13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Sadova, modernizată prin investiţii constante

Comuna Sadova, modernizată prin investiţii constante

Situată la aproximativ 55 km de Craiova, comuna Sadova este o localitate care face pași importanți spre dezvoltare și modernizare. Aproximativ 9.000 de locuitori își duc existența în comuna care se întinde pe mai bine de 11.000 de hectare, iar autoritățile s-au străduit să le creeze condiții de trai demne de secolul XXI. Investițiile masive în localitate au început în urmă cu cinci ani, odată cu venirea la conducere a lui Eugen Safta, care a trecut imediat la fapte. De la iluminatul comunei și până la unitățile de învățământ, nimic nu a fost omis de pe lista de investiții. Comuna având o populație școlară de aproximativ 900 de elevi, modernizarea unităților de învățământ a fost prioritară pentru actualul edil, care, prin investițiile făcute, a dorit să crească gradul de confort al copiilor. „La nivelul comunei Sadova avem două unități de învățământ cu personalitate juridică, Școala Gimnazială Sadova și Școala Gimnazială Damian, precum și patru grădinițe în care învață în total 900 de copii. Am realizat trei terenuri sintetice de sport în comuna noastră, pe care copiii își pot desfășura activitatea. Totodată, la Grădinița Damian am înființat grupuri sanitare în interiorul clădirii și urmează să facem acest lucru și la structura de la Raieţi. Nu în ultimul rând, toate unităţile de învăţământ au fost dotate cu centrale termice“, a spus primarul Sadovei, Eugen Safta.
Nu au fost omise nici investițiile în infrastructură, astfel încât au fost reabilitate cu bani de la bugetul local drumurile în extravilanul și intravilanul comunei, reţeaua de apă, dar a fost modernizat şi iluminatul public. Având în vedere numărul mare de locuitori, şi problema gestionării deşeurilor a devenit una importantă, astfel încât primarul s-a gândit la înființarea unor puncte de colectare a deșeurilor. „Am înființat 20 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile și avem contract cu o firmă din Bechet care le preia. Dezamăgirea mea este că oamenii aruncă gunoiul lângă ele şi intenţionăm să le monitorizăm video pentru a contracara acest fenomen“, a mai spus edilul.
O altă investiție importantă a venit în beneficiul producătorilor agricoli din Sadova întrucât a vizat modernizarea pieței agroalimentare din localitate. „Avem foarte mulţi producători agricoli din toate domeniile, iar prin modernizarea pieței agroalimentare am dorit să venim în întâmpinarea dorinței lor de a-și comercializa produsele. Proiectul a fost realizat prin GAL SUDOLT, astfel încât în prezent avem una dintre cele mai moderne piețe pentru mediul rural. Totodată, vrem să înființăm un punct de sacrificare a animalelor și să o autorizăm pentru vânzarea animalelor, dar acest lucru se va întâmpla în anul 2018“, a mai spus edilul.
O investiție care îi vizează tot pe agricultori este cea care s-a făcut în irigații. Și aici există însă dezamăgiri ale autorităților. „Am reabilitat cu fonduri europene șase stații de punere sub presiune la Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Din păcate, fermierii nu mai au încredere în sistemele de irigații și le-aș recomanda să devină membri ai acestei entități pentru a profita de efectele benefice ale irigațiilor, mai ales în zona noastră, care este nisipoasă și capricioasă. Tot pentru a veni în sprijinul femierilor care primesc subvenții de la APIA, am purtat discuții cu unități bancare și am adus bancomate în localitate, pentru a evita deplasarea lor la Bechet sau Craiova“, a adăugat primarul.
Oameni gospodari, localnicii din Sadova trăiesc în special din munca pământului, dar în ultimii ani în zonă s-au dezvoltat și alte domenii în care ei își pot găsi un loc de muncă. Astfel, au fost înfiinţate două societăţi comerciale, una prin Grupul de Acţiune Locală SUDOLT şi una prin Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor Craiova, în care au fost angajate persoane defavorizate, precum şi o societate al cărei acţionar este consiliul local. În total, 17 persoane și-au găsit un loc de muncă în aceste societăți. Totodată, au fost create facilități și pentru alți investitori, astfel încât chiar în centrul comunei a fost deschis un supermarket în care au fost angajate alte 20 de persoane.
Odată cu venirea acestui investitor și cu reabilitarea sediului primăriei, centrul comunei a început să își schimbe înfățișarea, iar proiectele de modernizare au continuat și în restul localităţii prin reabilitarea căminului cultural, precum și a fântânilor. Autoritățile spun că în zonă se păstrează tradiții străvechi, cum este mersul mireselor la fântâni, în ziua nunții, pentru a scoate apă, iar pentru ca aceste obiceiuri să fie duse mai departe trebuia reabilitate fântânile mireselor. Proiectele de modernizare nu se opresc însă aici. „Avem mai multe proiecte, care urmează să fie depuse spre finanţare la AFIR sau pe PNDL, și care vizează extinderea rețelei de apă în toată comuna, canalizarea, asfaltarea, precum și iluminatul cu led în toată comuna. Sadova este un punct de atracție prin mănăstirea ctitorită de Matei Basarab, prin biserica veche din Damian, prin Conacul Regelui, de la Piscu Sadovei, și multe alte obiective, pe care vrem să le punem în valoare. Vreau să le spun concetățenilor mei că numai împreună putem reuși și numai prin muncă putem face performanță, aşa încât îi invit să mi se alăture în toate proiectele de dezvoltare a localităţii“, a încheiat primarul Eugen Safta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS