8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj finanţează infrastructura pentru afaceri

CJ Dolj finanţează infrastructura pentru afaceri

Consiliul Judeţean Dolj a acţionat cu consecvenţă pentru stimularea mediului de afaceri, susţinând atragerea investiţiilor capabile să genereze locuri de muncă stabile. Principalul obiectiv prin intermediul căruia s-a concretizat această strategie este reprezentat de Parcul Industrial Craiova, o platformă de afaceri care a asigurat întreprinzătorilor terenuri spre închiriere în condiţii avantajoase, acces la toate reţelele de utilităţi necesare şi posibilitatea de a beneficia de facilităţi fiscale, în condiţiile legii. Astfel, a fost pusă la dispoziţia investitorilor o suprafaţă totală de 18,3 hectare, care în prezent este complet ocupată, aici fiind plasaţi aproximativ 40 de agenţi economici. Printre avantajele oferite investitorilor care aleg să-și desfășoare activitatea într-un parc industrial se numără scutire de la plata impozitelor pe clădiri și acces la toate rețelele de utilități necesare. Spațiul destinat parcului s-a extins prin achiziția de noi suprafețe de teren și investiții în infrastructură, care au atras agenții economici. „În anul 2004, autorităţile publice au considerat că experienţa românească în domeniul parcurilor industriale poate fi adusă şi la Craiova, astfel încât prin HG 723 din 2004 s-a hotărât ca o parte din activele nefolosite ale Societăţii Comerciale Avioane SA să fie transferate de statul român în proprietatea judeţului, în vederea înfiinţării unui parc industrial. În august 2004, pornea la drum societatea comercială care a administrat şi administrează în continuare această infrastructură. Pentru că aceasta era veche şi pentru că era nevoie de readucerea ei la parametrii buni, astfel încât să constituie o atracţie pentru oamenii care doreau să investească, CJ a hotărât să acceseze un program european şi s-a reabilitat întreaga infrastructură. Această mare investiţie, de peste patru milioane de euro, a condus şi la apariţia unui incubator de afaceri, astfel încât în 2010 pleca la drum şi Incubatorul de Afaceri. Parcurile Industriale oferă facilitatea ca toate clădirile şi terenurile să nu fie impozitate de către autoritatea publică locală, acesta reprezintă ajutorul efectiv pe care îl primeşte investitorul. Pentru că Incubatorul de Afaceri a funcţionat şi funcţionează astăzi la întreaga capacitate, această investiţie a CJ constând în echiparea cu toate utilităţile, refacerea celor vechi, dar şi aducerea unei reţele noi de gaze, a unei reţele noi de apă, precum şi a unei reţele noi de canalizare, a făcut ca întreaga suprafaţă să fie utilizată, fiind generate peste 1.600 de locuri de muncă din 2004 până astăzi. Acestea au făcut ca oamenii de afaceri care şi-au folosit capitalul în Parcul Industrial Craiova să genereze profit, precum şi o dezvoltare durabilă a zonei“, a spus Marin Nicoli, directorul general al Parcului Industrial Craiova.
Al doilea mare avantaj al investiţiei CJ a fost generarea unei experienţe care a fost multiplicată prin expansiunea acestor informaţii spre toate comunităţile locale care au dorit să înfiinţeze parcuri industriale. „Am oferit sprijin logistic şi informaţional pentru oraşele Filiaşi, Calafat, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, astfel încât investiţia CJ a fost şi un pol de bune practici, care a dus la dezvoltarea durabilă a zonei. S-a investit atât sub aspectul achiziţiei de teren, pentru a putea obţine titlul de parc în 2005, s-au investit aproximativ 4,6 milione de euro în reabilitarea întregii infrastructuri, între 2006 şi 2009, cu finalizare în 2010, s-a investit, de asemenea, prin echiparea cu utilităţi între 2009 şi 2011. Efectul acestor investiţii a fost şi este funcţionarea acestei oaze de industrie“, a adăugat Marin Nicoli.
De-a lungul existenţei sale, Parcul Industrial Craiova a generat peste 1.600 de locuri de muncă, în diferite domenii de activitate. „Ne bucură faptul că astfel se creează noi posibilităţi de angajare pentru oamenii aflaţi în căutarea unui serviciu, mai ales că, schiţând un scurt bilanţ, vom vedea că proiectul de succes care se numeşte Parcul Industrial Craiova a generat peste 1.600 de locuri de muncă“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Consiliul Judeţean Dolj a obţinut aproape şapte milioane de euro pentru realizarea Incubatorului de Afaceri şi dezvoltarea platformei economice, valoarea cumulată a investiţiilor atrase depăşind 50 de milioane de euro. Ca urmare a succesului înregistrat de acest proiect şi a solicitărilor venite din partea companiilor, CJ Dolj a înfiinţat în 2015 cea de-a doua infrastructură de afaceri, High-Tech Industry Park Craiova, cu o suprafaţă de aproape 30 de hectare, poziţionată în imediata vecinătate a aeroportului, cu acces la drumul european E 574.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS