21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: „Reducerea emisiilor de poluanți atmosferici, o prioritate legislativă“

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: „Reducerea emisiilor de poluanți atmosferici, o prioritate legislativă“

    Impactul poluării aerului este unul tot mai preocupant din cauza efectelor devastatoare asupra sănătații publice. Sute de milioane de persoane, la nivel global, suferă de astm și alte afecțiuni respiratorii. Peste 400.000 de oameni mor anual în Uniunea Europeană și aproape 30.000 în România din cauza poluanților din aer.

Poluarea atmosferică este considerată cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Uniunea Europeană.
Avem nevoie de acțiuni și politici mai eficiente, la nivel executiv și legislativ, pentru a combate acest fenomen extrem de grav. Inclusiv în domeniul sensibilizării și informării publicului cu privire la importanța strategică a asigurării calității aerului. România are probleme, deloc puține și deloc ușoare, în acest domeniu al calității aerului, în special în zonele urbane aglomerate și cu un grad mai mare de industrializare, așa cum este și municipiul Craiova.
În perioada imediat următoare vom adopta la Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, al cărei președinte sunt, un Proiect de lege prin care vom transpune în legislația românească Directiva UE nr. 2284/2016 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici, în sensul stabilirii unor angajamente clare de reducere a emisiilor atmosferice antropice de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), compuşi organici volatili nemetanici (COVnm), amoniac (NH3) şi particule fine în suspensie (PM2,5).
Această Nouă Directivă pentru reducerea emisiilor își propune să susțină mai eficient în toate țările, inclusiv în România, angajamentele luate prin adoptarea în 2013 a pachetului de politici „AER CURAT“ în cadrul Acordului de la Goteborg.
Internalizarea acestei Directive ne va permite ca țară să avansăm rapid în direcția atingerii, până în 2030, a acelor niveluri ale calității aerului care să nu mai reprezinte risc la adresa sănătății umane și a mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS