16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Ce este şi de ce iubim UFC?

MMA (Mixed Martial Arts) a apărut în 1993 când a fost înfiinţată UFC (Ultimate Fighters Championship), o competiţie în care doi oameni intrau într-o cuşcă şi se luptau fără reguli până când unul dintre ei renunţa. Ideea a aparţinut cunoscut clan de bătăuşi brazilieni, practicanţi de Jiu Jitsu brazilian. Familia Gracie dorea să demonstreze că acesta este cel mai bun stil de luptă. Primul campion al promoţiei a fost Royce Gracie. Deşi era unul dintre cei mai slabi şi mai puţin atletici membri ai clanului Gracie, acesta a reuşit să câştige primele 3 gale, finalizându-şi toţi adversarii.
Cunoscuţi ca mari amatori de lupte, japonezii au organizat propria promoţie, numită Pancrase. Legenda acestei competiţii a fost olandezul Bas Rutten. El şi-a făcut intrarea în Japonia beneficiind de succesul conaţionalilor Peter Aerts şi Ernesto Hoost. Aceştia erau vedete în K-1, o competiţie extrem de populară în ,,Ţara Soarelui Răsare”. Dar, dacă în K-1 se aplicau o mulţime de reguli (loviturile cu cotul erau interzise, nu se lovea adversarul căzut), în MMA erau permise aproape toate loviturile (mai puţin la ochi şi gât) şi se lupta fără mănuşi.
Succesul acestui tip de luptă la spectatorii japonezi a dus la apariţia în 1997 a circuitului Pride. Considerată de cei mai mulţi fani cea mai frumoasă eră a MMA, perioada Pride a însemnat lupte între cei mai buni sportivi (de fapt bătăuşi). Acestea erau extrem de spectaculoase, adunau în cuşcă toate stilurile de luptă şi se lăsau efectiv cu vărsare de sânge. Totuşi , promoţia a însemnat şi o serie de constrângeri menite a-i proteja pe sportivi: introducerea mănuşilor, interzicerea loviturilor între picioare, a trasului de păr, sau a introducerii unor părţi ale corpului în ochii adversarului. Această perioadă a însemnat ridicarea multor vedete: Fedor Emelianenko, Mirko CroCop Filipovici, Wanderlei Silva, Rodrigo Nogueira, Serghei Kharitanov, Rampage Jackson sau Kazushi Sakubara. Cel din urmă şi-a câstigat renumele de ,,vânătorul de Gracie”, întrucât a învins prin finalizare la sol 4 dintre membrii temutului clan brazilian.
Succesul promoţiei a atras atenţia Mafiei Japoneze Yakuza. Implicarea acesteia în circuitul Pride a determinat televiziunile să se retragă. Deşi ajunsese la sute de milioane de fani, fără televiziune competitia a trebuit să-şi oprească activitatea.
MMA-ul era pe cale de extincţie şi în SUA. Violenţa luptelor din cuşcă a atras oponenţi de marcă. Senatorul american Dzhon Makkeyn a făcut tot posibilul să ducă UFC în afara legii. Acţiunile acestuia i-au determinat pe cei care deţineau promoţia să introducă o serie de reguli pentru a mai reduce din vocile opoziţiei. Cu toate măsurile luate, organizaţia a fost aproape de închidere. Ea a fost salvată de preluarea în 2001 de către promotorul de box Dana White şi deţinătorii de cazinouri Frank şi Lorenzo Ferrita. Aceştia au reglementat luptele şi au introdus reprizele şi categoriile de greutate. În acest fel ei au atras televiziunile, au inchis vocea multor oponenti şi au făcut ca în 2013 brandul să aibă o valoare de 3 miliarde de dolari.
În anul 2016, Ultimate Fighting Championship a fost cumpărată de William Morris Endeavor (WME-IMG), o firmă care reprezintă actori, cântăreţi şi artişti de la Hollywood. Conform celor de la The Guardian, valoarea contractului a fost de 4 miliarde de dolari. Fraţii Fertitta urmează să primească dividende, ca şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care deţine 10 % din companie. La conducerea promoţiei a rămas tot Dana White.
UFC este o organizaţie mamut cu peste 1,1 miliarde de telespectatori anual. Întrecerile sale apar şi în ofertele agenţiilor de pariuri (ca să pariezi informat citeşte şi rubrica de Ponturi pariuri UFC a site-urilor de analiză sportivă). Cu peste 600 de sportivi sub contract, UFC organizează în jur de 50 de lupte pe an. Acestea pot fi urmărite în peste 150 de ţări, aşa încât vedetele companiei, Conor Mc Gregor, Brock Lesnar şi Ronda Rousey, sunt adevărate maşini de făcut bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS