11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiții de şase milioane de euro la Valea Stanciului

Investiții de şase milioane de euro la Valea Stanciului

Școli și grădinițe reabilitate sau chiar și clădiri noi pentru spațiile de învățământ, reparații la biserici, un centru medical și rețea de canalizare pe 20 de kilometri. Acestea sunt marile proiecte ale comunei Valea Stanciului pentru anul acesta, care înseamnă investiții de șase milioane de euro. Primarul anunță că deja o parte din șantiere s-au deschis și că mai sunt licitații în derulare sau care urmează să înceapă.

Clase cu mobilier nou și table magnetice cu marker, laboratoare modernizate și grupuri sanitare la interior. Acestea sunt schimbările pe care elevii le vor găsi din toamnă la Școala Horezu -Poenari, unitate de învățământ care a intrat deja în șantier. „În această perioadă se află în derulare proiectul de reabilitare, modernizare și dotare Școala cu clasele I-VIII Horezu-Poenari. Lucrările au început de aproape o lună. La final, unitatea de învățământ va avea o nouă înfățișare. Schimbările au început de la acoperiș, izolație, și tâmplărie termopan. Și la interior se schimbă absolut tot, începând cu instalațiile electrice. Se demolează sobele din corpul C1 și corpul C2 și se pun centrale termice, se amenajează grupuri sanitare pentru elevi, cadre didactice, dar și pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, vom renunța la pardoseala veche și se va pune pardoseală PVC, în clase și pe holuri, așa cum e și în unitățile medicale pentru a se putea dezinfecta corect spațiile. La grupurile sanitare vor pune gresie și faianță“, a precizat primarul Ovidiu Gângioveanu.
Proiectul de modernizare a școlii vizează și schimbarea mobilierului școlar. „În clase vor fi bănci noi și table moderne. Sunt zece săli de clasă în cele două corpuri de clădire. De asemenea, lucrări de modernizare vom face și în laboratoare, și în sala de informatică. Sperăm ca până la 15 septembrie totul să fie gata, ca odată ce revin la cursuri elevii să se bucure de condiții moderne de studiu“, a mai spus primarul. Edilul din Valea Stanciului spune că investițiile de modernizare vor continua și din bugetul primăriei. „Pe parcursul anului școlar, din fondurile proprii ale primăriei vom lua și ce mai este nevoie pentru dotarea laboratoarelor“, a spus primarul. Speranțe sunt și pentru o sală de sport. „Am depus deja la Compania Națională de Investiții un proiect pentru sală de sport închisă și pentru o bază sportivă în aer liber“, a mai spus Gângioveanu. La Horezu Poenari, nu doar școala va beneficia de lucrări, ci și biserica. „Este un lăcaș de cult vechi de peste 100 de ani, la care am contribuit pentru lucrări de modernizare și în anii anteriori. S-au făcut șanțuri de drenaj și lucrări de scoatere a igrasiei din pereți. S-a pus o nouă pardoseală. S-au făcut reparații exterioare atât la acoperiș, cât și la pictură. Acum se finalizează lucrările de reparații și pictura exterioară pentru că o pregătim pentru resfințire“, a spus edilul.

Licitații pentru grădinițe, școli și centrul medical

Anul acesta, edilul din Valea Stanciului va reuși să își atingă obiectivele de a face lucrări și în alte sate. Prioritare sunt tot unitățile de învățământ. În prezent, sunt în derulare licitațiile pentru grădinițele din satele Țugurești și Bârza. „La Bârza se va construi o grădiniță nouă cu două săli de clasă, pentru că, în prezent, copiii învață în căminul cultural. La Țugurești se va reabilita, moderniza și dota actuala clădire a grădiniței. La această unitate de învățământ preșcolar se va amenaja și un loc de joacă în curte“, a precizat primarul.
Investiții se vor face și la Școala cu clasele I -IV din Valea Stanciului și Școala primară de la Grecești. „Pentru aceste unități de învățământ s-au semnat contracte de finanțare. Lucrările se vor derula pe parcursul acestui an și anul viitor, în funcție de condițiile meteorologice“, a precizat Gângioveanu. Pe aceeași linie cu educația a fost pusă și sănătatea. În curând va începe și licitația pentru Centrul Medical. „Actualul dispensar din Valea Stanciului se va extinde și moderniza și va deveni centru medical. Atât acest centru medical, cât și celelalte investiții ajung la suma de şase milioane de euro“, subliniază primarul.

Licitație pentru canalizare și proiecte cu CNI

În comuna Valea Stanciului, în anii următori cetățenii vor avea și canalizare. „În satele în care am pietruit ulițele așteptăm și semnarea proiectelor de asfaltare depuse la AFIR și MDRAP. Asfaltarea se va face după ce se termină lucrările pentru introducerea rețelei de canalizare. Deocamdată, s-a semnat proiectul de finanțare și urmează să facem licitația. Vor fi 20 de kilometri de canalizare în comună. Și pentru apă se va face alt proiect de extindere a rețelei“, subliniază Gângioveanu. Reprezentanții administrației locale spun că se așteaptă ca banii să vină și de la Compania Națională de Investiții. „Am primit de la Compania Națională de Investiții o adresă prin care, cele două cămine culturale din satele Valea Stanciului și Horezu Poenari au intrat pe lista de sinteză, și trebuie să depunem proiectele de reabilitare și modernizare“, anunță primarul.

Realizări din bugetul local

Investiții se fac și din fondurile primăriei. Edilul Octavian Gângioveanu spune că din bugetul local a reușit să pietruiască ulițele din trei sate. „O investiție finalizată în cursul acestui an este pietruirea în cele trei sate, Valea Stanciului , Bârza și Țugurești. Sunt 20 de kilometri de ulițe, care erau distruse în totalitate și nu se mai putea circula în condiții de ploaie sau ninsoare“, a spus primarul. Și tot din bugetul local s-au dat bani pentru lucrări de împrejmuire și reparații la câteva instituții. „Din bugetul local s-au finalizat lucrările de împrejmuire la Grădinița Grecești, unitate construită pe fonduri de la PNDL 1. De asemenea, am împrejmuit căminul cultural și luna viitoare vom ajuta tot pentru împrejmuire și biserica Grecești. Tot din bugetul local s-au făcut reparațiile necesare la biserica din Bârza, unde în urma unei furtuni puternice a fost distrus acoperișul. A fost nevoie și de alte reparații exterioare și de înlocuirea ferestrelor de la acest lăcaș de cult. Este biserică-catedrală foarte frumoasă pe care am pus-o în valoare și pe timpul nopții prin iluminat arhitectural“, spune primarul Gângioveanu. De toate aceste investiții vor beneficia cei peste 5.000 de locuitori, cât sunt în prezent în Valea Stanciului, care asigură continuitatea acestei așezări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS