6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRolul analizelor în practica medicală curentă

Rolul analizelor în practica medicală curentă

Ştiaţi că scopul tuturor investigațiilor medicale este de a completa examenul clinic și de a pune cât mai repede un diagnostic corect? Importanţa acestor investigații variază în funcție de caracteristicile examenului respectiv și de situația clinică. Specialiştii Clinicii Priority Medical spun că există un raționament care trebuie urmat atunci când se stabilește un diagnostic, iar analizele medicale ocupă o poziție extrem de importantă. „Peste 80% dintre boli sunt diagnosticate pe baza rezultatelor obținute în urma investigațiilor de laborator. O glicemie serică crescută pune diagnosticul de diabet zaharat, o cultură bacteriană pozitivă pune diagnosticul de infecție, modificările la nivelul hemoleucogramei ne pot semnala afecțiuni hematologice de la benigne, cum ar fi anemiile, până la afecțiuni extrem de grave, cum ar fi leucemiile. Rolul nostru este acela de a sublinia importanţa prevenției și conștientizarea celor care ne trec pragul că multe boli grave pot fi descoperite la investigații de rutină, chiar înaintea apariției simptomelor clinice“, a spus dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic primar medicină de laborator, în cadrul Clinicii Priority Medical.
Medicina de laborator a cunoscut o evoluție spectaculoasă la nivel mondial, analizele medicale acoperind domenii extinse din patologia medicală, cum ar fi: biochimia, imunologia, virusologia, parazitologia, microbiologia, biologia moleculară, genetica moleculară.
„La ora actuală, prin tehnicile de genetică moleculară putem determina riscul de apariție a multiplelor forme de cancer, a bolii Alzheimer, degenerescenței maculare etc. Suntem bucuroși că toate aceste tehnologii sunt accesibile și pacientului din România, precum și pacientului din clinica noastră. În spatele acestor tehnologii se află specialiștii din domeniul medicinei de laborator, iar când doriți informații corecte despre analizele medicale, adresați-vă profesioniștilor“, a adăugat dr. Alexandra Buzatu-Lang.
Peste 60% din erorile apărute în medicina de laborator sunt cauzate de faza preanalitică. Aceasta reprezintă totalitatea factorilor care interacționează cu obținerea unui rezultat corect: pregătirea pacientului, modul de recoltare, medicația administrată etc. Nu trebuie niciodată trecute cu vederea efectele medicației administrate asupra investigațiilor de laborator. Anomaliile pot fi generate cu aceeaşi frecvenţă atât de administrarea anumitor medicamente, cât și de afecțiunile suspectate. Totodată, rezultatele de laborator trebuie interpretate ținând cont de vârsta pacientului, deoarece valorile normale sunt diferite la copii față de pacientul vârstnic, de sexul pacientului, de anumite stări fiziologice, cum ar fi starea de graviditate. „Toate aceste informații extrem de prețioase pot reduce semnificativ timpul în care avem un diagnostic corect, apariția erorilor și, nu în ultimul rând, costul investigațiilor medicale. Adresați-vă profesioniștilor, ei știu cel mai bine să vă consilieze corect!“, spun specialiştii Clinicii Priority Medical.
Pentru programări, puteţi suna la 0351.408.366 sau puteţi merge la unul dintre sediile situate în: Valea Roşie – str. Pandurilor, nr. 33A; Craioviţa Nouă (vizavi de magazinul Big) – str. Ion Vasilescu, nr. 6, bl. 157G, parter; Grădina Botanică – str. C-tin Lecca, nr. 18.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS