţiei
» Bugetul pe 2019, criticat dur de la Palatul Cotroceni: Fondurile ar fi trebuit alocate către investiții reale, nu către camarila de partid / Guvernul imposturii a picat cu brio testul de a realiza un buget sustenabil
» Nick, invitatul Deliei la concertele din Craiova și Târgu Jiu
» Cea mai căutată meserie din România. Unul din şase angajaţi câştigă peste 7.000 lei pe lună
» Dăncilă i-a trimis preşedintelui noile propuneri pentru Dezvoltare și Transporturi, Daniel Suciu și Răzvan Cuc
» Protestatarii care au aruncat cu ketchup pe pereţii Ministerului Justiţiei, amendaţi cu 2.000 lei

Dolj

» Cod galben de vânt în Dolj şi Vâlcea, în următoarele ore
» Programul Inspire Mercur, VIP Electroputere şi Colours Cinema 22 – 28 februarie
» Dolj: Femeie şi bărbat urmăriţi internaţional, prinşi ieri de poliţie
» Comunicat de presă: Eco Sud primește la Depozitul Ecologic Mofleni toți furnizorii de deșeuri din Dolj

Gorj

» Gorj: Nepot violent, anchetat de poliţie după ce şi-a împins mătuşa pe scări
» Gorj: Un tânăr s-a ales cu dosar penal pentru 70 de lei
» Gorj: Bătrân accidentat în timp ce călătorea cu un microbuz
» Gorj: Tineri reținuți după ce și-au făcut singuri dreptate
» Gorj: Pompierii le recomandă cetățenilor să nu mai ardă miriștile

Olt

» (Video) Olt: Casă mistuită de flăcări în comuna Teslui, din cauza unui prelungitor

Sport

» Simona Halep o învinge pe Lesia Tsurenko şi se califică în sferturi la Dubai
» Polo / România, învinsă de Serbia în preliminariile Ligii Mondiale
» Fotbal / Liga Europa, şaisprezecimi – retur

Bani & Afaceri

» ROBOR la trei luni a crescut şi a ajuns la 3,25%

Magazin

» 3 pasi simpli pentru a te elibera de frica de risc
» 4 feluri în care te transformi când călătorești de una singură
» 5 sfaturi pentru a găti mai rapid, fara efort, mancaruri sanatoase si gustoase
» O echipă de IT-işti din Cluj lansează o aplicaţie care îţi arată automat pe ce cheltui banii
» Tu cum vorbeşti cu tine?
» Beneficiile frunzelor de dafin
» 15 motive pentru care să alegi masajul cu bambus
» Cum se raspandeste Hepatita C si ce trebuie sa faci ca sa te feresti. Cauze, simptome si tratament
» Amenajare bucătărie

Top