Investiţii cu fonduri europene în comuna Valea Stanciului

Autori


Valea Stanciului, una dintre cele mai mari comune din Dolj, face paşi importanţi spre schimbare. Cum fondurile de la bugetul local sunt mici, iar proiectele de investiţii sunt numeroase, singura alternativă o reprezintă fondurile europene. Proiectele aflate în derulare în comună însumează şase milioane de euro, iar primarul Ovidiu Gîngioveanu spune că prin toate aceste investiţii doreşte să ofere celor peste 5.000 de locuitori condiţii necesare unui trai demn de secolul XXI.

Alimentarea cu apă, asfaltarea străzilor din comună, canalizarea, construirea de biserici, construirea unui stadion pentru echipa de fotbal, modernizarea lăcaşurilor de cult, precum şi a şcolilor şi căminelor culturale sunt obiectivele de investiţii ale primarului din Valea Stanciului, Ovidiu Gîngioveanu. Multe dintre acestea au fost demarate, iar unele dintre ele au fost finalizate. În prezent se află în derulare proiectul de introducere a rețelei de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. „Am semnat contractul de finanțare pentru canalizare, în comuna Valea Stanciului, în valoare de două milioane de euro. Fondurile au fost obținute prin PNDL 2 și prin acest proiect vom introduce rețeaua de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. Aceasta este prevăzută cu patru stații de pompare și una de epurare. Având în vedere că a fost deja semnat contractul de finanțare, urmează să fie eliberată autorizația de construire și să fie scoasă la licitație lucrarea“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Investiții în unitățile de învățământ

Autorităţile locale din Valea Stanciului vor să creeze condiții cât mai bune celor 800 de copii care învață în Valea Stanciului. Prin PNDL 1 s-a reușit modernizarea Grădiniței din satul Grecești, care dispune de toate dotările. Totodată, a fost construită o grădiniţă nouă pentru copiii din satul Horezu Poienari şi nu a fost uitată nici Grădinița din satul Ţugureşti, pentru care a fost obținută finanțare prin PNDL 2. De asemenea, Şcoala Horezu Poienari a fost modernizată, iar elevii învaţă în clase cu mobilier nou și table magnetice cu marker. Laboratoarele au fost modernizate, iar grupurile sanitare sunt la interior. Edilul din Valea Stanciului spune că investițiile de modernizare vor continua și din bugetul primăriei. „Pe parcursul anului școlar, din fondurile proprii ale primăriei vom lua și ce mai este nevoie pentru dotarea laboratoarelor. În acelaşi timp, s-au finalizat şi licitaţiile la alte două obiective, respectiv Grădiniţa din satul Bârza şi Grădiniţa din satul Ţugureşti. Ambele unităţi de învăţământ vor fi modernizate şi vor beneficia şi de locuri de joacă. În ceea ce priveşte preşcolarii de la Grădiniţa din satul Bârza, aceştia îşi vor desfăşura orele într-o sală din căminul cultural, astfel încât ne va fi mult mai uşor să derulăm investiţia, pentru că aceştia nu vor fi afectaţi de lucrări. La Grădiniţa din satul Ţugureşti vom lucra în timpul vacanţelor, urmând ca până la finalul anului 2019 să finalizăm acest proiect. În paralel se află depuse pe SICAP şi lucrările pentru Şcoala din Valea Stanciului şi Şcoala din satul Greceşti“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Şcoala Profesională, principalul furnizor de forță de muncă în domeniul mecanicii agricole

Şcoala din Valea Stanciului are în total 640 de elevi, începând de la ciclul preşcolar, până la şcoala profesională, unde sunt clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, specializarea mecanic agricol. Acest profil a fost înfiinţat în anul 2012, iar de atunci nu a dus lipsă de elevi care vor să muncească în agricultură. Pentru aceştia, este o bună oportunitate, mai ales că mulţi dintre părinţii lor nu au bani să îi trimită la studii în oraş. Școala Profesională Valea Stanciului specializează elevii în domeniul mecanic, cu scopul de a oferi meseriași în acord cu strategia zonală de a promova o agricultură modernă și durabilă. Practica este asigurată atât de agenți economici în domeniu din țară, cât și de un partener din Italia, prin proiectul Erasmus „Profesioniști în mediul rural pentru o agricultură modernă și utilată în Oltenia“. Școala reprezintă principalul furnizor de forță de muncă calificată în domeniul mecanicii agricole atât pentru Valea Stanciului, cât și pentru comunele Drănic, Gângiova, Gighera și Dobrești, astfel că stagiile de pregătire practică din Italia continuă și la agenții locali. Unitatea școlară are sprijinul primăriei în acțiunile pe care le întreprinde, existând și o strategie locală ce are ca scop demararea cât mai multor proiecte europene. „Pregătim acești elevi în străinătate, dar avem multe proiecte să-i ținem în comună, unde să-și întemeieze familii frumoase!“, a precizat Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului.

Demersuri menite să schimbe aspectul așezării

Aflat de şase ani în fruntea comunei, primarul Ovidiu Gîngioveanu a făcut permanent demersuri menite să schimbe aspectul așezării. După ce a reușit să asigure un iluminat public modern pe întreaga suprafață a comunei, opt kilometri de rețea cu becuri led, primarul doreşte să fie investiți mai mulți bani pentru asfaltări. „Au fost depuse trei proiecte de asfaltare pe PNDL și AFIR, care urmează să se realizeze în cursul anilor viitori. O prioritate a fost iluminatul public, cu becuri economice și becuri pe led, pe care l-am realizat pentru că am dorit să nu avem nici un stâlp fără bec în comună. La nivelul comunei a fost înființat și Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, dotat cu o mașină de pompieri și o mașină de teren care să intervină la problemele din comună“, a mai spus primarul.
Investiții se fac și din fondurile primăriei. Edilul Octavian Gîngioveanu spune că din bugetul local a reușit să pietruiască ulițele din trei sate. „O investiție finalizată în cursul acestui an este pietruirea în cele trei sate, Valea Stanciului, Bârza și Țugurești. Sunt 20 de kilometri de ulițe, care erau distruse în totalitate și nu se mai putea circula în condiții de ploaie sau ninsoare“, a spus primarul.
Pe lista de investiții a edilului se află și modernizarea Căminului Cultural din Horezu Poienari, dar și două terenuri de sport, iar în acest sens au fost depuse proiecte la CNI.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 martie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader a pregătit OUG care va permite celor condamnați înainte de noiembrie 2018 la completurile de 5 de la instanța supremă să depună contestație în anulare. Liviu Dragnea, printre beneficiari
» PNL Dolj: nu mai sunt bani pentru comunităţile locale
» Manfred Weber spune că Timmermans și socialiștii europeni ar trebui să sancționeze PSD, partid care e pe punctul de a legaliza corupția
» Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone la frontiera cu Ungaria
» Petiția pentru anularea Brexit-ului a ajuns la aproape 3 milioane de semnături
» Iohannis cheamă la consultări societatea civilă cu privire la organizarea unui referendum pe justiţie
» Grefierii din Craiova şi Târgu Jiu cer condiţii mai bune de muncă
» Restricții de circulație în Grecia
» Peste 1.500 de grefieri cer condiţii mai bune de muncă
» Premierul Dăncilă în vizită în SUA
» Uniunea Europeană: Amânare Brexit până la 12 aprilie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa timp de două săptămâni
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Dolj

» Ce riscuri sunt pentru elevii care abandonează şcoala
» Se opresc gazele pe trei străzi din Craiova
» Dolj: Patru medii de 10 la clasa a VIII-a şi nici una la clasa a VII-a, în urma rezultatului la simulare
» Continuă proiectul „De ce să sortăm gunoiul?“, la Biblioteca Judeţeană
» Tot podiumul pentru studenţii automatişti craioveni
» Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Craiova
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Zilele Elena Farago la cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
» (FOTO, VIDEO) Craiova: Dosar penal pentru demolare fără autorizație a unei clădiri
» Cărţi funciare gratuite pentru locuitorii din 25 de localităţi doljene
» Craiova: Şoferii care au trecut pe roşu, sancţionaţi
» Dolj: Depistat în timp ce sustrăgea arbori din pădure
» Dolj: Pistol găsit în urma unei percheziţii
» Dolj: Prins băut la volan

Olt

» Corupere sexuală a unui minor într-un fast-food din Slatina
» Olt: Vizibilitate redusă pe DN 65 din cauza ceţii

Mehedinţi

» Sute de elevi au vizitat IPJ Mehedinţi
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Agenţii de securitate, verificaţi de poliţişti
» Vâlcea: Transport ilegal de animale, depistat de poliţişti
» Incendiu violent într-o pădure din comuna vâlceană Mălaia
» Vâlcea: Cercetate pentru furt calificat

Sport

» Fotbal / Doljenii au luat 9 puncte din 9 în etapa a 19-a de la Liga a III-a, seria 3
» Simona Halep vs Taylor Townsend, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ora 00:30
» Fotbal / „Tineretul“ lui Rădoi a pierdut la limită cu Spania

Magazin

» Cel mai puternic antibiotic natural. Este folosit din vechime, dar mulți nici nu știu despre el
» Cuişoarele au puteri miraculoase
» Topul Fericirii în 2019. Unde se plasează România
» Hong Kong intenţionează să construiască o insulă artificială
» Deranjul din bucătărie te face să mănânci mai mult
» Rănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!
» Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicale
» Colonizarea Lunii și cucerirea Sistemului Solar
» Aproape 43% din teritoriul Uniunii Europene era acoperit de păduri în 2015
» 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
» Topul celor mai fericite ţări de lume. România – locul 48
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a apei

Top