24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCalafatul - oraşul care se dezvoltă pe fonduri externe

Calafatul – oraşul care se dezvoltă pe fonduri externe

 

 

Situat la Dunăre, oraşul Calafat este în plină perioadă a investiţiilor.
Din bugetul municipiului, anul acesta au fost duse la bun sfârşit modernizarea bazelor sportive la două dintre unităţile de învăţământ preşcolar. Se fac investiţii însă şi în cultură, dar şi în infrastructura rutieră. Multe dintre proiecte sunt finanţate din fonduri europene sau din fonduri de la bugetul de stat, prin diverse programe de dezvoltare comunitară.
Şcoala gimnazială „Constantin Gerota“ şi Şcoala gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat ocupau locuri fruntaşe printre școlile din județul Dolj, bucurându-se de prestigiu în ceea ce priveşte rezultatele elevilor la examenele naţionale, dar şi la concursurile şcolare. Pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a copiilor, reprezentanţii administraţiei locale au făcut anul acesta investiţii la bazele sportive ale celor două unităţi şcolare.
„Lucrările de modernizare de la cele două baze sportive ale şcolilor generale au fost făcute cu fondurile Primăriei Calafat“, a spus primarul oraşului, Lucian Ciobanu. Fiind la graniţa cu Bulgaria, Calafatul are multe proiecte europene în derulare, care vizează atât domeniul cultural, cât şi dezvoltarea spiritului civic. Unul din proiecte este „Artă și cultură – active comune transfrontaliere în sprijinul dezvoltării durabile a turismului“, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria. Acest proiect vizează elaborarea unui plan de expunere în Muzeul „Palatului Marincu“, prin achiziţionarea de echipamente interactive: sisteme holografice pe scară largă, interactive multiutilizatoare. Practic, muzeul va avea un sistem digital de afişare, dar şi podele interactice şi camere de joacă pentru copii. Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 1.487.271,41 euro. Alt proiect este „Implementarea măsurilor de prevenire a corupției la nivelul Municipiului Calafat“, care are ca obiectiv sprijinirea măsurilor referitore la prevenirea corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate. Valoarea totală a proiectului este de 282.232 de lei şi constă în diverse activităţi de informare a cetăţenilor. Alt proiect pe fonduri europene, aflat în derulare, este „Îmbunătățirea sistemului de management al calității la Primăria Municipiului Calafat“, care constă în introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală, ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de: 408.673,00 lei.

Se modernizează infrastructura oraşului şi se fluidizează traficul

Reprezentanţii administraţiei locale au avut ca obiectiv în acest an şi modernizarea infrastructurii rutiere a oraşului. Au fost făcute demersurile pentru modernizarea şi amenajarea bulevardului Tudor Vladimirescu. Investiţia este în valoare de 8.105.209 lei, din care 84.054 de lei sunt de la bugetul local. Potrivit primarului, lucrările vor începe în primăvara anului 2019. Şi tot pentru modernizarea infrastructurii, un alt proiect este pentru strada Jiului. Proiectul se numeşte „Noduri secundare şi terțiare mai bine conectate la reţeaua centrală şi globală TEN-T prin măsuri comune privin dCBC“. Valoarea totală a proiectului – 3.225.509 – din care contribuţia de la buget local este de 64.510 lei. Prin acest proiect se va asfalta partea carosabilă, se vor amenaja trotuarele şi parcările şi spaţiile verzi şi va fi instalat sistem de monitorizare a traficului. Şi pentru a fluidiza traficul, primarul spune că anul viitor are ca obiectiv şi amenajarea unei parcări pentru tiruri la intrarea în oraş. „Zilnic sunt foarte multe tiruri care aşteaptă să treacă vama şi care blochează traficul la intrarea în Calafat. Pentru a descongestiona zona am ca obiectiv amenajarea unei parcări pentru tirurile în aşteptare, la intrarea în oraş. Prin această parcare se va facilita accesul spre satele Golenţi şi Basarabi. Şoferii nu vor mai sta blocaţi în trafic când vor ajunge în zonă“, a spus primarul oraşului Calafat.

Obiective pentru anul viitor

Pentru anul viitor, primarul are în vedere şi investiţii în sănătate. „Avem în evaluare un proiect pentru reabilitare și modernizare Spital Municipal Calafat – valoarea totală a obiectivului de investiţii este de 22 de milioane de lei. Şi un alt proiect este Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Spitalul Municipal Calafat, care are o valoare de peste 10.600.000 lei“, a spus primarul Lucian Ciobanu. Proiecte depuse sunt şi pentru o nouă grădiniţă cu program normal în Calafat. Acesta este un proiect în care lider este Ministerul Educaţiei Naţionale.
De altfel, pentru 2019 administraţia are obiective importante pentru tineri şi pentru amenajarea oraşului. „Am depus deja documentaţia la ANL pentru construirea a 20 de unități locative, primăria obligându-se doar să ducă utilitățile la scara blocului. De asemenea, am în vedere rezolvarea situației pieţelor. Vrem să modernizăm Piaţa Agroalimentară şi să facem o nouă construcţie pentru piaţa industrială. Dorim să preluăm tabăra şcolară de la Debarcader şi cele două foste sedii ale Poliţiei de Frontieră pe strada A.I. Cuza și cel al Ministerului Apărării de pe bulevardul Tudor Vladimirescu şi totodată să schimbăm destinaţiile fostelor puncte termice pentru a le da utilitate. Asigur toți locuitorii municipiului Calafat şi ai satelor aparținătoare – Golenți, Basarabi şi Ciupercenii Vechi, că îmi voi duce proiectele la bun sfârșit şi voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru binele comunităţii calafetene“, a spus primarul Lucian Ciobanu. Fiind sfârşit de an, primarul a transmis localnicilor şi un mesaj: „În preajma Sărbătorilor de Iarnă doresc tuturor linişte, căldură şi armonie în suflet, iar anul care vine să fie mai prosper!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS