20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajOraşul Filiaşi a făcut paşi importanţi spre modernizare

Oraşul Filiaşi a făcut paşi importanţi spre modernizare

Situat la 37 de kilometri de Craiova, oraşul Filiaşi a beneficiat anul acesta de investiţii importante. La şcoli au fost făcute reparaţii, dar au fost construite şi noi spaţii educaţionale. Şi în sănătate au fost făcute schimbări majore. Spitalul Filişanilor este un loc în care acum cei care apelează la serviciile de sănătate au condiţii moderne, în spaţiul respectiv fiind mutată acum şi policlinica. De câteva luni a început şi asfaltarea, proiect care cuprinde toate străzile oraşului şi care va continua şi anul viitor. Tot pentru 2019 sunt în lucru şi două proiecte de fluidizare a traficului pe artera principală a oraşului. Totodată, pentru dezvoltarea economică a oraşului, primarul spune că unul din proiectele importante este construirea unui parc industrial.

2018 a fost pentru Filiaşi anul cu cele mai multe realizări, spune primarul oraşului, Costeluş Gheorghe Ilie. Reprezentanţii administraţiei locale şi-au îndreptat atenţia mai întâi spre unităţile şcolare la care au fost făcute investiţii mari, unele dintre ele vizând chiar crearea de noi spaţii educaţionale. „Pe primul loc au fost proiectele pentru educaţie, pentru că avem nevoie de tineri care să preia ştafeta de la noi. Ne-am adresat tuturor celor trei instituţii pe care le avem în subordine: Şcoala gimnazială Filiaşi, Şcoala gimnazială Fratoştiţa, Liceul tehnologic «Dimitrie Filişanu». În urma discuţiilor purtate cu managerii, dar şi cu reprezentanţii acestora am stabilit un set de liste de investiţii, pe care am început să le implementăm şi pe unele le-am şi finalizat. La Şcoala gimnazială Filiaşi au fost mari probleme la acoperiş pe care le-am rezolvat cu brio. În curtea şcolii am amenajat un teren de sport multifuncţional. Tot anul acesta am schimbat şi centrala termică a şcolii, care era energofagă şi care avea şi pierderi. La Liceul «Dimitrie Filişanu», având în vedere că nu aveau un loc în care să se întâlnească pentru diferite evenimente culturale sau pentru diverse şedinţe administrative, am construit o sală nouă de evenimente. Am modernizat laboratorul de chimie şi am demarat construirea unei baze sportive multifuncţionale în aer liber, cu tot ceea ce este nevoie, inclusiv cu nocturnă. La Fratoştiţa, ne-am ocupat de reabilitări şi menţinerea clădirilor pentru a oferi copiilor un învăţământ de calitate“, a spus primarul din Filiaşi.

Spitalul are policlinică nouă

Investiţii mari au fost făcute şi la Spitalul Filişanilor, în cadrul căruia de anul acesta a fost mutată şi policlinica, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să beneficieze de cât mai multe servicii medicale într-un singur loc. „Este un spital de nivel mediu, cu 154 de paturi, cu opt specialităţi şi am înfiinţat şi linii de gardă. De anul viitor o să mai înfiinţăm încă o linie de gardă pentru pediatrie. Anul acesta am făcut investiţii importante la acest spital. Din două clădiri vechi, inestetice, am făcut una, destul de frumoasă şi bine dotată, care are rol de policlinică. Înainte aveam policlinica la o distanţă de trei kilometri şi pacienţii erau nevoiţi să meargă pe jos sau să fie aduşi cu ambulanţa, ca să îşi facă analizele sau să fie internaţi“, a explicat primarul Costeluş Gheorghe Ilie. Tot anul acesta, saloanele au fost dotate cu aer condiţionat, frigider şi plasmă. Proiectele pentru sănătate vor continua şi anul viitor. Potrivit primarului, se va amenaja o parcare foarte mare pentru însoţitorii pacienţilor. În prezent, în curtea spitalului este o parcare destinată angajaţilor. Edilul din Filiaşi spune că pentru spital are în plan şi un heliport.

A început marea asfaltare

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră la Filiaşi a început asflatarea. În proiect sunt prinse toate cele 38 de străzi ale oraşului. Dintre acestea, au fost asfaltate trei străzi, însă lucrările vor fi reluate din primăvară. Tot pentru oraş, anul viitor se vor implementa două proiecte care vizează fluidizarea traficului pe drumul european. „Pentru că pe drumul european traficul este aglomerat, împreună cu DRDP Dolj mergem pe două proiecte. Unul îl finanţăm noi din bugetul local pentru parcări laterale şi trotuare pe trei kilometri, câte 1.5 kilometri pe fiecare parte. Al doilea proiect vizează instalarea de semafoare. Acest proiect va debuta în primăvară. În acest moment îl avem în fază de licitaţie“, a spus primarul. Reprezentanţii administraţiei spun că, pe viitor, va fi construită şi o rută ocolitoare a orașului care va duce spre un parc industrial. Pentru aceste proiecte, deja administraţia locală a achiziţionat zece hectare de teren.
Lucrări de modernizare a infrastructurii au fost făcute şi în celelalte localităţi. „În satele aparţinătoare oraşului Filiaşi am pietruit în bună parte străzile, ca şi operaţiune premergătoare asfaltării, iar în două din aceste sate am asfaltat străzile principale. În Fratoştiţa am asfaltat strada Valea Bisericii şi în Bâlta, strada care face legătura între podul de peste Jiu şi centrul satului. În primăvară, urmează ca pe aceste străzi să aibă loc instalarea indicatoarelor şi trasarea marcajelor“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS