21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Comunicat de presă – ALDE Dolj

În cadrul conferinței de presă de astăzi președintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, împreună cu vicepreședinții organizației, Anișoara Stănculescu și Sorin Vîlcu, alături de consilierii municipali ALDE Craiova, Firmilian Calotă și Dumitru Mănescu, au abordat mai multe subiecte de interes local și general.
Președintele ALDE Dolj a pus la dispoziția jurnaliștilor cifrele adevărului despre economia românească așa cum sunt ele raportate  de către INS și confirmate de către instituții și organisme  financiare internaționale (FMI, Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană)
-Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS)
– Veniturile la Bugetul Central Consolidat pe primele patru luni în raport cu aceeași perioadă a anului 2017  au crescut cu 11. 8% de la 80,1 mld lei la 89,6 mld le
-În ultimii 4 ani doar în 2016, în timpul guvernării Cioloș s-a înregistrat o scădere cu 4,6% a acestor venituri

În ceea ce privește veniturile colectate la buget, spre deosebire de primul trimestru din 2017, s-a colectat cu 8,1 mld lei în plus, adică 76,5 mld lei în perioada ianuarie – aprilie 2018, față de 68,4 mld lei în aceeași perioadă din 2017. Totodată, față de valoarea programată în privința colectării la buget, această a fost depășită cu 1 mld lei.
-În privința colectării contribuțiilor pentru asigurări sociale acestea au crescut cu 33, 6% față de aceeași perioadă a anului trecut
-În privința veniturilor din accize avem un plus de 14, 7% față de ianuarie – aprilie  2017
– În privința veniturilor din TVA, deasemenea, un plus de 1, 1%

Referitor la investiții, valoarea acestora s-a dublat pe primele patru luni ale acestui an de la 2,9 mld. lei  la 5,9 mld lei. Atenție, deficitul pe care îl avem finanțează în proporție de 98% investițiile!!!
-Bani europeni am atras în aceste patru luni cu 28% mai mulți decât în perioada similară a lui 2017.
-Dacă ne uităm la ultimii 5 ani, tot anul guvernării Cioloș – 2016- are cea mai mică cifră la acest capitol – 6,9 miliarde de lei față de 17, 1 mld lei în 2017
– În ceea ce privește producția industrială, în primele două luni este o creștere cu 7% față de primele două luni ale anului 2017.
– Exporturile s-au aflat la 10,9 mld lei în primele două luni, cu 11,6% mai mult față de aceeași perioadă din 2017.
– Înregistrăm cel mai mic șomaj pe care l-a cunoscut vreodată România, de 3,94% în primele două luni, în scădere față de aceeași perioadă din 2017 de la 4,74.
– Datoria guvernamentală este mai mică. Dacă în 2016 se afla la 37,6%, în 2017 această a fost de 35%, iar tendința este de scădere.
Liderul ALDE Dolj a cerut politicienilor de vârf să utilizeze cu mare grijă cifrele economice pentru a nu lansa interpretări  politicianiste care pot afecta imaginea țării și credibilitatea în fața investitorilor.

Vicepreședintele Anișoara Stănculescu a avertizat prin mesajul său asupra creșterii alarmante a ratei abandonului școlar atât la nivel național cât și la nivelul județului Dolj, dar și asupra notelor sub 5 luate de aproape 40% dintre copiii din clasa VIII-a din întreagă țară.
”Dacă nu conștientizăm repede aceste cifre la toate palierele de decizie, tendința se va accentua și va consolida acest context social discriminatoriu cu diferențe enorme  între școala de la țară și cea din  oraș. Comunitățile ar trebui să fie coresponsabile alături de părinți în eliminarea abandonului școlar”- a afirmat liderul ALDE Craiova, Anișoara Stănculescu.
Vicepreședintele ALDE Dolj, Sorin Vîlcu a tras un semnal de alarmă în legătură cu anumite comportamente abuzive ale primarului din comuna Izvoare și ale apropiaților acestuia care au recurs la violență și intimidare, pe motive politice, asupra unor membri ALDE din localitate. Sorin Vîlcu și-a exprimat speranța ca aceste incidente vor rămâne izolate.
”Noi considerăm că, la toate nivelurile, competiția politică trebuie să fie una bazată pe soluții pentru comunitate, pe alternative, nu pe metode din arsenalul unor regimuri de tristă amintire”- a mai precizat vicepreședintele ALDE Dolj.
Consilierii municipali ALDE Firmilian Calotă și Dumitru Mănescu au prezentat jurnaliștilor proiectul inițiativei lor în Consiliul Local Craiova privind contribuția la rezolvarea problemei parcărilor în Craiova prin raționalizarea parcărilor rezidențiale în baza unui Regulament de atribuire. Astfel, se urmărește inventarierea tuturor parcărilor rezidențiale și raționalizarea folosirii lor după cum urmează: între orele 17,00 și 7,00 de către cei care le au în folosință iar dincolo de acest interval de către oricine caută un loc de parcare. S-ar disciplina astfel lucrurile în traficul craiovean și ar spori confortul urban.
Inițiatorii au precizat că așteaptă discutarea acestei inițiative în ședința care va avea loc la finalul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS