21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajElevii Școlii Profesionale din Valea Stanciului fac practică în Italia

Elevii Școlii Profesionale din Valea Stanciului fac practică în Italia

Școala Profesională Valea Stanciului specializează elevii în domeniul mecanic, cu scopul de a oferi meseriași în acord cu strategia zonală de a promova o agricultură modernă și durabilă. Practica este asigurată atât de agenți economici în domeniu din țară, cât și de un partener din Italia, prin proiectul Erasmus „Profesioniști în mediul rural pentru o agricultură modernă și utilată în Oltenia“. Proiectul este derulat în parteneriat cu alte două unități școlare din județ.

Începând din anul școlar 2017-2018, elevii de la Școala Profesională Valea Stanciului fac practică la partenerul italian De Masi Construzioni, o firmă de mașini și utilaje agricole din Italia, cunoscută pentru calitatea produselor realizate și valorificate, cât și pentru serviciile de tutorat desfășurate în ultimii cinci ani. Stagiul de practică este asigurat prin proiectul „Profesioniști în mediul rural pentru o agricultură modernă și utilată în Oltenia“, conform contractului AN nr. 2017-1-RO01-KA102-035755, derulat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“ Melinești și Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ Călărași, care au format deja un consorțiu cu Școala Profesională Valea Stanciului, la care se va adăuga și liceul din Cârcea.
Pregătirea de specialitate se face conform indicatorilor de calitate impuși de standardele ocupaționale ale celor trei specializări din activitatea de formare profesională: să se adapteze cerințelor pieței de muncă, să dobândească aptitudini specifice și să-și îmbunătățească cunoașterea culturii economice și sociale a țării.
Astfel, la firma din Italia au fost în practică 48 de elevi, dintre care 16 de clasa a X-a de la Școala Profesională Valea Stanciului (calificarea mecanic agricol), 16 elevi de clasa a X-a de la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski (calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii) și 16 elevi de la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ (calificarea tehnician mecanic pentru întreținere și reparații).

Proiectul va continua și în anul școlar următor

Obiectivele pregătirii practice prin proiectul Erasmus sunt formarea competențelor practice ce vor asigura profesionalizarea în domeniul mecanic și mecanic agricol și a competențelor lingvistice la limba italiană, cu scopul de a crește angajările, dar și pentru a încuraja demararea de inițiative antreprenoriale. De asemenea, se urmărește dezvoltarea unui stil de muncă bazat pe responsabilitate, implicare, durabilitate la cei 48 de elevi prin punerea în acțiune a calităților personale și dezvoltarea instituțională a organizațiilor. Proiectul răspunde obiectivului principal al strategiei Europa 2020 prin faptul că are șansa să reducă abandonul școlar în mediul rural, să crească numărul de absolvenți în învățământul profesional, să micșoreze decalajele mari care sunt în aceste trei comune față de mediul urban. Stagiile de practică în Italia vor continua și în anul școlar următor. „Acest proiect a fost un exercițiu de încredere într-o echipă profesionistă formată din managerii celor trei unități școlare și profesori desemnați de Consiliile de Administrație ale acestora, alături de un sprijin major acordat de Sorana Vlad de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. În urma desfășurării acestui proiect și ca o dorință de a avea elevi cât mai bine pregătiți, a fost depus și aprobat un nou proiect pentru anul școlar următor – «Consorțiu european pentru profesioniștii de mâine din agricultura Olteniei»“, a precizat Anca Irina Neda, manager de proiect și directorul Școlii Profesionale Valea Stanciului.

Avantajele de a studia la Valea Stanciului

Școala Profesională Valea Stanciului oferă școlarizare pentru domeniul mecanic, cu scopul de a oferi meseriași în acord cu strategia zonală de a promova o agricultură modernă și durabilă. Școala reprezintă principalul furnizor de forță de muncă calificată în domeniul mecanicii agricole atât pentru Valea Stanciului, cât și pentru comunele Drănic, Gângiova, Gighera și Dobrești, astfel că stagiile de pregătire practică din Italia continuă și la agenții locali. Potrivit reprezentanților unității școlare, s-au semnat parteneriate de practică cu SC Agrodol SRL, iar la nivel județean există parteneriate în cadrul diferitelor proiecte de la nivel de școala cu SC Mat SA, Ipso Agricultura și NHR, prin care copiii au vizitat aceste fabrici pentru a ști unde se pot angaja după absolvirea studiilor. Și nu sunt singurele avantaje.
În cadrul Școlii Profesionale, copiii pot obține permisul de conducere categoria B, aceasta fiind dotată cu un Logan nou achiziționat prin proiectul „Șanse pentru sud“, finanțat de OMV Petrom prin programul „Idei din țara lui Andrei“. Unitatea școlară are sprijinul primăriei în acțiunile pe care le întreprinde, existând și o strategie locală ce are ca scop demararea cât mai multor proiecte europene. „Pregătim acești elevi în străinătate, dar avem multe proiecte să-i ținem în comună, unde să-și întemeieze familii frumoase!“, a precizat Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS