În fiecare iarnă, energia pe bază de cărbune susţine siguranţa sistemului energetic naţional

Instalaţie de evacuare a zgurei şi cenuşei
Autori


Reprezentanții ONG-urilor de mediu revin periodic, în spaţiul public, cu câte o informare bazată pe situaţii statistice întocmite cu mulţi ani în urmă (inclusiv în anul 2009). „În mod firesc, pentru cei interesaţi, cifrele care vor să inducă ideea îmbolnăvirii populaţiei şi/sau producerii a mii de decese din cauza termocentralelor pe cărbune ridică o serie de întrebări (Care este aria geografică în care au fost înregistrate decesele invocate? Care a fost vârsta decedaților? Au suferit persoanele decedate și de alte afecțiuni? Care erau condițiile de viață ale decedaților: tipul de locuință, tipul de încălzire a locuinței, erau fumători cronici sau nu? Ce alţi poluatori existau în zonele bolnavilor, de exemplu: industria siderurgică, chimică sau cea a materialelor de construcții? Există date comparative între incidența afecțiunilor incriminate pentru decesele premature la grupe de populație din zone neutre fața de salariații CE Oltenia care sunt expuși cel mai mult la acțiunea factorilor nocivi?). Din acest punct de vedere, ţinem să readucem la cunoştinţa opiniei publice că, la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO), numărul de personal înregistrat cu boli profesionale reprezintă 0,5% din numărul total de salariaţi, fiind incluse în această statistică nu numai afecţiunile respiratorii, ci şi afecţiuni auditive sau discopatii lombare. În aceste condiţii, cum ar putea energia pe bază de cărbune să afecteze sănătatea a mii de cetăţeni de pe teritoriul ţării?“, menţionează reprezentanţii CEO.

Termocentralele CE Oltenia respectă legislaţia de mediu în vigoare

Termocentralele pe cărbune sunt acuzate că „emit cantităţi semnificative de pulberi în suspensie, dioxid de sulf și oxizi de azot“, în condiţiile în care valorile acestor emisii nu depăşesc limitele legale admise, existând instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere puse în funcţiune începând din anul 2011 şi instalaţii de evacuare în slam dens a zgurii şi cenușii, provenite din procesul de ardere, puse în funcţiune începând din anul 2010. Avantajele evacuării în slam dens au ca impact: mărirea coeficientului de stabilitate a depozitului; cenuşa este fixată și nu spulberată de vânt; apa de infiltraţie este foarte redusă cantitativ şi nepoluantă. De asemenea, niciuna dintre centralele aferente CE Oltenia nu figurează în clasamentul celor mai mari generatoare de emisii de SO2 sau de NOx din Europa.
Termocentralele pe cărbune sunt acuzate că „emit gaze cu conținut de metale grele (plumb, arsen, beriliu, crom) și dioxină“, deși acestea sunt specifice altor domenii de activitate, precum medicina, industria prelucrătoare de aliaje speciale, procesele de sinteză ale unor erbicide, dezinfectanți sau în instalațiile de ardere a gunoaielor menajere.
Termocentralele pe cărbune sunt acuzate ca reprezintă „cea mai importantă sursă de mercur din Europa“, însă reprezentanţii CEO susţin că valorile concentraţiilor de mercur determinate în ultimii trei ani, în zona de influenţă a Complexului Energetic Oltenia, sunt nedetectabile, având valori sub 0,01 μg/l – SLD (sub limita de detecţie), iar limita admisă de legislaţia în vigoare este de 0,05 mg/l.

Acuzaţii necredibile aduse termocentralei de la Rovinari

Este de remarcat faptul că în comunicatul de presă emis de un ONG de mediu, în data de 31 octombrie 2018, Termocentrala Rovinari este prezentată ca fiind una dintre cele mai mari emițătoare de CO2 din UE, deși, așa cum se poate observa în schema care ilustrează situația anului 2015 cu privire la impactul emisiilor de CO2 asupra condițiilor climatice, România nu figurează în top 30 de termocentrale cu cel mai mare impact negativ în acest sens.
De asemenea, CEO mai spune că este greu de crezut că funcţionarea Termocentralei de la Rovinari a cauzat 140 de decese în anul 2015, având în vedere că la SE Rovinari, în anul respectiv, existau trei cazuri de boli profesionale (după anul 2001 nu au mai fost înregistrate cazuri noi de boli profesionale la Termocentrala Rovinari). În realitate, în situaţiile statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, în anul 2015 sunt înregistrate 60 de decese în oraşul Rovinari, din cauze diverse. „Prin urmare, acuzaţiile aduse Termocentralei Rovinari sunt lipsite de credibilitate, iar raportul statistic invocat ridică un semn de întrebare, în comparaţie cu situaţiile statistice ale unei instituţii, al cărui obiect de activitate nu are ca scop susţinerea sau desfiinţarea energiei pe bază de cărbune“, mai informează CEO.

Cu privire la apropierea de situl Natura 2000, CEO precizează că documentaţia de solicitare a autorizaţiei cuprinde şi harta cu poziţionarea ariilor protejate faţă de amplasamentul termocentralei, iar evaluarea calităţii aerului în zona înconjurătoare s-a realizat cuprinzând şi zona ariei protejate.

Sute de milioane de euro investite în proiecte de mediu

CEO susţine că este în permanenţă ţinta atacurilor ONG-urilor care au ca scop declarat desfiinţarea energiei produse pe bază de cărbune, chiar dacă, spre deosebire de alţi producători de energie care nu deţin autorizaţiile de mediu necesare funcţionării, compania a investit sute de milioane de euro în instalaţii care încadrează impactul asupra mediului în limitele impuse de legislaţia în vigoare, eforturile şi realizările companiei în acest sens nefiind luate în considerare de către aceste organizaţii.

CEO informează că a efectuat investiţii inclusiv pentru reconstrucție ecologică prin redarea în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere. În cinci ani de funcționare, CE Oltenia a plantat aproximativ 700 ha de pădure de salcâm, în timp ce doar circa 100 ha au fost scoase din fondul forestier național.


Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Avarie la o conductă de apă din Rovinari

O parte a locuitorilor orașului Rovinari au rămas fără apă de azi noapte. Din cauza unei avarii la conducta de apă de pe strada Termocentralei, zona Penny, informăm cetățenii orașului că va fi întreruptă alimentarea cu apă potabilă în zonele

Sumarul ediției de vineri, 19 aprilie 2019

Actualitate

» Curtea Constituţională decide asupra conflictului dintre Parlament şi Înalta Curte, în privinţa completurilor în cazurile de corupţie
» Tudorel Toader pleacă imediat ce numele înlocuitorului său va fi publicat în MO
» Caz de meningită meningococică la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Orele au fost suspendate. O elevă a murit

Publireportaj

» S-a deschis Târgul Contex – „Sărbătoarea Primăverii“
» PSD îmbolnăvește grav Sănătatea
» Ionuț Stroe: „Craiova este mult mai mult decât ceea ce ne arată PSD“

Local

» Iluminat inteligent în Slatina și peste 45 km de drum reabilitați cu 21 de milioane de euro

Dolj

» Ceaţă şi restricţii pe mai multe drumuri din ţară
» Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, gazda fazei naţionale a Olimpiadei la Discipline din aria curriculară „Tehnologii”
» Radio Sud: 22 de ani de „exact ce-mi place să aud“
» Festin expozițional la Târgul de Paște din Craiova (GALERIE FOTO)
» Evaziunea cu fier vechi i-a băgat în puşcărie
» Iluzia cartierului chinezesc, prelungită până în 2030
» Medici de la Urgenţă, „îngeri păzitori“ pentru un craiovean
» PNL Dolj nu şi-a stabilit scorul-ţintă pentru europarlamentarele din 26 mai
» PNL Dolj ameninţă cu judecata primarii care au fugit la PSD
» Întreruperi energie electrică de luni
» PNL Dolj nu şi-a stabilit scorul ţintă pentru europarlamentarele din 26 mai

Gorj

» Şeful Spitalului Județean, chemat la audieri în Comisia de Dialog Social
» Operaţii de hernie de disc, şi la Spitalul Judeţean
» Angajaţii CEO aşteaptă plata primei de combustibil
» Se întrerupe circulaţia rutieră în centrul municipiului
» Un drum naţional din Gorj va fi reabilitat
» Primarul din Târgu Jiu, la judecată cu CJ

Vâlcea

» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Sport

» Voleibaliştii se pregătesc să doboare Zalăul
» Aurică Beldeanu: Nu pierdem la Giurgiu!
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (19-22 aprilie)

Sanatate

» Fetele din Dolj pot fi vaccinate gratuit
» Patru motive pentru care nu reușești să slăbești
» Gutuile, benefice pentru sănătate

Educatie

» Elevi din Rovinari, în schimb de experienţă în Lituania
» CN „Fraţii Buzeşti“ are 100 de elevi la olimpiadele naţionale

Magazin

» Hobbyurile și importanța lor
» Ce faci în weekend?
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Plăcintă Banoffee

Top