16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Judeţean Dolj investeşte 6,5 milioane de euro în infrastructura rutieră

Consiliul Judeţean Dolj investeşte 6,5 milioane de euro în infrastructura rutieră

Modernizarea infrastructurii rutiere este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj întrucât aceasta reprezintă un element fundamental pentru dezvoltarea economică a județului.
În aceste condiţii, strategia CJ Dolj de absorbţie a fondurilor europene vizează cu precădere acest domeniu. Încă 6,5 milioane de euro vor fi investite în infrastructură după ce Consiliul Județean Dolj a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Dolj-Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate”. Acest proiect a fost depus de către Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Agenția de Infrastructură Rutieră (Sofia) și își propune modernizarea în paralel a DJ 561B, între km 12+130 (localitatea Padea, comuna Drănic) și km 24+260 (Valea Stanciului) în județul Dolj și respectiv drumul II-81 Kostinbrod–Berkovitsa–Montana km 86+289-94+000, în districtul Montana. Drumul județean DJ 561B reprezintă o legătură prin intermediul DJ 561 între municipiul Craiova și DN 55A Bechet – Calafat, spre fluviul Dunărea. „Ne-am aliat cu un partener foarte puternic din Bulgaria şi putem spune că intră încă 6,5 milioane de euro în judeţul Dolj. Acest proiect porneşte de la Horezu Poienari şi ajunge până la Padea, urmând ca ultimul tronson – de la Padea la Segarcea – să îl realizăm, sperăm noi, tot în această perioadă. (…) E un lucru care ne bucură foarte mult pentru că, în primul rând, trece printr-o comună foarte mare şi cu oameni harnici, aşa cum este Valea Stanciului, iar pe unde trece un drum făcut pe fonduri europene înfloreşte comuna. Totodată, în extravilan rezolvăm unele probleme ale acestui drum, aflat pe malul Jiului, unde au fost alunecări de teren. Acesta este al 13-lea contract cu finanţare nerambursabilă pe care îl semnăm anul acesta. Practic, cu acest proiect bifăm peste 128 de milioane de euro. Din aceşti bani, peste trei sferturi sunt obţinuţi pe fonduri europene, restul sunt de la bugetul statului. Investim anul acesta din fonduri nerambursabile de şapte ori bugetul pe care îl are consiliul judeţean pentru dezvoltare. Avem încă 56 de milioane de euro în aşteptare şi sunt zile întregi în care CJ arată ca un trust de construcţii, în care trebuie să ne aplecăm asupra fiecărei investiţii pe care o avem, iar jumătate din oameni trebuie să meargă pe teren ca să vadă cum se desfăşoară lucrările acolo. Avem multe proiecte pe care le facem şi din banii noştri, iar în acest moment, noi credem că suntem cel mai mare investitor din Dolj. Avem peste 25 de investiţii mari pe care le facem în judeţ şi altele în aşteptare, cu sume foarte importante de bani. Având în vedere toate acestea, suntem siguri că vom aduce un plus de civilizaţie, iar prin acest drum pe care îl vom face va creşte şi valoarea terenurilor pe care le au oamenii, va fi facilitat şi accesul celor care vin spre casă şi ne facem datoria faţă de oameni“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj
Proiectele majore de drumuri însumează cea mai mare suprafață pe care CJ Dolj a avut-o ca și investiție din ’90 și până în prezent, fiind începute proiecte pentru 200 km.
„La ora aceasta avem depuse pe fonduri europene şase proiecte pe infrastructură, care se află în diverse stadii. Sunt 207 km de drum care vor fi reabilitaţi pe fonduri europene sau pe PNDL. Este vorba de 40,6 km pe PNDL, o investiţie de 29 de milioane de euro, şi 167 km de drum pe fonduri de la Uniunea Europeană, în valoare de 100 de milioane de euro“, a spus vicepreședintele CJ, Cosmin Vasile.
Vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică a salutat succesul demersului, apreciind că acesta va avea un puternic impact pozitiv pentru comunitățile locale beneficiare.
„Doresc să-i felicit pe toți cei implicați în acest proiect și am convingerea că, deși este al 13-lea demers cu finanțare nerambursabilă al Consiliului Județean, va fi unul cu noroc.
Ne bucurăm să îi putem avea alături de noi, la evenimentul de astăzi, pe colegii noștri care se ocupă de elaborarea și implementarea proiectelor cu fonduri europene, după cum ne face plăcere că se află aici și primarul comunei Valea Stanciului, domnul Ionel Ovidiu Gîngioveanu. Credem cu toții că această investiție a CJ Dolj pentru modernizarea drumului județean 561B, derulată cu finanțare obținută de la Uniunea Europeană, va fi foarte bine primită de cetățenii din zona respectivă“, a afirmat vicepreședintele CJ Dolj, Oana Bică.
Investiția care vizează modernizarea DJ 561B va cuprinde realizarea a 767 de puncte de acces la proprietăți, a 22 de staţii de autobuz, şapte spaţii de parcare, precum şi 15 treceri de pietoni.
„Proiectul, pe lângă lucrările propriu-zise de infrastructură, mai cuprinde şi aşa-zise instrumente comune, de cooperare cu partenerii bulgari, inclusiv o campanie de informare în rândul publicului şi copiilor cu privire la siguranţa rutieră şi anumite elemente inovatoare, cum ar fi panourile prin care se avertizează viteza cu care circulă o maşină pe acest drum. Proiectul se află în faza de lansare a licitaţiei, urmând ca la sfârşitul acestui an să putem lansa licitaţia de lucrări“, a spus Daniela Băluţă, directoarea Direcției de Dezvoltare Regională și Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj.
Autorităţile locale din comuna Valea Stanciului spun că modernizarea acestui drum va duce la dezvoltarea localităţii şi atragerea de investitori. „Zona Luncii Jiului în ultimii ani a avut o influenţă foarte mare în ceea ce priveşte economia, s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu profil agricol, ceea ce a dus la dezvoltarea unor baze de recepţie a cerealelor. Drumul acesta era vital pentru că sute de maşini şi de tiruri încărcate cu cereale circulă zilnic pe el. Pe acest drum, infrastructura actuală era foarte slabă şi avea nevoie de reparaţii. Totodată, prin acest tronson de drum pe care îl veţi moderniza vom atrage şi investitori, iar economia comunelor tranzitate de el va creşte“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din comuna Valea Stanciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS