10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCe înseamnă toamna pentru pacienţii cardiaci?

Ce înseamnă toamna pentru pacienţii cardiaci?

 

Vara și-a spus cuvântul și a lăsat loc unui minunat curcubeu de culori, arome dar și de temperaturi, toamna. În ultimul timp, anotimpurile ne surprind prin versatilitatea lor, iar variațiile mari de temperatură, presiune atmosferică ne fac adaptarea un subiect de discuție omniprezent atât în cercurile de prieteni, dar și printre specialiști. Ca să ne putem bucura din plin de această simfonie cromatică și nu numai, astăzi stăm de vorbă cu dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog la CardioHelp.

Gazeta de Sud: Cum influențează toamna pacientul cardiac?
Laura Bogdan: Influența factorilor externi asupra organismului, meteoropatia, este descrisă și în romanul „Medicul de țară“ de un celebru scriitor francez, fiind cunoscută și sub denumirea de sindromul lui Balzac. Cifrele statistice ne arată că o persoană din trei e considerată meteoropată în Europa. În categoria meteoropaţilor intră persoane perfect sănătoase, cât și bolnavii de diabet, cardiacii, reumaticii. Creșterea numărului de meteoropaţi are loc din cauza dezvoltării rapide a vieții urbane departe de natură și de aerul curat. Locuitorii din orașe sunt de două ori mai afectați decât cei din mediul rural pentru că organismul este călit de fluctuațiile meteo permanente, făcând față cu succes ciclurilor naturale ale anotimpurilor.

GdS: La ce schimbări se poate aștepta pacientul cardiac în perioada toamna – iarnă?
L.B.: Odată cu luna septembrie, vremea intră într-un proces de răcire treptată, umezeala din aer crește și ziua se scurtează. Afecțiunile deja existente se pot agrava, așa că trebuie acordată o importanţă sporită sănătății. Prin faptul că vara ne refugiem de căldură în spații dotate cu aer condiționat, iar iarna ne încălzim prin sistemul centralizat de încălzire, organismul își pierde capacitatea de a se adapta rapid. În plus, a fost dovedită și legătura dintre meteodependență și stilul de viață: sedentarismul, consumul necumpăt

at de produse grase, alcool și cafea.

GdS: Cum ne puteți explica influența factorilor de climă asupra aparatului cardiovascular?
L.B.: Umiditatea, temperatura și presiunea atmosferică pot decide starea noastră de sănătate și, de ce nu, cât de lungă este viața pe care o trăim. Scăderea presiunii atmosferice, într-o măsură mai mică sau mai mare, afectează sistemul nervos, hormonal și circulator. Pentru a regla și păstra temperatura corpului se îngustează vasele de sânge, drept rezultat pot apărea: creșteri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac. În acest fel, riscul de infarct miocardic, accident vascular și decompensări ale insuficienței cardiace este mai mare la persoanele cardiace în această perioadă. Un alt fenomen care apare toamna este ceața, care favorizează acumularea de gaze toxice, suprasolicitând aparatul respirator, contribuind la agravarea problemelor respiratorii existente și implicit ale celor cardiovasculare. Îngustarea arterelor periferice accentuează simptomele celor cu arteriopatie periferică (senzație de picioare reci, claudicație intermitentă). Inima va munci mai mult pentru a trimite la țesuturi oxigenul vital, pentru cei care suferă de cardiopatie ischemică acest efort suplimentar înseamnă mai multe crize de angină pectoral.

GdS: Ce poate face un pacient cu afecțiuni cardio-vasculare ca să se adapteze mai ușor la aceste schimbări?
L.B.: În primul rând, să conștientizeze că sănătatea este un bun care poate fi păstrat atâta timp cât noi îi acordăm atenția necesară prin adoptarea unui stil de viață sănătos și adaptat nevoilor noastre. În al doilea rând, fără sănătate nu ne putem bucura cu adevărat de nimic din ceea ce ne înconjoară și cu atât mai mult de rezultatul muncii noastre. Persoanele care au deja afecțiuni cardiace diagnosticate și care urmează un tratament ce presupune combinații de medicamente trebuie să profite de ab

undența legumelor și fructelor proaspete din această perioadă. Să includă plimbări zilnice, adaptate vârstei și le reamintim că la CardioHelp avem grijă de inima pacienților noștri prin investigații și tratamente personalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS