14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCultura, domeniu prioritar de investiţii pentru Consiliul Judeţean Dolj

Cultura, domeniu prioritar de investiţii pentru Consiliul Judeţean Dolj

Culele din comunele Brabova și Cernăteşti, Casa Dianu, Centrul Internațional Brâncuși, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“, precum și Muzeul de Artă și Muzeul Olteniei sunt principalele obiectivele investiţionale ale Consiliului Judeţean Dolj în acest an. Din bugetul pe 2018, 13,81 la sută, respectiv 26.618.860 de lei, se îndreaptă în această direcție.
Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, și Cula Cernăteștilor, din Cernătești, vor intra într-un amplu proces de reabilitare care include și amenajarea lor pentru a deveni puncte muzeale, potrivit președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Proiectele cu finanţate europeană au fost aprobate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. „Culele Brabova și Cernătești sunt unele dintre cele mai vechi clădiri civile de la noi, din ceea ce a însemnat istoria noastră. Le vom pune în valoare cu foarte mulți bani și ne vom obliga să avem accesibilitate la ele“, a afirmat Ion Prioteasa.
Pe lista de investiţii a CJ se află şi înfiinţarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc, demers cu finanțare europeană, în valoare de 4,5 milioane de euro, implementat prin Programul Operațional Regional. Obiectivele proiectului includ restaurarea și consolidarea Casei Dianu din Craiova, precum și dotarea clădirii în scopul înființării Muze­ului Cărții și Exilului Românesc, suma alocată prin programul de investiții pen­tru anul 2018 fiind de 1.420.620 de lei.
Instituție de cultură înfiinţată în anul 1908, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ gestionează un fond impresionant, format din peste 700.000 de volume, publicații, studii și alte înscrisuri. Prin programul de investiții pentru 2018, autoritățile județene vor aloca 1.028.000 de lei, în vederea proiectării exe­cutării lucrărilor de reabilitare a corpului de clădire C3. Totodată, CJ și Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“ au obținut fonduri europene, printr-un proiect în valoare totală de 3,3 milioane de euro, pentru utilarea unei construcții vechi din Craiova, Casa Damianov.
Instituție culturală destinată învățământului artistic pentru amatori, fondată în anul 1911, Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti“ va primi anul acesta de la CJ Dolj suma de 2.119.000 de lei.
Pe lista de obiective de investiţii a CJ se află şi Muzeul de Artă, găzduit de una dintre cele mai frumoase clădiri din sudul României, Palatul „Jean Mihail“. Edificiul a fost consolidat cu fonduri europene, printr-o investiție de peste 6 milioane de euro. Anul acesta, CJ va aloca suma de 1.443.000 de lei pentru dotări și amenajări, 291.000 de lei pentru studii şi 130.000 de lei pentru achiziţionarea de opere de artă.
În imediata vecinătate a Muzeului de Artă, Consiliul Judeţean construiește printr-un proiect de peste 7 milioane de euro Centrul turistic interactiv dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. Prin programul de investiții pentru anul 2018, acest obiectiv are o alocare de 15.671.230 de lei.
Înființat în urmă cu mai bine de un secol, Muzeul Olteniei Craiova reprezintă o instituție culturală de prestigiu, care a obținut deja recunoașterea și în afara granițelor. Prin cele trei secții ale sale, Istorie-Arheologie, Etnografie și Științele Naturii, muzeul îndeplinește misiunea de a colecţiona, restaura, conserva și aduce în fața publicului larg mărturii însemnate ale trecutului. Impresionantul imobil din strada Madona Dudu nr. 14, ce adăpostește Secția de Istorie-Arheologie, a constituit în ultimul deceniu un obiectiv investițional major al Consiliului Județean. Acordând importanţa cuvenită protejării şi conservării patrimoniului cultural naţional, CJ a accesat în 2008 o finanţare structurală prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 pentru consolidarea, restaurarea şi modernizarea Secţiei de Istorie-Arheologie. Investițiile realizate de CJ au implicat un efort financiar de excepție, 5.568.785 de euro, ce reprezintă un model pentru fenomenul cultural la nivel național. „Este un proiect în care am crezut și în care ne-am pus mari speranțe că, odată finalizat, va oferi un punct de atracție, dar și un reper important pentru toți cei care vor să afle mai multe despre trecutul Olteniei. Mă bucur să constat că interesul publicului pentru instituția din subordinea consiliului județean este tot mai intens. Astfel, demersul nostru pentru amenajarea expozițiilor permanente a contribuit la creșterea atractivității pentru activitatea desfășurată la Secția de Istorie-Arheologie“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova este deținătoarea unei istorii spectaculoase a habitatului natural al Olteniei și, ca atare, CJ a dorit ca, prin investițiile realizate în ultimii 12 ani, să o valorifice prin transformarea imobilului din strada Popa Șapcă nr. 8 într-un punct cultural de interes major. Amplul proces investiţional a vizat crearea unei accesibilități generoase şi facile a publicului craiovean către actul de cultură.
În acest an, CJ va aloca Muzeului Olteniei suma de 921.000 de lei pentru dotări și amenajări, 162.000 pentru studii și alte documentații, 93.000 pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS