Muzeul Cărții și Exilului Românesc – Completarea donației soților Vulpescu

Autori


Inițiată la începutul anului 2017, procedura de transfer a colecției soților Romulus și Ileana Vulpescu s-a încheiat la începutul lunii curente. Celor 1.170 de volume sosite în prima tranșă li s-au alăturat, într-un ultim efort organizatoric de inventariere, 5.677 de volume din biblioteca personală. Editate în limbile română și franceză, cărțile și revistele sosite în ultimul lot au fost publicate în secolele XX, majoritatea, respectiv al XIX-lea, și acoperă o paletă generoasă de gusturi și interese: literatură, critică literară, artă, istorie ș.a.
Actualmente, alături de donația „Acad. Dan Berindei“, fondul soților Vulpescu este una dintre cele mai bogate colecții ale Muzeului Cărții și Exilului Românesc și, spre satisfacția cunoscutei scriitoare, alături de amintiri, cărțile Domniei sale sunt de-a dreptul legate, în mod definitiv, de „spațiul sacru al bibliotecii“.
„Încercăm să nu slăbim nici o clipă ritmul donațiilor de carte cu destinația Craiova. Proiectul muzeului este unul viu și dinamic, mereu în căutare și structurare, ceea ce face ca demersul nostru să fie cu atât mai valoros cu cât menținerea și îmbunătățirea fluxului continuu de carte, documente și opere de artă reprezintă unele dintre cele mai importante strategii care ne călăuzesc. Ne propunem să fructificăm toate oportunitățile care se ivesc. Este și cazul colecției soților Vulpescu. Am reușit, în mai puțin de doi ani de la inițierea acestui transfer, să întregim și, deci, să tragem linie pentru o nouă colecție fabuloasă. Aproape 7.000 de cărți și reviste se află de-acum în patrimoniul muzeului. Urmează ca în cel mai scurt timp bibliotecarii să procedeze la inventarierea și punerea în valoare a tuturor acestor elemente. Scopul nostru, specific și celorlalte colecții, constă în facilitarea accesului la fondul de carte în integralitatea sa. Îi mulțumim doamnei Ileana Vulpescu. Îi mulțumim pentru încrederea pe care ne-a arătat-o, precum și pentru colecția extraordinară pe care o pune la dispoziția cititorilor și cercetătorilor“, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Justificat de necesitatea de a reuni într-un mediu dinamic și modern cele mai reprezentative cărți, opere și obiecte de artă create de românii din interiorul și exteriorul granițelor României, Muzeul Cărții și Exilului Românesc își sporește în permanență preocupările și fronturile de acțiune. Alături de colecția soților Vulpescu, din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc mai fac parte fondurile: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Șerban Popa, Andrei Codrescu, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanța Buzdugan, V. Veliman, acad. Dan Berindei și acad. Dinu C. Giurescu.
Ileana Vulpescu s-a născut în 1932, în comuna Bratovoiești, județul Dolj. A studiat la Școala Primară „Regina Elisabeta“ și Liceul „Elena Cuza“ din Craiova, iar studiile de licență, în domeniul limbii și literaturii franceze, le-a absolvit în cadrul Facultății de Filologie a Universității București, în 1958. A lucrat ca lexicograf în cadrul Institutului de Lingvistică al Academiei Române, luând parte activă la elaborarea și redactarea Dicționarului Limbii Române, respectiv Dicționarului Explicativ al Limbii Române, între anii 1959-1975. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1972 și Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova din 2015. Ileana Vulpescu a scris proză și teatru, a tradus numeroase opere din literaturile engleză, franceză și spaniolă. Cel mai cunoscut roman scris de Ileana Vulpescu este „Arta conversației“, volum publicat inițial în 1980 și reeditat în mai multe ediții până în 1998.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 februarie 2019

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC BETON LOGISTIC SRL”

Local

» Focare de varicelă în şcoli din Olt
» Instructor auto trimis în judecată pentru trafic de influență

Dolj

» „Impresie“, acuzat de ultraj asupra unei agente de la Penitenciarul Pelendava
» Gropile de pe străzile Craiovei „se ţin scai“ de şoferi (GALERIE FOTO)
» Condamnat pentru mai multe infracţiuni rutiere, extrădat din Germania
» Scandal la Liceul „Trişcu“: Două fetiţe se ceartă, apoi intervin părinţii şi procurorii
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» 85 de cupluri, prezente astăzi la „Nunta de Aur“, în Târgu Jiu
» 1.400 de semnături pentru montarea unei bariere la trecerea de cale ferată de la fosta Avicola
» Angajări la fabrica de centuri de siguranţă de la Rovinari
» Primarul din Târgu Jiu cere mai multe investiţii în reţeaua de apă şi canal
» Se depun cererile pentru acordarea ajutorului de minimis la lână
» Doar 20% dintre concesionarii din Rânca au contracte de salubritate
» Angajații primăriei au donat cărți pentru minibibliotecile stradale din Rovinari

Sport

» Volei (m) / Victorie oportună pentru craioveni
» Daniel Mogoşanu caută soluţii în Bănie pentru Turneul de Elită
» Oltenii o „ajută“ pe FCSB să-şi mărească media de spectatori
» Vasile Florea: „Proiectul nostru este renaşterea tenisului de masă“
» Fotbal / Liga Europa, şaisprezecimi – retur

Sanatate

» Remedii pentru durerile de spate
» Beneficiile morcovului pentru sănătate

Educatie

» Încep înscrierile la clasa pregătitoare
» ISJ Dolj: Elevii vor susţine în luna martie simularea examenelor naţionale
» Consiliul Elevilor Dolj cere managerilor de şcoli să corecteze regulamentele interne

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top