16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţiile Consiliului Judeţean Dolj au urcat Aeroportul din Craiova în top

Investiţiile Consiliului Judeţean Dolj au urcat Aeroportul din Craiova în top

Aeroportul Internaţional Craiova reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Oltenia, dar şi una dintre cele mai notabile reuşite ale Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Poartă aeriană pentru 2,5 milioane de pasageri, Aeroportul Internaţional a ajuns la nivelul actual de competitivitate grație investițiilor masive pe care le-au făcut autorităţile judeţene în acest obiectiv. Prin modernizările făcute şi facilităţile oferite, principala poartă aeriană din sud-vestul ţării a devenit un concurent serios pentru aeroporturile din România, astfel că în prezent se află în primele șase din țară în ceea ce priveşte numărul de pasageri. „A fost publicat traficul de pasageri pe aeroporturile din România, este publicarea oficială, făcută de Asociația Aeroporturilor din România și de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Pentru prima dată ne clasăm pe poziția șase și ne dorim să ajungem pe cinci, adică să mai depășim un aeroport, respectiv Sibiul. 2017 a fost cel mai bun an al aeroportului întrucât s-a înregistrat un trafic de aproape 450.000 de pasageri“, a spus Mircea Dumitru, directorul Aeroportului din Craiova.
Studiile de marketing și statisticile făcute la nivel național arată că în 2025 se va ajunge la un trafic de 1,5 milioane de pasageri, iar conducerea Aeroportului Internațional Craiova are în continuare susținere totală din partea CJ Dolj, pentru dezvoltarea facilităţilor oferite pasagerilor. „Până în prezent, investiţiile totale în Aeroportul din Craiova se ridică la aproximativ 27 de milioane de euro, iar CJ va continua seria investițiilor. Mă refer la crearea a încă două porți de îmbarcare. În felul acesta, disconfortul pe care îl au acum pasagerii în zona de check-in îndeosebi sperăm să dispară complet și, de asemenea, să se rearanjeze pasagerii în sala de plecări deoarece, la momentul actual, fiind toate porţile de îmbarcare la parter, majoritatea pasagerilor stau în această zonă, la etaj urcând doar cei care merg la baruri sau în spaţiul pentru fumători. De asemenea, ne dorim completarea infrastructurii de mișcare deoarece, în ciuda faptului că avem o nouă platformă de îmbarcare-debarcare, deja devine mică și sunt momente în care platformele pe care le avem acum sunt acoperite sută la sută. Dorim ca trei dintre fostele căi de rulaj militare să fie puțin lățite, aduse la capacitatea portantă a pistei și transformate și ele în platforme pentru tot ceea ce înseamnă zboruri charter sau aviaţie de business“, a adăugat Mircea Dumitru.
Tot în acest an se vor depune cereri de finanţare prin fonduri europene pentru proiecte de foarte mare importanţă în ceea ce priveşte securitatea aeroportului. „Va fi un proiect complex, care vizează securizarea totală a Aeroportului din Craiova, respectiv reabilitarea gardului perimetral, construirea unui drum tehnologic perimetral pe interiorul gardului, astfel încât cei în măsură să intervină la tentative de pătrundere frauduloasă să se deplaseze foarte repede în zonele respective, iluminarea întregului perimetru, precum și supraveghere video atât în interiorul terminalelor, cât și în celelalte spații aferente infrastructurii de mișcare. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect intră tot ceea ce înseamnă echipamente de control de securitate atât la bagajele de cală, cât și la cele de cabină și al pasagerilor. Tot pe fonduri europene, CJ va accesa și proiectarea și executarea unui nou terminal de plecări-sosiri, urmând ca actualul să fie folosit atât pentru aviația de business, cât și pentru zboruri interne, care avem convingerea că vor urma la și de la Craiova. Proiectele pe care ni le propunem se ridică la 53 de milioane de euro, adică încercăm să absorbim toată suma care ne-a fost prevăzută prin Master Planul General de Transport“, a mai spus Dumitru.
Activitatea Aeroportului Internațional Craiova, raportată la cea din 2010, a înregistrat în 2017 o creștere cu peste 790 la sută. Autoritățile județene susțin că, prin investițiile care vor fi făcute, va crește de cinci ori potențialul de procesare al aeroportului. „Reușita proiectului nostru ne și obligă să acționăm hotărât pentru următoarea fază a dezvoltării AIC. Trebuie să avem în vedere faptul că, în prezent, prin aeroportul nostru trec, în medie, aproape 1.500 de călători zilnic, adică mai mult decât treceau într-o lună întreagă, în 2009, atunci când am inițiat procesul de modernizare a acestui obiectiv. Este evident că și capacitățile de operare ale aeroportului trebuie evolueze pe măsură. Au fost inițiate procedurile pentru achiziționarea unor noi echipamente destinate deservirii aeronavelor, dar și pentru cel mai important element al proiectului nostru, în această etapă – extinderea terminalelor de sosiri și plecări, prin care urmărim să creștem de cinci ori potențialul de procesare al aeroportului“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În prezent, de pe Aeroportul Internațional Craiova sunt operate curse aeriene regulate către 11 destinații externe: Roma, Milano, Bologna, Veneția, Madrid, Barcelona, Valencia, Londra, Paris, Köln și Tel Aviv. Începând din vara acestui an, pasagerii vor avea o nouă destinaţie de călătorie, respectiv Antalya.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS