Sistemul de irigaţii din Valea Stanciului se reabilitează

În această perioadă, se pun bazele reabilitării complete a sistemului de irigat pe raza comunei Valea Stanciului
Autori


Pământurile din Valea Stanciului sunt printre cele mai fertile din Dolj, iar autorităţile locale vorbesc la superlativ despre producţiile pe care le obţin marii fermieri de aici. Pe lângă calitatea solului, la fel de important este sistemul de irigaţii de pe raza comunei. Producţiile pe suprafeţele irigate sunt chiar şi de trei ori mai mari comparativ cu cele de pe terenurile aflate la mila cerului. Primarul Ovidiu Gîngioveanu spune că, în această perioadă, se pun bazele reabilitării complete a sistemului de irigaţii, iar un prim pas ar fi crearea mai multor Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă la nivelul comunei.

Staţia de pompare de pe raza comunei Valea Stanciului

Una dintre cele mai mari comune ale judeţului Dolj, Valea Stanciului, deţine o suprafaţă de peste 11.000 de hectare de teren arabil. 50 la sută din această suprafaţă este cultivată cu grâu, iar restul, cu floarea-soarelui şi porumb. La nivelul comunei sunt sute de fermieri, care şi-au modernizat exploataţiile cu fonduri europene şi, beneficiind de unul dintre cele mai fertile soluri din Dolj, au făcut din agricultură un domeniu rentabil. Primarul Ovidiu Gîngioveanu spune că, în această perioadă, se pun bazele reabilitării complete a sistemului de irigat. „Pentru creşterea economică a comunei, s-au pus bazele reînfiinţării sistemului de irigat prin crearea la nivelul comunei a mai multor Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă, urmând ca pe parcursul anului viitor să se modernizeze vechea infrastructură prin proiecte pe fonduri europene. Sunt vizate atât staţiile de irigat, cât şi coloanele ce traversează comuna, iar fermierii vor fi informaţi despre depunerea de proiecte pentru achiziţia de instalaţii de irigat, numai aşa putând să ne ridicăm la nivelul unei agriculturi competitive şi oamenii să cunoască adevăratele beneficii ale irigaţiilor“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din comuna Valea Stanciului.

Fermierii din Valea Stanciului fac agricultură cu utilaje performante

17 tone de porumb boabe la hectar pe terenurile irigate

Anul acesta s-a înfiinţat Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Horezu Poenari, ce cuprinde aproximativ 2.500 de hectare de teren, care vor fi irigate în anii viitori, imediat după modernizarea şi reabilitarea infrastructurii existente. „La nivelul comunei mai sunt şi alte OUAI-uri mai vechi, care au primit din partea consiliului local sprijin în luarea în proprietate a antenelor vechi existente pentru a putea fi depuse proiecte şi a se reabilita, astfel că, în urma acestor demersuri, producţia pe o suprafaţă de un hectar de porumb irigată a ajuns la 15, chiar 17 tone de boabe, în timp ce, la o suprafaţă neirigată, anul acesta s-au făcut cinci-şase tone de boabe pe hectar. Tot pe teritoriul satului Horezu Poenari mai există Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Segarcea pentru că societăţile agricole sunt din Segarcea, fiind irigate în jur de 3.000 de hectare de teren. Alte 3.000 de hectare mai sunt irigate atât pe UAT Valea Stanciului, cât şi pe UAT Drănic – Segarcea, prin OUAI Padea“, a mai spus primarul din Valea Stanciului.
OUAI-urile înfiinţate şi cele care urmează să se înfiinţeze pot accesa fonduri europene pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare. „Oamenii au fost informaţi, ştiu ce au de făcut, unii sunt şi membri ai Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii şi vor fi îndemnaţi să acceseze fonduri europene pentru achiziţia de instalaţii de irigat. Important este să irigăm. Dacă vom reuşi să irigăm, vom reuşi şi să achiziţionăm utilaje noi pentru că vor fi producţii mari, marfa va fi repede vândută pentru că avem depozite interesate să o preia, iar atunci vor avea şi fermierii curaj să se dezvolte fiindcă nu vor mai fi la mila cerului“, a mai afirmat primarul.

La nivelul comunei Valea Stanciului au fost înfiinţate unităţi de morărit şi panificaţie, care preiau cerealele fermierilor

„Cultura mare este cea care aduce venituri la nivelul comunei“

La nivelul comunei Valea Stanciului sunt sute de agricultori care lucrează suprafeţe cuprinse între un hectar şi 3.000 de hectare, în cazul marilor fermieri. Aceştia din urmă sunt şi cei care au exploatat foarte mult potenţialul agricol al comunei şi care şi-au dezvoltat fermele cu fonduri de la Uniunea Europeană. „Majoritatea fermierilor au accesat diferite programe europene, în funcţie de puterea lor, pentru modernizarea fermelor vegetale, pentru achiziţia de utilaje. Totodată, la nivelul comunei au fost înfiinţate şi depozite de cereale, precum şi unităţi de morărit şi panificaţie, iar cei care produc au garanţia că nu rămân cu recoltele pe câmp, ci au unde să le predea. Cultura mare este cea care aduce venituri la nivelul comunei. Există şi ferme zootehnice, dar sunt puţini cei care le-au modernizat. Încă nu s-au creat acele ferme zootehnice la nivel european, în comună avem doar ferme de familie“, a adăugat Ovidiu Gîngioveanu.
Solul fertil, aplicarea de tehnologii moderne, dar şi precipitaţiile căzute au adus producţii record fermierilor din Valea Stanciului. „Anul agricol a fost bun datorită ploilor care au căzut în cantităţi foarte mari în primăvară şi vară, atingându-se producţii record. Astfel, fermierii care au mizat pe grâu au recoltat şase-şapte tone la hectar, iar la porumb, producţia a fost de la cinci-şase tone în sistem neirigabil şi până la 17 tone în sistem irigabil. Chiar şi la floarea-soarelui am ajuns la producţii de 3.000 – 4.000 kg la hectar. Din păcate, toamna nu a fost prielnică şi, din cauza lipsei precipitaţiilor, nu s-au mai înfiinţat culturile de rapiţă, fapt pentru care fermierii s-au orientat tot asupra culturii de grâu şi sperăm să obţinem producţii cel puţin egale cu cele de anul acesta“, a adăugat primarul din Valea Stanciului.
Potrivit Planului Naţional de Irigaţii, până în 2020 vor fi irigate două milioane de hectare. Anul acesta, pentru refacerea şi reconstrucţia sistemului naţional se vor aloca 26,5 milioane de euro din miliardul de euro prevăzut în buget până la finele lui 2020.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 martie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader a pregătit OUG care va permite celor condamnați înainte de noiembrie 2018 la completurile de 5 de la instanța supremă să depună contestație în anulare. Liviu Dragnea, printre beneficiari
» PNL Dolj: nu mai sunt bani pentru comunităţile locale
» Manfred Weber spune că Timmermans și socialiștii europeni ar trebui să sancționeze PSD, partid care e pe punctul de a legaliza corupția
» Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone la frontiera cu Ungaria
» Petiția pentru anularea Brexit-ului a ajuns la aproape 3 milioane de semnături
» Iohannis cheamă la consultări societatea civilă cu privire la organizarea unui referendum pe justiţie
» Grefierii din Craiova şi Târgu Jiu cer condiţii mai bune de muncă
» Restricții de circulație în Grecia
» Peste 1.500 de grefieri cer condiţii mai bune de muncă
» Premierul Dăncilă în vizită în SUA
» Uniunea Europeană: Amânare Brexit până la 12 aprilie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa timp de două săptămâni
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7
» Circulaţia feroviară oprită între stațiile Birda- Voiteni în urma unui accident mortal

Dolj

» Se opresc gazele pe trei străzi din Craiova
» Dolj: Patru medii de 10 la clasa a VIII-a şi nici una la clasa a VII-a, în urma rezultatului la simulare
» Continuă proiectul „De ce să sortăm gunoiul?“, la Biblioteca Judeţeană
» Tot podiumul pentru studenţii automatişti craioveni
» Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Craiova
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Zilele Elena Farago la cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
» (FOTO, VIDEO) Craiova: Dosar penal pentru demolare fără autorizație a unei clădiri
» Cărţi funciare gratuite pentru locuitorii din 25 de localităţi doljene
» Craiova: Şoferii care au trecut pe roşu, sancţionaţi
» Dolj: Depistat în timp ce sustrăgea arbori din pădure
» Dolj: Pistol găsit în urma unei percheziţii
» Dolj: Prins băut la volan
» Craiovenii, deranjaţi de gândacii urât mirositori ieşiţi din hibernare
» Istoricul unei mașini se poate verifica la RAR
» Sume derizorii pentru drumurile din Dolj
» (VIDEO) (Galerie Foto) Cred în România (VII) Produse tradiţionale din Dolj, degustate de parlamentarii UE
» Mit desfiinţat: Tinerii craioveni nu au renunţat la citit

Olt

» Corupere sexuală a unui minor într-un fast-food din Slatina
» Olt: Vizibilitate redusă pe DN 65 din cauza ceţii

Mehedinţi

» Sute de elevi au vizitat IPJ Mehedinţi
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Transport ilegal de animale, depistat de poliţişti
» Incendiu violent într-o pădure din comuna vâlceană Mălaia
» Vâlcea: Cercetate pentru furt calificat

Sport

» Simona Halep vs Taylor Townsend, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ora 00:30
» Fotbal / „Tineretul“ lui Rădoi a pierdut la limită cu Spania
» Bianca Andreescu a învins-o pe Irina Begu la Miami

Magazin

» Deranjul din bucătărie te face să mănânci mai mult
» Rănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!
» Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicale
» Colonizarea Lunii și cucerirea Sistemului Solar
» Aproape 43% din teritoriul Uniunii Europene era acoperit de păduri în 2015
» 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
» Topul celor mai fericite ţări de lume. România – locul 48
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a apei

Top