16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj investeşte în serviciile de asistență socială și protecția copilului

CJ Dolj investeşte în serviciile de asistență socială și protecția copilului

Fondurile substanțiale pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a alocat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au susținut reforma în cadrul sistemului. Instituţia aflată în subordinea CJ a beneficiat de investiții de aproape 15 milioane de euro din bugetul CJ pentru îmbunătățirea infrastructurii și achiziționarea unor dotări moderne. Prin proiecte cu finanțare europeană sau prin parteneriate au fost atrase 2,7 milioane de euro. DGASPC – o structură cu aproximativ 1.900 de posturi, aproape 80 de unităţi în domeniu şi un număr total de peste 22.000 de beneficiari – are misiunea de a asigura la nivelul județului aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, vârstnice sau cu handicap. Resursele financiare alocate de Consiliul Judeţean Dolj sunt utilizate, pe de o parte, pentru funcţionarea instituţiei, iar pe de altă parte pentru dezvoltarea acesteia. Strategia aprobată de CJ Dolj vizează extinderea prin înființarea de servicii sociale în urbanul mic din județ, văzut ca pol de dezvoltare și pentru comunele limitrofe, astfel încât accesul beneficiarilor să fie cât mai uşor, iar operativitatea intervențiilor să fie îmbunătățită.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, spune că vor fi alocate sume importante în acest sens. „Numai din bugetul pe anul acesta, peste 30 la sută se alocă Direcției de Asistență, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un județ sărac. Am realizat cât de importante sunt investițiile în acest sector atunci când o delegație din Norvegia a venit aici și ne-a recomandat să alocăm tot bugetul pe care îl aveam Direcției pentru Protecția Copilului pentru că elementul cel mai de preț pe care îl avem sunt acești copii. În ultimii opt-nouă ani, CJ a investit în mod constant în această direcție, am avut o strategie prin care în primii ani am investit în ceea ce privește protecţia copilului, apoi către persoanele adulte. Și anul acesta avem o strategie de a ajunge cât mai aproape de cetățean și la Dăbuleni, Bechet, Calafat, Băilești, Segarcea, Filiași“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Din bugetul pe anul acesta, Consiliul Județean Dolj va aloca 1.500.000 de lei pentru înființarea la Segarcea a unui centru pentru copilul cu handicap, 1.230.000 de lei pentru înființarea la Călărași a unui centru de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap, care va deservi inclusiv orașele Bechet și Dăbuleni, precum și 500.000 de lei pentru înființarea la Ciupercenii Noi a unui centru de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap, ce va deservi și orașul Calafat. „Este nevoie de mai multe centre rezidenţiale atât pentru copilul cu handicap, cât şi pentru persoana adultă cu handicap. În acest sens ne dorim să facem un centru de plasament pentru copilul cu handicap în oraşul Segarcea, iar pentru adultul cu handicap vom construi un centru la Călăraşi şi unul la Ciuperceni. Ele nu au fost alese întâmplător. Avem o colaborare foarte bună cu primăriile de acolo, care ne-au pus la dispoziţie clădirile, iar locaţiile sunt în apropierea unor spitale. La Segarcea, imobilul este vizavi de Spitalul Orăşenesc, la Ciuperceni este între Calafat, unde avem Spital Municipal, şi Poiana Mare, unde este Spital de Neuropsihiatrie, iar la Călăraşi este în apropierea Spitalului Consiliului Judeţean de la Dăbuleni. Toate aceste centre vor oferi şi servicii de recuperare pentru persoanele cu handicap din zonele respective“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
În Dolj există cinci centre de recuperare și reabilitare pentru cei peste 2.000 de copii încadrați într-un grad de handicap, precum și o echipă mobilă care se deplasează la domiciliul acestora, în special la cei din mediul rural, care nu au posibilitatea să ajungă la centrele de recuperare care există în Craiova și în Băilești. Pentru cele 15.000 de persoane adulte cu handicap din județ, CJ a făcut investiții în trei centre de recuperare și reabilitare, două aflate în Craiova și unul în Filiași. Există două centre rezidențiale de recuperare pentru persoane tinere cu handicap la Dioşti, două în Filiași pentru persoanele adulte cu handicap, iar pentru vârstnici există un centru de îngrijire și asistență în Craiova.
Prin toate aceste investiții, conducerea CJ dorește să fie mai aproape de cetățenii județului Dolj și să ofere servicii directe în comunitățile din care provin oamenii aflați în dificultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS