11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: „Îi încurajez pe românii întreprinzători să devină mici producători de energie“

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: „Îi încurajez pe românii întreprinzători să devină mici producători de energie“

Proiectul de lege prin care am creat un cadru legal clar de stimulare a producătorilor casnici de energie electrică a fost adoptat.

Deținătorii de panouri solare nu doar că pot produce energie electrică pentru consumul lor, dar de acum înainte pot face contracte cu rețelele de distribuție a energiei pentru a valorifica/vinde surplusul de energie obținut. Barierele legislative care până acum nu permiteau plata energiei livrate de către micii producători în reţea au fost eliminate.
În sprijinul creșterii numărului de prosumeri (producătorii casnici de energie electrică) vin și cei de la Autoritatea Fondului de Mediu, care vor lansa un program prin care să finanţeze cu aproximativ 5.000 de euro/persoană până la 20.000 de persoane fizice care doresc să îşi monteze instalaţii mici de producţie a energiei electrice (panouri solare). Racordarea unui astfel de prosumer la sistemul de distribuție se va face în 30 de zile.
Prosumerii sunt exceptați de la obligaţia de a se autoriza, nu mai trebuie să se înregistreze ca PFA. Ei nu vor plăti impozit pe venitul obținut în urma acestei activități și nu trebuie să plătească TVA.
Așadar o veste economică bună. O lege verde și liberală care vine în întâmpinarea nevoilor de protecție a mediului prin producerea de energie curată. Dar, în același timp, și în sprijinul celor care vor, pe de o parte să și asigure consumul propriu de energie, iar pe de altă parte să obțină beneficii financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS