12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCraiova, din nou în frig. Sunt soluții pentru a rezolva problema?

Craiova, din nou în frig. Sunt soluții pentru a rezolva problema?

Nici nu a început bine iarna și pentru a doua oară craiovenii au rămas fără căldură și fără apă caldă.
Din nou o avarie care s-a suprapus peste lucrările de revizie ale unuia dintre grupurile energetice ale CEO. De ce au început aceste lucrări în prag de iarnă, nimeni nu s-a obosit să explice populației. Iar edilii Craiovei se mulțumesc să trimită comunicatul CEO, crezând că nu sunt vizați de această situație, pentru că este responsabilitatea CE Oltenia. De fapt acest Complex a devenit un loc unde sunt angajate pilele de partid – parlamentari, primari, oameni politici PSD-ALDE și-au trimis acolo rude, consilieri, prieteni pe bani mulți. Cam ăsta este modul de gândire al PSD – orice om e bun oriunde – la Primărie, la CE Oltenia, la Transporturi, la Muncă, la RAT. Astfel căpușat Complexul a devenit un monument de incompetență. Iar rezultatul se vede – CE Oltenia decide să repare unul dintre grupuri (Grupul energetic nr.1 mai exact) în prag de iarnă și craiovenii sunt nevoiți să suporte rezultatele incompetenței pesediste. În același timp, Regia de Termoficare așteaptă falimentul, iar investițiile în centralele termice și în rețelele din oraș sunt zero. Oricum pentru edilii Craiovei acest lucru nu este important pentru că Primăria are centrală proprie.

Sunt soluții? Evident că da. De multe ori a fost adus în discuție cazul Oradea. Diferența esențială este că acolo centrala termică aparține orașului. Iar municipalitatea a investit nu mai puțin de 50 de milioane de euro în schimbarea acesteia dintr-una veche ce funcționa pe păcură în una modernă pe gaz. Banii au venit din fondurile europene. Tot de acolo a fost finanțată și reabilitarea a 17 km de rețele din oraș. Anul acesta, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Primăria Oradea a obținut alte 32 de milioane de euro pentru înlocuirea a încă 20 de km de rețele. În plus în zona centrală a orașului, acolo unde s-a impus, rețeaua secundară a fost transformată în rețea principală.

Prin urmare soluția este evidentă, deși nu simplă. Și nici rapidă. Este nevoie de cel puțin 5 ani de investiții susținute și de bani mulți, adică de fonduri europene. Desigur, pentru asta este nevoie de o colaborare între CEO și Primăria Craiova. În plus este nevoie de rezvolvarea situației Regiei de Termoficare. Toate astea se pot face cu o echipă performantă care să știe să scrie un proiect pentru programele cu finanțare europeană (ați observat că cele mai multe dintre marile proiecte ale Craiovei au avut corecții financiare importante?). Pentru exercițiul bugetar post 2020 România va primi o alocare bugetară mai mare cu 8% ca în exercițul bugetar care se încheie. Astfel, de la 25,2 miliarde euro în perioada 2014 – 2020, bugetul alocat țării noastre crește la 27,2 miliarde în perioada post-2020. Totul este să știm să accesăm acești bani și să știm ce să facem cu ei. Și, într-un mandat de primar, lucrurile se pot pune pe drumul cel bun.

Nicolae Giugea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS