12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPatrimoniul cultural doljean, în oglinda timpului

Patrimoniul cultural doljean, în oglinda timpului

Anul 2018 a fost declarat de Uniunea Europeană drept Anul European al Patrimoniului Cultural, concept ce își propune să accentueze însemnătatea caracterului comun al moștenirii culturale europene ce constă, de fapt, în promovarea acelorași valori, prin moștenirea culturală înrudită și prin istoria europeană comună.
Pentru a ne raporta la cultura europeană e nevoie să cunoaștem, să promovăm identitatea culturală națională și să argumentăm apartenența la spațiul european prin prezentarea tuturor formelor și aspectelor culturale din zona în care trăim. Și vorbind despre această zonă, putem spune că Doljul este un județ minunat în care cultura îmbracă cele mai variate forme de la muzee, biblioteci, monumente istorice, situri arheologice și până la obiceiuri, meșteșuguri, manifestări artistice, arhitectură și altele.
Vorbind despre valorile culturale craiovene, cu greu poți face o selecție a celor mai importante, căci grandoarea, varietatea stilistică și încărcătura istorică acestora ne oferă prilejul unei îndelungi și încântătoare incursiuni în istoria culturală a municipiului, unde pitoreștile influențe balcanice se îmbină armonios cu cele ale curentelor vestice.
Cel mai vechi monument de arhitectură al Craiovei este Casa Băniei. Încă de la sfârșitul sec. al XV-lea, în istoria Țării Românești s-a impus neamul marilor boieri Craiovești, începând cu Barbu Craiovescu, iar în 1699, voievodul Constantin Brâncoveanu, descendent al neamului Craioveștilor, a reclădit Casele Băniei din Craiova. Deși a suferit multe transformări de-a lungul timpului, spre sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX, sub acoperământul acestui edificiu, au funcționat diferite instituții: Tribunalul Craiova, Liceul „Frații Buzești“, Școala normală de învățători, Seminarul teologic, Arhivele Statului Dolj, Muzeul Olteniei, iar în prezent, aici se află Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS