6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţii masive în comuna Valea Stanciului

Investiţii masive în comuna Valea Stanciului

Învățământul, sănătatea și infrastructura sunt domeniile prioritare de investiţii în acest an pentru autorităţile din comuna Valea Stanciului. Prin proiectele care se derulează în localitate, primarul Ovidiu Gîngioveanu doreşte să răspundă cerințelor necesare unui trai demn de secolul XXI, iar munca depusă pentru atragerea fondurilor necesare a dus și la obținerea de rezultate. Astfel, multe dintre proiectele de modernizare din comună vor fi realizate cu bani de Uniunea Europeană.

Situată în sudul județului Dolj, comuna Valea Stanciului este o așezare în care își duc existența peste 5.000 de locuitori. Având o suprafață de peste 11.000 de hectare și 2.700 de gospodării, localitatea este una dintre cele mai mari din județul Dolj. Din 2012, de când a venit la conducerea primăriei, edilul Ovidiu Gîngioveanu a făcut demersuri menite să schimbe aspectul așezării. Investițiile au vizat atât infrastructura, cât și unitățile de învățământ. În prezent se află în derulare proiectul de introducere a rețelei de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. „Am semnat contractul de finanțare pentru canalizare, în comuna Valea Stanciului, în valoare de două milioane de euro. Fondurile au fost obținute prin PNDL 2 și prin acest proiect vom introduce rețeaua de canalizare pe o distanță de 20 de kilometri. Aceasta este prevăzută cu patru stații de pompare și una de epurare. Având în vedere că a fost deja semnat contractul de finanțare, urmează să fie eliberată autorizația de construire și să fie scoasă la licitație lucrarea“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Investiții considerabile în unitățile de învățământ

Sunt aproape 800 de elevi care învață în Valea Stanciului, iar autoritățile vor să le creeze condiții cât mai bune. Prin PNDL 1 s-a reușit modernizarea Grădiniței din satul Grecești, care dispune de toate dotările. Totodată, a fost construită o grădiniţă nouă pentru copiii din satul Horezu Poienari şi nu a fost uitată nici Grădinița din satul Ţugureşti, pentru care a fost obținută finanțare prin PNDL 2. De asemenea, Școala nr. 2 din Valea Stanciului și cea cu clasele I-IV din Grecești vor fi reabilitate în 2018. „Am finalizat lucrările la Grădinița din satul Grecești, proiect realizat prin PNDL 1. Valoarea lucrărilor a fost de 270.000 de lei, la care am contribuit cu banii pentru împrejmuire și racordurile necesare. Totodată, în satul Horezu Poienari s-a realizat din temelie o nouă grădiniță, prin fonduri de la Banca Mondială, în valoare de 750.000 de lei. Primăria a contribuit cu 300.000 de lei din fonduri proprii, care au fost investite în centrala termică, racorduri, împrejmuiri și locuri de joacă, plus amenajarea incintei cu alei și gazon. În acest an vor demara și lucrările la Școala din satul Horezu Poienari, care sunt finanțate prin PNDL 1. Lucrarea a fost publicată pe SEAP, contractul de finanțare fiind în jur de 2,2 milioane de lei. Urmează să semnăm contractul de execuție și să demarăm lucrările. De asemenea, am mai semnat contracte de finanţare pe PNDL 2 pentru Grădinița din Ţugureşti, Grădinița din Bârza, dar și Școala primară din Valea Stanciului. Totodată, s-a semnat contractul de finanțare și la Școala primară I-IV din Grecești prin PNDL 2, urmează să demarăm lucrările“, a mai spus primarul Ovidiu Gingioveanu.
Pe Programul Opera-țional Regional va fi depus un proiect care vizează Școala Profesională, care a fost dotată cu o mașină nouă și care va fi extinsă cu ateliere pentru elevi și un tractor pe care ei să facă practică. „Avem foarte multe proiecte care să îi bucure pe copii. În fiecare an, cei mai buni elevi au mers în tabere gratuite. Totodată, proiectul «Fiecare copil în grădiniță» ne-a adus prezența în proporţie de 90 la sută la grădiniță“, a adăugat primarul din Valea Stanciului.

Nici un stâlp fără bec în Valea Stanciului

După ce s-a reușit asigurarea unui iluminat public modern pe întreaga suprafață a comunei, opt kilometri de rețea cu becuri led, primarul doreşte să fie investiți mai mulți bani pentru asfaltări. „Au fost depuse trei proiecte de asfaltare pe PNDL și AFIR, care urmează să se realizeze în cursul anilor viitori. În același timp, se vor continua lucrările de pietruire pe ulițele din comună. O prioritate a fost iluminatul public, cu becuri economice și becuri pe led, pe care l-am realizat pentru că am dorit să nu avem nici un stâlp fără bec în comună. La nivelul comunei a fost înființat și Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, dotat cu o mașină de pompieri și o mașînă de teren care să intervină la problemele din comună“, a mai spus primarul.
Pe lista de investiții a edilului se află și modernizarea Căminului Cultural din Valea Stanciului, precum şi a celui din Horezu Poienari, dar și două terenuri de sport, iar în acest sens vor fi depuse proiecte la CNI.

„Vom continua lucrările de modernizare“

Având în vedere numărul mare de locuitori, primarul se gândește și la accesul acestora la sistemul sanitar. Dispensarul din comună ar putea fi amenajat ca spital. Vor fi alocate fonduri în acest sens, însă rămâne să fie atrași și mai mulți medici. Acum sunt doar două cabinete de medici de familie și unul de stomatologie, dar se dorește aducerea de specialiști pe mai multe domenii și chiar crearea unui laborator de analize. Nu au fost uitate însă nici lăcașurile de cult din localitate, astfel încât au fost modernizate patru biserici, suma alocată în acest sens fiind de 270.000 de lei. „Vreau să le transmit locuitorilor din comună să aibă încredere că proiectele pe care le-am demarat vor fi duse la bun sfârşit, iar lucrurile vorbesc de la sine și acest lucru se va întâmpla și în anii ce vor urma. Vom continua lucrările de modernizare atât în ceea ce privește școlile și bisericile, cât și drumurile comunale“, a încheiat primarul Ovidiu Gîngioveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS