16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj continuă investiţiile în Aeroportul Internaţional Craiova

CJ Dolj continuă investiţiile în Aeroportul Internaţional Craiova

Obiectiv de importanţă regională nu doar pentru Oltenia, ci şi pentru întreaga zonă transfrontalieră, Aeroportul Internaţional Craiova a fost revitalizat, începând cu anul 2009, printr-o serie de investiţii susţinute, pentru reabilitări, modernizări şi dotări, finanţate cu 15 milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean Dolj şi cu peste 25 de milioane de euro printr-un proiect cu fonduri europene. Aeroportul Internaţional Craiova dispune, în prezent, de terminale moderne, separate, pentru sosiri şi plecări, săli de aşteptare confortabile, locuri de parcare şi spaţii verzi, un nou turn de control şi echipamente performante, la nivelul exigenţelor internaţionale. Accesarea fondurilor europene a permis derularea unor ample lucrări pentru reabilitarea infrastructurii de mişcare. Astfel, a putut fi reparată întreaga structură din beton, pista de decolare-aterizare a fost asfaltată, sistemul de balizaj a fost modernizat, iar calea de rulare şi platforma de îmbarcare au fost renovate şi extinse. Prin modernizările făcute şi facilităţile oferite, principala poartă aeriană din sud-vestul ţării a devenit un concurent serios pentru aeroporturile din România, astfel că în prezent se află în primele șase din țară în ceea ce priveşte numărul de pasageri. Investiţiile au condus la creşterea capacităţii şi a gradului de siguranţă în operare, creând condiţiile pentru atragerea de noi companii de transport aerian. „Aeroportul este fala și mândria noastră, înseamnă cea mai mare creștere din UE, cu aproape 500.000 de pasageri care au zburat și probabil că în anii viitori, până în 2020, vom ajunge la un milion de pasageri. Putem spune că ne-a luat prin surprindere dezvoltarea sa, iar din acest motiv trebuie să continuăm investițiile în acest obiectiv. Sunt ore ale dimineții când se regăsesc peste 300 de pasageri şi în aceste condiții vom face o extindere a terminalului de plecări, o parcare nouă, dar și un terminal nou de sosiri. Totodată, cu cât crește numărul de pasageri, cresc și obligațiile noastre de a avea dotarea necesară. În Masterplanul de Transport, suntem prinși cu suma de 76 de milioane de euro şi dorim să luptăm până la capăt, astfel încât să luăm toată suma și să facem un terminal nou“, a mai spus Ion Prioteasa.
Activitatea Aeroportului Internațional Craiova, raportată la cea din 2010, a înregistrat în 2017 o creștere cu peste 790 la sută. Autoritățile județene susțin că, prin investițiile care vor fi făcute, va crește de cinci ori potențialul de procesare al aeroportului. „Reușita proiectului nostru ne și obligă să acționăm hotărât pentru următoarea fază a dezvoltării AIC. Trebuie să avem în vedere faptul că, în prezent, prin aeroportul nostru trec, în medie, aproape 1.500 de călători zilnic, adică mai mult decât treceau într-o lună întreagă, în 2009, atunci când am inițiat procesul de modernizare a acestui obiectiv. Este evident că și capacitățile de operare ale aeroportului trebuie să evolueze pe măsură. Au fost inițiate procedurile pentru achiziționarea unor noi echipamente destinate deservirii aeronavelor, dar și pentru cel mai important element al proiectului nostru, în această etapă – extinderea terminalelor de sosiri și plecări, prin care urmărim să creștem de cinci ori potențialul de procesare al aeroportului“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
CJ Dolj a prevăzut la fiecare întocmire de buget sume care să fie alocate pentru dezvoltarea facilităţilor oferite pasagerilor. Pentru acest an a fost alocată din bugetul propriu suma de 7,9 milioane de euro pentru aceste lucrări care vor fi demarate în scurt timp. Suprafața terminalelor va fi mărită cu 2.250 mp. Previziunile arată însă că traficul va ajunge treptat în următorii ani la cel puțin 1,5 milioane de călători pe an cu ore de vârf, care trebuie să asigure tranzitul a peste 1.500 de pasageri pe oră. Pentru acest lucru s-a demarat un proiect cu finanțare europeană prevăzut în Master Planul General de Transport al României pentru construirea unui terminal nou de plecări-sosiri.
Consiliul Județean Dolj a alocat 2.354.000 de lei și pentru dotarea cu aparatură modernă, sisteme și echipamente specifice cum ar fi poarta detectoare de metale, alimentatorul cu apă potabilă pentru aeronave și vehiculele pentru cărucioarele de bagaje.
În prezent se află în curs de elaborare și alt proiect important, tot cu finanțare europeană, ce prevede reabilitarea căilor de rulare (inclusiv balizajul aferent), amenajarea căii de evacuare rapidă și dotarea cu echipamente de siguranță. Consiliul Județean a alocat pentru acest demers 1.981.000 de lei în programul de investiții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS