21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCraiova, uitată de autorități

Craiova, uitată de autorități

 

La Făcăi, oamenii sunt atât de disperați că autoritățile îi ignoră, încât vor să inițieze un referendum prin care să se rupă de Craiova și să treacă la Malu Mare sau Podari.

Craiova cuprinde, de fapt, mai multe orașe. Este unul din zona centrală, unde edilii trec zilnic, și se laudă că avem o urbe minunată, cu luminițe de sărbători și târg de Crăciun, cu asfalt și apă curentă. E drept, uneori fără căldură. Și mai este un alt oraș, cel de la periferie, unde edilii au uitat să mai calce de la alegeri și unde oamenii plătesc taxe și impozite și nu beneficiază de nimic. Nici de canalizare, nici de gaze, nici de străzi asfaltate.
O astfel de situație se întâlnește în Făcăi. Am fost în câteva rânduri aici să mă întâlnesc cu oamenii care se plâng că primăria nu doar că nu face nimic pentru ei, dar le și ignoră solicitările.

„Cea mai mare durere a noastră o reprezintă lipsa canalizării“, mi-a spus unul dintre craiovenii care locuiesc aici. „Și lipsa gazelor“, a adăugat cineva. „Și străzile care, uitați, în ce hal arată“. Într-adevăr, străzile din acest cartier al Craiovei arată mai rău decât într-o comună uitată de timp. Maluri de pământ, gropi adânci și bolovani imenși, care se doresc a fi piatră concasată, care transformă drumul de aici într-o adevărată aventură. „Au venit să pună piatră pe stradă și mai mult au distrus-o. Au pus piatră concasată, iar acum strada arată mai rău decât înainte. Cei care avem copii mici nu putem merge cu un cărucior“, ne-a spus o locatară a acestui cartier.

Ironia sorții este că stația de epurare se află la o aruncătură de băț, iar de-a lungul drumului principal trece conducta de gaze. Cu toate astea, oamenii nu au gaze și nici canalizare. De altfel, și cu apa potabilă a fost la fel. Făcăi a fost ultimul cartier unde apa a fost introdusă, în condițiile în care stația de apă se află la doi pași.

„Pe timp de iarnă, încălzirea ne costă peste 45 de milioane (lei vechi)“, spune cineva.
Și nu sunt singurele probleme ale oamenilor de aici. Salubritatea aproape că nu mai vine în acest cartier. Dovadă – maldărul de gunoi care tronează chiar lângă școală de-a lungul unui drum național.

Cât despre legătura cu orașul, este foarte anevoioasă. Singurul autobuz care trece prin zonă circulă atât de rar, încât oamenii mai bine merg pe jos, pentru că ajung mai repede.
Locuitorii din Făcăi au trimis numeroase plângeri către primărie, au făcut memorii, au sunat la telefonul cetățeanului. Rezultatul – o tăcere totală a autorităților. Pentru edilii Craiovei, singurul drept al locuitorilor de aici este să își plătească taxele pentru că primăria are mare nevoie de bani. Nu se știe pentru ce, dar are.

Oamenii sunt atât de disperați încât spun că au de gând să organizeze un referendum pentru a trece de una dintre comunele limitrofe – Podari sau Malu Mare. Locuitorii din aceste comune au toate condițiile care lor, celor care locuiesc, chipurile, în oraș, le lipsesc.

Nicolae Giugea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS