12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţii cu fonduri europene în comuna Valea Stanciului

Investiţii cu fonduri europene în comuna Valea Stanciului

Valea Stanciului, una dintre cele mai mari comune din Dolj, face paşi importanţi spre schimbare. Cum fondurile de la bugetul local sunt mici, iar proiectele de investiţii sunt numeroase, singura alternativă o reprezintă fondurile europene. Proiectele aflate în derulare în comună însumează şase milioane de euro, iar primarul Ovidiu Gîngioveanu spune că prin toate aceste investiţii doreşte să ofere celor peste 5.000 de locuitori condiţii necesare unui trai demn de secolul XXI.

Alimentarea cu apă, asfaltarea străzilor din comună, canalizarea, construirea de biserici, construirea unui stadion pentru echipa de fotbal, modernizarea lăcaşurilor de cult, precum şi a şcolilor şi căminelor culturale sunt obiectivele de investiţii ale primarului din Valea Stanciului, Ovidiu Gîngioveanu. Multe dintre acestea au fost demarate, iar unele dintre ele au fost finalizate. În prezent se află în derulare proiectul de introducere a rețelei de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. „Am semnat contractul de finanțare pentru canalizare, în comuna Valea Stanciului, în valoare de două milioane de euro. Fondurile au fost obținute prin PNDL 2 și prin acest proiect vom introduce rețeaua de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. Aceasta este prevăzută cu patru stații de pompare și una de epurare. Având în vedere că a fost deja semnat contractul de finanțare, urmează să fie eliberată autorizația de construire și să fie scoasă la licitație lucrarea“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Investiții în unitățile de învățământ

Autorităţile locale din Valea Stanciului vor să creeze condiții cât mai bune celor 800 de copii care învață în Valea Stanciului. Prin PNDL 1 s-a reușit modernizarea Grădiniței din satul Grecești, care dispune de toate dotările. Totodată, a fost construită o grădiniţă nouă pentru copiii din satul Horezu Poienari şi nu a fost uitată nici Grădinița din satul Ţugureşti, pentru care a fost obținută finanțare prin PNDL 2. De asemenea, Şcoala Horezu Poienari a fost modernizată, iar elevii învaţă în clase cu mobilier nou și table magnetice cu marker. Laboratoarele au fost modernizate, iar grupurile sanitare sunt la interior. Edilul din Valea Stanciului spune că investițiile de modernizare vor continua și din bugetul primăriei. „Pe parcursul anului școlar, din fondurile proprii ale primăriei vom lua și ce mai este nevoie pentru dotarea laboratoarelor. În acelaşi timp, s-au finalizat şi licitaţiile la alte două obiective, respectiv Grădiniţa din satul Bârza şi Grădiniţa din satul Ţugureşti. Ambele unităţi de învăţământ vor fi modernizate şi vor beneficia şi de locuri de joacă. În ceea ce priveşte preşcolarii de la Grădiniţa din satul Bârza, aceştia îşi vor desfăşura orele într-o sală din căminul cultural, astfel încât ne va fi mult mai uşor să derulăm investiţia, pentru că aceştia nu vor fi afectaţi de lucrări. La Grădiniţa din satul Ţugureşti vom lucra în timpul vacanţelor, urmând ca până la finalul anului 2019 să finalizăm acest proiect. În paralel se află depuse pe SICAP şi lucrările pentru Şcoala din Valea Stanciului şi Şcoala din satul Greceşti“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Şcoala Profesională, principalul furnizor de forță de muncă în domeniul mecanicii agricole

Şcoala din Valea Stanciului are în total 640 de elevi, începând de la ciclul preşcolar, până la şcoala profesională, unde sunt clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, specializarea mecanic agricol. Acest profil a fost înfiinţat în anul 2012, iar de atunci nu a dus lipsă de elevi care vor să muncească în agricultură. Pentru aceştia, este o bună oportunitate, mai ales că mulţi dintre părinţii lor nu au bani să îi trimită la studii în oraş. Școala Profesională Valea Stanciului specializează elevii în domeniul mecanic, cu scopul de a oferi meseriași în acord cu strategia zonală de a promova o agricultură modernă și durabilă. Practica este asigurată atât de agenți economici în domeniu din țară, cât și de un partener din Italia, prin proiectul Erasmus „Profesioniști în mediul rural pentru o agricultură modernă și utilată în Oltenia“. Școala reprezintă principalul furnizor de forță de muncă calificată în domeniul mecanicii agricole atât pentru Valea Stanciului, cât și pentru comunele Drănic, Gângiova, Gighera și Dobrești, astfel că stagiile de pregătire practică din Italia continuă și la agenții locali. Unitatea școlară are sprijinul primăriei în acțiunile pe care le întreprinde, existând și o strategie locală ce are ca scop demararea cât mai multor proiecte europene. „Pregătim acești elevi în străinătate, dar avem multe proiecte să-i ținem în comună, unde să-și întemeieze familii frumoase!“, a precizat Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului.

Demersuri menite să schimbe aspectul așezării

Aflat de şase ani în fruntea comunei, primarul Ovidiu Gîngioveanu a făcut permanent demersuri menite să schimbe aspectul așezării. După ce a reușit să asigure un iluminat public modern pe întreaga suprafață a comunei, opt kilometri de rețea cu becuri led, primarul doreşte să fie investiți mai mulți bani pentru asfaltări. „Au fost depuse trei proiecte de asfaltare pe PNDL și AFIR, care urmează să se realizeze în cursul anilor viitori. O prioritate a fost iluminatul public, cu becuri economice și becuri pe led, pe care l-am realizat pentru că am dorit să nu avem nici un stâlp fără bec în comună. La nivelul comunei a fost înființat și Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, dotat cu o mașină de pompieri și o mașină de teren care să intervină la problemele din comună“, a mai spus primarul.
Investiții se fac și din fondurile primăriei. Edilul Octavian Gîngioveanu spune că din bugetul local a reușit să pietruiască ulițele din trei sate. „O investiție finalizată în cursul acestui an este pietruirea în cele trei sate, Valea Stanciului, Bârza și Țugurești. Sunt 20 de kilometri de ulițe, care erau distruse în totalitate și nu se mai putea circula în condiții de ploaie sau ninsoare“, a spus primarul.
Pe lista de investiții a edilului se află și modernizarea Căminului Cultural din Horezu Poienari, dar și două terenuri de sport, iar în acest sens au fost depuse proiecte la CNI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS