Consiliul Județean Dolj alocă 40 la sută din buget investițiilor

Autori


Infrastructura, sănătatea, dezvoltarea sunt doar câteva dintre domeniile prioritare pentru Consiliul Judeţean (CJ) Dolj şi în 2018. Dovadă stau sumele pe care autorităţile judeţene le vor aloca acestor sectoare. CJ Dolj va avea, în 2018, un buget propriu de 479.069.000 de lei, din care va aloca fonduri importante pentru realizarea unor investiții la Spitalul Județean de Urgență Craiova, precum și alte unități medicale din județ. Pe lista de obiective care vor fi finanţate de CJ se mai află unele drumuri județene, dar şi Aeroportul Internațional Craiova.

„Bugetul ni se pare foarte bun pentru că este cu 27,63 la sută mai mare decât anul trecut. S-a modificat modul de alocare a fondurilor către localități și am primit mai mulți bani datorită numărului de locuitori. Avem aproximativ 700.000 de locuitori și am ajuns la un buget cu aproximativ 103 milioane de euro mai mare. Circa 40 la sută din acest buget vor merge către zona socială. Au contat foarte mult și cele 11 proiecte cu finanțare nerambursabilă pe care le avem, şapte pe proiecte europene și patru pe PNDL. Am fost foarte atenți nu la ceea ce consumăm, ci la ceea ce dezvoltăm și din acest motiv anul acesta dorim să alocăm investiţiilor 40 la sută din buget“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.
Pentru a atrage cât mai mulți investitori în Dolj, autorităţile judeţene vor aloca 31 la sută din buget infrastructurii. „După ce câțiva ani am mers pe zona de sănătate, astfel încât investițiile pe care le-am făcut în acest sector se ridică la 30 de milioane de euro, acum, cele mai mari sume pe care le alocăm sunt în domeniul infrastructurii, pentru că, dacă vrei să îți vină investitori, trebuie să ai condiții, drumuri, apă, canalizare, așa încât 31 la sută din buget vor merge în această direcție“, a adăugat Ion Prioteasa.
Vor fi alocate 37,6 milioane de euro pentru DJ 552 Craiova – Cetate, dar în plan mai apar și reabilitarea DJ 643 D, DN 65 C (Bulzești), până la limita cu județul Vâlcea – cu 8,2 milioane de euro, modernizarea DJ 606 C, DJ 606 (Sârsca), până la limita cu județul Mehedinți sau modernizarea DJ 641, limita județului Olt – Teslui – Pielești – Mischii – Albești – DN 6. „Sectorul transporturi este cel mai bine bugetat, 31,86 la sută din buget merg acolo, iar cele zece proiecte majore de drumuri însumează cea mai mare suprafață pe care CJ Dolj a avut-o ca și investiție din ’90 și până în prezent. Sunt începute proiecte pentru 210 km“, a spus vicepreședintele CJ, Cosmin Vasile.
Aeroportul Internațional din Craiova este alt obiectiv important pe lista de investiții a CJ. „Aeroportul este fala și mândria noastră, înseamnă cea mai mare creștere din UE, cu aproape 500.000 de pasageri care au zburat și probabil că în anii viitori vom ajunge la un milion de pasageri. Putem spune că ne-a luat prin surprindere dezvoltarea sa, iar din acest motiv trebuie să continuăm investițiile în acest obiectiv. Sunt ore ale dimineții când se regăsesc peste 300 de pasageri şi în aceste condiții vom face o extindere a terminalului de plecări, o parcare nouă, dar și un terminal nou de sosiri. Totodată, cu cât crește numărul de pasageri, cresc și obligațiile noastre de a avea dotarea necesară. În aceste săptămâni am purtat discuții foarte intense pentru că se deblochează Masterplanul de Transport, în care suntem prinși cu suma de 76 de milioane de euro şi dorim să luptăm până la capăt, astfel încât să luăm toată suma și să facem un terminal nou“, a mai spus Ion Prioteasa.
Sănătatea este și în acest an un domeniu prioritar, iar CJ va aloca sume importante pentru dotarea cu echipamente medicale a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, pentru extinderea Centrului medical de Radioterapie, pentru un sistem de climatizare la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală sau pentru dotări și echipamente medicale la Clinica de Recuperare și Balneologie. „Ni s-a cerut o listă de la Ministerul Dezvoltării cu toate investițiile pe care le-am realizat în sănătate, iar când au văzut lista, nu le venea să creadă, pentru că a rezultat că suntem județul cu cele mai multe investiții din România. Această listă a fost trimisă și la Banca Mondială, iar reprezentanții acestei instituții au venit la Craiova să le arătăm ce am făcut. A venit și secretarul de stat Raed Arafat, care a rămas foarte mișcat. Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este gata și sperăm să o inaugurăm în maximum două săptămâni. În această săptămână am fost la București la o întâlnire cu ministrul sănătății și s-a căzut de acord ca dotarea zonei de urgență a Spitalului Județean să fie făcută cu bani de la Banca Mondială, iar pe de altă parte cu bani de la Ministerul Sănătății. S-a pus și problema ce facem cu Spitalul Județean și am stabilit ca în perioada următoare să se facă o contraexpertiză cu o firmă mare, cu experiență, în urmă căreia să se stabilească dacă prima expertiză, care s-a făcut fără să fim întrebați, este sau nu bună. Dacă expertiza ne va arăta că această clădire nu mai rezistă, nu o mai ținem. Dacă ni se spune că poate rămâne, vom face acest lucru. Vreau să vă spun un alt lucru foarte important: se va înființa la Craiova un Institut Oncologic, separat de ceea ce există în spital, cu autonomie și buget propriu. În același timp, mâine (vineri – n.r.) primim vizita managerului Băncii Mondiale și îi vom propune sprijin pentru Institutul Oncologic, dar și pentru clădirea Spitalului Județean, în caz că vom avea nevoie“, a mai spus Prioteasa.
Și alte unități medicale din Dolj primesc bani de la CJ. Este vorba despre Spitalul Orășenesc Dăbuleni, căruia îi vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea de aparatură medicală, precum şi Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. De pe lista cu instituțiile finanțate de CJ Dolj mai pot fi menționate Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Clubul Sportiv Județean Știința U Craiova, SC High-Tech Industry Park, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum şi Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 21 mai 2019

Actualitate

» Radu Mazăre, dus la Instanța Supremă
» Poliţiştii de frontieră au oprit un pescador turcesc cu gloanţe
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Remus Opriş, unul dintre liderii PNȚCD, a murit
» A murit Niki Lauda, triplu campion de Formula 1

Publireportaj

» ALDE: Visul tău e important pentru noi!
» Comunicat de presă ,,Creşterea competitivităţii econimice a S.C. Ra Trade Construct S.R.L. prin achiziţionarea de utilaje performante”
» Comunicat de presă privind încheierea proiectului cu titlul “Dezvoltarea activităţii firmei JADEX TRADING SRL prin achiziţia de utilaje şi echipamente”

Local

» Prognoza meteo până pe 2 iunie

Dolj

» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Dolj: Reţinut după ce a fost prins furând dintr-o farmacie
» CJ Dolj a devenit, în sfârşit, proprietar pe stadionul Tineretului. Ce se va construi în locul legendarei arene? (Galerie Foto)
» Datorii la întreţinere cât jumătate din valoarea locuinţei
» Dosarul „Frăţia“ se întoarce la Parchet
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Doi bărbaţi au fost reţinuţi în urma unui scandal într-un bar
» Gorj: Un tânăr a ajuns în arest pentru distrugere prin incendiere
» Primarul din Târgu Jiu consideră ilegală majorarea tarifului la apă şi canal

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cetăţean sârb, depistat la muncă ilegală
» Mehedinţi: 5000 de gulguţe vor lumina Parcul Rozelor la a șasea ediţie a Festivalului Luminii

Vâlcea

» Vâlcea: Restricţii pe DN 65C şi DN 67B

Sport

» Victorie amară pentru puştii lui Stancu
» CSS Craiova s-a descurcat la Buzău
» Florin Spânu şi Ionică Peţa, cetăţeni de onoare ai oraşului Filiaşi (VIDEO)
» Dueluri frumoase la Cupa Fratoştiţa – ediţia a 4-a (GALERIE FOTO)

Sanatate

» Alergia la polen – tratamente naturiste care dau rezultate
» Cum se interpretează markerii tumorali

Educatie

» Începe Evaluarea Naţională la clasa a VI-a; miercuri – proba de limbă şi comunicare
» Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, la 193 de ani de existenţă (Video şi Galerie foto)

Magazin

» REŢETA ZILEI: Creveţi cu roşii şi măsline
» Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în ziua Sf. Constantin şi Elena
» Natura a supravieţuit la Cernobâl
» Insecte uriase – Attacus Atlas
» Curiozități despre meduze
» Horoscop
» Bancul zilei

Top