10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajO nouă donație făcută de academicianul Basarab Nicolescu

O nouă donație făcută de academicianul Basarab Nicolescu

Inițiat în februarie 2016, procesul de constituire a „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu“ reprezintă etapa fondatoare în direcția înființării Muzeului Cărții și Exilului Românesc. La sfârșitul săptămânii trecute, academicianul Basarab Nicolescu a donat un număr de 22 de cutii cuprinzând volume, cărți-document, corespondență, afișe, fotografii, ziare și reviste personale.
În legătură cu importanța donației al cărei titular este academicianul Basarab Nicolescu, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, a declarat: „Suntem norocoși că avem posibilitatea de a reiniția circuitul donațiilor de la chiar cel care a inspirat proiectul nostru. Academicianul Basarab Nicolescu ne demonstrează, o dată în plus, că este nu doar un autentic ctitor de instituție culturală, dar și devotat prieten al bibliotecii și proiectelor pe care ne dorim să le implementăm. Semnarea noului contract de donație înseamnă noi cărți și mărturii din Exil care vor ajunge la Craiova. Cu alte cuvinte, înseamnă întregirea donației în jurul căreia a gravitat, încă de la începuturi, proiectul nostru. Colecțiile muzeului și publicul nostru sunt elementele pe care le avem în permanență în vedere. În acest moment, toate cutiile se află la Craiova, la bibliotecă, și urmează să fie catalogate în vederea asigurării accesului pentru toți cititorii noștri. Îi mulțumim academicianului Basarab Nicolescu pentru entuziasmul de care dă dovadă în susținerea și promovarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc“.
De la primul transfer de carte dinspre Paris spre Craiova – iulie 2016, și până în prezent, colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc s-au îmbogățit și diversificat în mod semnificativ. În prezent, alături de colecția inițială, cu rol fondator, aparținându-i academicianului Basarab Nicolescu, din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc mai fac parte fondurile: Mircea Eliade, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Șerban Popa, Andrei Codrescu, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanța Buzdugan, V. Veliman, Ileana și Romulus Vulpescu, acad. Dan Berindei și acad. Dinu C. Giurescu. În majoritatea demersurilor la care s-a procedat în vederea completării și suplimentării fondurilor și colecțiilor de carte și documente, academicianul Basarab Nicolescu a jucat un rol esențial.
„După prima mea donație, care a dus la constituirea «Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu», am constatat înaltul profesionalism al echipei domnului Lucian Dindirică şi m-am bucurat că ea a determinat constituirea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, un proiect de mare anvergură nu numai națională, dar şi mondială. De aceea am decis să fac, în acord cu soția mea, Anne, o a doua donație, de data aceasta pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noua donaţie conţine biblioteca mea – aproximativ 1.000 de volume, printre care: 1. cărți rare, bibliofile, numerotate, cu dedicații, și cărți de la mari scriitori, români și străini, cu dedicații; 2. cărțile mele, incluzând ediții bibliofile și numerotate, precum și cărțile colective și revistele conținând contribuțiile mele și cărțile și revistele citând opera mea. Citez, ca exemplu, cartea-obiect (38cm x 45cm) «Texte de E. M. Cioran – … Poursuivis par nos origines», concepută de marele pictor Ion Nicodim, Éditions de la Grand’ rue. Longjumeau, Franţa, 1990, cu 5 gravuri originale care preced o inimă executată în pământ împietrit traversat de spice de grâu. Această ediție originală a fost imprimată pe hârtie «Japon froissé pur chiffon» făcută manual de Jean Hofer. Tirajul comportă 48 de exemplare numerotate de la 0 la 47 și 12 exemplare marcate HC, toate semnate de artist. Exemplarul pe care îl donez este exemplarul numărul 46. Donez, de asemenea, corespondența mea cu importante personalități franceze şi străine – Raymond Abellio, Adonis, René Berger, André Bourguignon, Michel Camus – 12 clasoare, André Chouraqui, Antoine Faivre, Roberto Juarroz, Jacques Lacarrière, Claude Louis-Combet, Edgar Morin, Raimon Pannikar, Kathleen Raine şi Michel Random -, precum și câteva tablouri. În sfârșit, donez diplomele, medaliile și distincțiile mele, afișe și extrase de presă, precum și dosarele personale cu documente privind pe mine și familia mea“, a declarat academicianul Basarab Nicolescu.
Alături de această donație, la Craiova au sosit și 17 cutii provenite tot de la Paris, cuprinzând cărți și corespondență, de la Nicholas Poghirc, fiul cunoscutului profesor și reprezentant de seamă al exilului românesc, Cicerone Poghirc.
Biroul de Presă
al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS