10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAeroportul Internațional Craiova, una dintre cele mai notabile investiţii ale CJ Dolj

Aeroportul Internațional Craiova, una dintre cele mai notabile investiţii ale CJ Dolj

Aeroportul Internaţional Craiova reprezintă una dintre cele mai notabile reuşite ale ultimilor ani și a ajuns la nivelul actual de competitivitate grație investițiilor masive pe care le-a făcut Consiliul Județean Dolj în acest obiectiv. Dezvoltarea aeroportului a pornit aproape de la zero şi a cunoscut o evoluţie spectaculoasă până la nivelul actual, când a devenit o poartă aeriană modernă, ce deserveşte cei 2,3 milioane de locuitori din cele cinci judeţe din regiunea de sud-vest a ţării: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. Masterplanul realizat acum zece ani pentru toată zona aeroportului şi a terenurilor din împrejurimi a fost făcut de o firmă cu experienţă, care mai colaborase cu peste 40 de aeroporturi din lume. Predicţiile făcute la acel moment au fost surprinzătoare: în 2020, pe poarta aeriană a Craiovei vor trece aproximativ 1.000.000 de pasageri anual. Odată cu apropierea acestui termen, realitatea seamănă tot mai mult cu aceste calcule. „Am avut o etapă în care am făcut un masterplan cu o firmă celebră din lume, care ne-a spus acum zece ani ce să facem cu terenurile pe care le aveam şi au avut o predicţie ieşită din calculele lor – ei mai făcuseră 42 de aeroporturi în lume – şi ne-au spus că în jurul anului 2020 vom avea între 500.000 şi un milion de pasageri. Noi ne-am mirat foarte mult atunci şi ne-am spus că dacă am avea 100.000 de pasageri ar fi un lucru extraordinar. Iată că după zece ani şi după cinci ani de când am construit acest terminal, ne vedem în situaţia de a-l extinde pentru că avem zboruri dimineaţa care se suprapun şi avem la un moment dat 400-500 de pasageri, plus însoţitori, şi nu mai este spaţiu. Aşteptăm cu interes să vedem masterplanul şi cu siguranţă vom depune proiect. Noi credem că din acest moment Aeroportul din Craiova este proiectul de succes al întregii regiuni“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Aeroportul a înregistrat un record istoric în 2017, când traficul de pasageri a depăşit numărul total de locuitori ai municipiului. Anul trecut, activitatea Aeroportului Internaţional Craiova, raportată la cea din 2010, a înregistrat o creştere cu peste 790 la sută. Studiile de marketing și statisticile făcute la nivel național arată că în 2025 se va ajunge la un trafic de 1,5 milioane de pasageri, iar autoritățile județene au demarat deja proiecte de extindere a terminalelor de sosiri și plecări după ce s-a observat că de la an la an au fost doborâte toate recordurile de pasageri care au tranzitat principala poartă aeriană din sud-vestul țării.
Investițiile în infrastructură și în echipamente de deservire a aeronavelor au depășit per total 35 de milioane de euro, dar conducerea Aeroportului și cea a Consiliului Județean Dolj iau în calcul construirea unei noi aerogări deoarece cea existentă nu va permite operarea unui număr de 1,5 milioane de pasageri și o frecvență de 4-5 aeronave pe oră. Practic, este vizată o infrastructură extinsă și modernă, cu un terminal nou, care să permită o siguranță a traficului la standardele cele mai ridicate.
Conducerea Aeroportului Internațional Craiova are în continuare susținere totală din partea CJ Dolj, care a prevăzut la fiecare întocmire de buget sume care să fie alocate pentru dezvoltarea facilităţilor oferite pasagerilor. De altfel, în acest moment se lucrează și la noi proiecte pentru atragerea de fonduri europene deoarece previziunile specialiștilor spun că aeroportul va avea o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere al numărului de pasageri care îl vor tranzita. „Sunt argumente care ne determină să depunem în continuare toate eforturile pentru ca, până la finele lui 2018, să avem deja în derulare investițiile pentru extinderea terminalelor de plecări și de sosiri, susținând astfel creșterea capacității de operare a aeroportului nostru“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În prezent, de pe Aeroportul Internațional Craiova sunt operate curse aeriene regulate către 11 destinații externe: Roma, Milano, Bologna, Veneția, Madrid, Barcelona, Valencia, Londra, Paris, Köln și Tel Aviv. Începând din vara anului următor, pasagerii vor avea o nouă destinaţie de călătorie, respectiv Antalya.
„Principalul atu al acestei rute îl reprezintă tocmai reducerea timpului de călătorie, deoarece cursa se desfășoară fără escală. Mai mult, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții companiei din Turcia a reieșit și interesul acestora ca, la încheierea sezonului estival, colaborarea să continue cu o destinație alternativă, Iordania și Egiptul fiind printre cele luate în calcul în această etapă. Ne face plăcere să cimentăm acest parteneriat şi, cu siguranţă, în funcţie de modul cum vom evolua în vară, se vor lega şi alte proiecte în viitor“, a spus Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Zborul charter va fi operat începând cu 1 iunie până pe 14 septembrie, având o frecvenţă săptămânală, în fiecare zi de vineri. Preţul pentru pachetele turistice către Antalya începe de la 297 de euro, cu toate serviciile şi taxele incluse, respectiv transport cu avionul, șapte nopţi de cazare şi masă, dar şi asigurare medicală. Pachetele turistice cu avion cursă charter către Antalya vor fi disponibile în toate agențiile de turism partenere din țară, cu precădere în judeţele Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. În plus, vor fi asigurate transferuri oferite gratuit de către Prestige Tours Internaţional, din localităţile Balş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin către Aeroportul din Craiova, pentru a veni în întâmpinarea turiştilor care vor să călătorească spre Antalya.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS