Program after-school pentru elevii din Cerăt

Autori


Comuna Cerăt face paşi importanţi spre un învăţământ modern. Aproximativ 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din localitate vor beneficia de o masă caldă după ore, pregătire cu cadre didactice calificate, precum şi de burse lunare, cu care să îşi achiziţioneze rechizite. Toate acestea, în cadrul unui program after-school care a fost inaugurat ieri. „Este o zi foarte importantă pentru locuitorii comunei Cerăt, în special pentru copii, întrucât se inaugurează programul after-school, de care beneficiază aproximativ 200 de copii din cei peste 500 pe care îi are școala noastră. Este un proiect pe care noi l-am depus la Ministerul Fondurilor Europene în anul 2015 și am semnat contractul de finanțare în septembrie 2017, când am început să îl implementăm. Acești copii vor beneficia în fiecare zi de o masă caldă, pregătire, dar vor primi și suma de 200 de lei, în fiecare lună. După ce își vor termina programul de școală, vor rămâne în sălile de curs și vor continua pregătirea cu dascălii din unitatea de învățământ“, a spus Ionuţ Octavian Barbu, primarul din Cerăt.

Dorina Ștefan este mama a doi băieți de şapte, respectiv 12 ani, elevi ai Școlii Gimnaziale Cerăt, și spune că prin acest program copiii vor deveni mai responsabili, iar părinții nu vor mai avea grija temelor. „Ne ajută foarte mult, sunt foarte încântată pentru că băieții mei își vor face temele supravegheați de cadrele didactice. Este foarte binevenit proiectul pentru că ne scutește de pregătirea de acasă. În plus, cred că va crește și nivelul de învățământ pentru că la școală copiii sunt mai responsabili“, a spus Dorina Ştefan.

„Încercăm să ajutăm și tinerii să își găsească un loc de muncă“

Copiii care au fost selectați să beneficieze de acest program provin din medii defavorizate, iar nivelul de studiu este de la clasa pregătitoare şi până la clasa a opta. Reprezentanții Inspectoratului Şcolar (ISJ) Dolj susțin că astfel de proiecte ar trebui implementate în cât mai multe școli din Dolj pentru a reduce abandonul și a crește nivelul de educație. „Este un proiect binevenit pentru Școala Gimnazială Cerăt, care vine în sprijinul comunității și nu poate decât să ne bucure acest lucru deoarece aici avem foarte mulți copii de etnie romă. Aceste programe sunt oportune în învăţământul doljean deoarece vin în sprijinul părinților, al cadrelor didactice și mai ales al comunității. Ar fi bine dacă s-ar câștiga cât mai multe proiecte în mediul rural pentru a beneficia de aceste fonduri europene și pentru a realiza cât mai multe astfel de programe. Sunt benefice atât pentru părinți, cât și pentru copii pentru că de multe ori situația materială îi împiedică pe copii să frecventeze cursurile“, a spus Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.
În cadrul acestui program se oferă însă și o a două șansă la educație celor care nu au absolvit cursurile gimnaziale. „Sunt cuprinși în grupul ţintă și 15 cursanți pentru Programul «A doua șansă». Acesta este destinat celor care nu și-au finalizat studiile și depășesc cu cel mult patru ani vârsta de școlarizare a elevilor. Cursurile au început din luna ianuarie și sunt susținute de un cadru didactic din unitatea noastră de învăţământ“, a spus Marius Tuţă, directorul Şcolii Gimnaziale din Cerăt.
Programul vine însă și în sprijinul tinerilor care nu au loc de muncă. „Sunt multe familii necăjite, mulți copii defavorizați, iar acest program vine în sprijinul acestor oameni, dar și al tinerilor pentru că în cadrul acestui proiect vor avea loc și cursuri de formare profesională. În felul acesta încercăm să ajutăm și tinerii să își găsească un loc de muncă. Este un proiect complex, un proiect integrat, în care practic iau parte şi părinţii, şi copilul. Au început deja workshop-urile, primul s-a desfăşurat la Călimănești şi la el au participat aproximativ 100 de persoane. Oamenii au fost încântați de aceste cursuri, iar profesorii formatori au fost mulțumiți și au spus că am fost pe locul întâi din toate localitățile unde se implementează acest proiect“, a spus Ionuţ Octavian Barbu, primarul din Cerăt.
Proiectul after school este finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman. Tot prin acest program, vor fi modernizate 34 de locuințe și vor fi racordate la utilități 54 de case.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 martie 2019

Actualitate

» Uniunea Europeană: Amânare Brexit până la 12 aprilie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa timp de două săptămâni
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7
» Circulaţia feroviară oprită între stațiile Birda- Voiteni în urma unui accident mortal

Publireportaj

» Ce putem învăța de la Alba Iulia – Istoria ca motor al dezvoltării unui oraș
» Centrul Medical Phoenix – 10 ani de servicii medicale la standarde europene. Totul în slujba pacientului

Local

» Cum s-au împărțit banii din impozitul pe venit și TVA la CJ Olt

Dolj

» Craiovenii, deranjaţi de gândacii urât mirositori ieşiţi din hibernare
» Istoricul unei mașini se poate verifica la RAR
» Sume derizorii pentru drumurile din Dolj
» (VIDEO) (Galerie Foto) Cred în România (VII) Produse tradiţionale din Dolj, degustate de parlamentarii UE
» Mit desfiinţat: Tinerii craioveni nu au renunţat la citit
» Întreruperi energie electrică de luni
» (Galerie Foto) Ziua Mondială cu Sindrom Down, marcată la Craiova
» Stomatologia privatizată. Pacienții ajung cu greu la medic

Gorj

» Artiştii gorjeni expun în Bulgaria
» Licitaţie pentru reabilitarea termică a Spitalului Judeţean
» Criză financiară la UATAA Motru

Olt

» Olt: Vizibilitate redusă pe DN 65 din cauza ceţii

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Sport

» Simona Halep vs Taylor Townsend, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ora 00:30
» Fotbal / „Tineretul“ lui Rădoi a pierdut la limită cu Spania
» Bianca Andreescu a învins-o pe Irina Begu la Miami
» România debutează în preliminariile CE din 2020
» Începe greul, dar sunt pregătiţi
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (22-24 martie)
» Fotbal / Documente, povești, conversații, fotografii. Monografia echipei Universitatea Craiova

Sanatate

» De ce e bine să detoxifiem organismul

Magazin

» Topul celor mai fericite ţări de lume. România – locul 48
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a apei
» Reţeta de weekend – Pulpe de curcan împănate cu bacon şi rozmarin
» Bancul zilei

Top