16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCJ Dolj investește patru milioane de euro în infrastructura rutieră din Cârcea

CJ Dolj investește patru milioane de euro în infrastructura rutieră din Cârcea

Strategia Consiliului Judeţean (CJ) Dolj de absorbţie a fondurilor europene vizează cu prioritate infrastructura rutieră întrucât aceasta reprezintă un element fundamental pentru dezvoltarea economică a județului. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, susține că numai prin investiții masive în drumuri județul nostru poate deveni un reper important pentru investitori. Unul dintre proiectele care, în opinia autorităţilor judeţene, va contribui la dezvoltarea economică a Doljului este modernizarea DJ 652A Cârcea, un proiect cu finanțare europeană, depus în cadrul Programului Interreg România Bulgaria, în parteneriat cu Agenţia pentru Infrastructură Rutieră Bulgaria. „Cârcea este cea mai dezvoltată dintre comunele judeţului, are tot ce îi trebuie unei zone civilizate: apă, canalizare, cartiere noi, zone economice, industriale. Practic, este cea mai dinamică din zona metropolitană a Craiovei, iar acest proiect pe care îl face CJ Dolj este bine venit și investim aici circa patru milioane de euro. Facem acest lucru datorită faptului că de-a lungul timpului au fost insistenţe foarte mari ale primarului, dar și ale celor care au afaceri în această zonă și este o chestiune de normalitate acest obiectiv pe care îl realizăm aici pe Programul Interreg de Colaborare Transfrontalieră cu Bulgaria, care ne aduce peste 25 de milioane de euro. Este un lucru extraordinar că, în afară de fondurile pe care le atragem pe Programul Operațional Regional, avem și această colaborare transfrontalieră cu omologii noștri din Vratsa sau din alte părți. Acum au fost niște condiții mai speciale, în sensul că orice entitate publică ce va dori să obţină finanţare nu poate să aibă mai mult de patru proiecte câștigate și pentru că nu am știut ce proiecte vor câștiga am depus șase. Am avut însă marea surpriză să fie considerate toate șase câștigătoare, numai că două va trebui să stea la rând, în sensul că trebuie să se desfășoare licitațiile și să mai rămână bani de acolo și abia apoi să poată să fie finanțate. Drumul de la Cârcea este primul pe care îl vom finanța“, a spus Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.
Proiectele majore de drumuri însumează cea mai mare suprafață pe care CJ Dolj a avut-o ca și investiție din ’90 și până în prezent, fiind începute proiecte pentru 200 km. „Vorbeam încă de la ședința aprobării bugetului pe anul acesta că urmează doi ani în care investiţiile în infrastructura de drumuri sunt semnificative, poate printre cele mai importante dintre cele făcute în ultimii ani de CJ. Vom aborda în anii aceștia aproximativ 200 km de drumuri. Sunt proiecte câştigate atât pe Programul Operaţional Regional și care sunt în licitație, dar şi pe PNDL și Interreg. Un astfel de proiect aduce mai multe elemente inovatoare de siguranță, respectiv panouri și indicatoare rutiere semnalizate prin leduri alimentate prin panouri solare, dar şi marcaje rezonatoare, astfel încât atunci când e ceață sau umiditate să nu se poată depăşi carosabilul. Toate aceste elemente vor reduce semnificativ numărul de incidente pe drumurile județene“, a spus vicepreședintele CJ, Cosmin Vasile.
În opinia primarului comunei Cârcea, Valerică Pupăză, modernizarea DJ 652 A va aduce beneficii sociale localităţii. „Comuna Cârcea a avut încă de la înființare o strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung. În comună s-au investit în ultimii ani peste 12 milioane de euro atât în sănătate, cât și în cultură, sport, agrement, dar și infrastructură. Această modernizare a drumului județean este ca un magnet, atrage cât mai mulți investitori. Avem în derulare un proiect pentru modernizarea tuturor drumurilor din localitate, iar acest proiect se îmbină foarte bine cu investiția consiliului județean, deci ridicăm standardul comunei și implicit nivelul de trai“, a spus Valerică Pupăză.
Tot în cadrul Programului Interreg România Bulgaria vor fi reabilitate alte două tronsoane de drum din DJ 561B Segarcea – Valea Stanciului. „A depune și câștiga aceste proiecte a reprezentat un efort susţinut. În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură rutieră finanţabile pe acest program, le-am dezvoltat în parteneriat cu Agenţia pentru Infrastructură Rutieră Bulgaria și acestea vizează şi 561 B Drănic-Valea Stanciului și segmentul 561B Segarcea-Drănic. După finalizarea unuia dintre proiectele aflate în implementare vom implementa unul dintre proiectele din axa de rezervă“, a spus Daniela Băluţă, directoarea Direcției de Dezvoltare Regională și Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj.
Pe lângă drumuri, pe lista de investiții a Consiliului Judeţean Dolj prin Programul Interreg România Bulgaria se mai află amenajarea Casei „Elena Farago“, din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, dotarea cu echipamente de ultimă generație a celor trei secții ale Muzeului Olteniei, înființarea unei baze de intervenții de urgență, lângă Aeroportul din Craiova, precum și dotarea unei săli de operații a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea Spitalului Județean de Urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS