24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj„Cerul în mâinile tale“, la Muzeul Olteniei Craiova

„Cerul în mâinile tale“, la Muzeul Olteniei Craiova

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, ca asociat în cadrul Proiectului național cultural „Constelaţii româneşti tradiţionale“, vă invită marți, 12 decembrie 2017, ora 11.00, la sediul secției din str. Popa Șapcă nr. 8, la deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a proiectului „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători“, un experiment cultural-educațional de comunicare unic în România, iniţiat de Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN.
Planetariul pentru nevăzători prezintă două cupole, care imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă (un total de 39 de constelaţii), materializat într-o constructie specială, alcătuită dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conține cupola pe care sunt fixate în interior constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar.
Beneficiind de un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, care se rotește la 360 de grade, planetariul permite persoanele cu dizabilităţi de vedere să-şi imagineze cerul printr-un mod complex de percepție și reprezentare, respectiv contactul tactil și un ghid audio însoțitor care explică poziționarea constelațiilor.
Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește dintr-un punct fix, de bază, direcția nordului, indicată de cupolă, apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații.
Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com
Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători“ a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştrii şi constelaţii, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Baia Mare, Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
La manifestare vor participa membri ai Asociației Nevăzătorilor – filiala Craiova, studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, coordonaţi de lector univ. dr. Emil Marinescu și lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuș, elevii Colegiului Național „Carol I“, îndrumați de prof. Ecaterina Bogdan, precum și publicul larg interesat de cunoașterea spațiului cosmic.
Acţiunea organizată și coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc marți, 12 decembrie 2017, ora 11.00, la sediul secției, și coincide cu perioada în care, în urmă cu cinci ani (4 decembrie 2012), s-a vernisat expoziția permanentă „Universul și Sistemul nostru solar“ și s-a inaugurat planetariul digital, o călătorie virtuală printre stele, constelaţii, planete, asteroizi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS