3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCula Cernăteştilor va fi restaurată

Cula Cernăteştilor va fi restaurată

Consiliul Județean Dolj reînvie patrimoniul cultural din Oltenia. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, la sfârșitul lunii august, contractul de finanţare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti, demers cu o valoare totală de 2.130.886,04 lei, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Acest important simbol istoric și cultural a fost, din păcate, timp de mulți ani într-o stare accentuată de degradare, însă odată cu acest demers va putea fi înscris din nou în circuitul turistic al Olteniei. În prezent, pe teritoriul județului Dolj se mai păstrează trei cule, însă nici una dintre ele nu a fost pusă până acum în valoare. Cula Cernăteştilor a fost construită de boierii Cernătești în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Având inițial două niveluri, culei i s-au adus modificări în etape ulterioare de construire, adăugându-i-se al doilea etaj, cu cursivă din lemn. Ajunsă în ruină, cula a fost restaurată la sfârșitul anilor ‘60 ai secolului XX şi a fost transformată în muzeu sătesc de învățătorul Nicolae Pârvulescu.
Între anii 1967-1969, cula a trecut în patrimoniul statului ca bun abandonat ajuns într-o stare de ruină, fiind restaurată de organele locale și adusă la înfățișarea ei originală. În anul 1972 a primit funcțiunea de muzeu, destinația ei fiind aceea de a găzdui mărturii ale trecutului din acel loc. În prezent, cula se află într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au avut loc nici un fel de lucrări de întreținere și reparații din anul 1969. Supravegherea permanentă a culei datorită faptului că aceasta a primit funcțiunea de muzeu a împiedicat dispariția unor părți sau elemente de construcție care ar fi făcut foarte dificilă restaurarea monumentului istoric. Deși aflată într-o stare avansată de degradare, Cula Cernăteștilor este vizitată și cunoscută publicului larg și specializat, datorită mass-media și preocupării sectorului nonguvernamental și specialiștilor din domeniile arhitectură, istorie, cultură pentru acest tip de monumente. Notorietatea culelor a fost accentuată în special în perioada 2013-2014, când Uniunea Arhitecților din România, Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, a inițiat o campanie intitulată „S.O.S. – Culele din România“, prin care se trăgea un semnal de alarmă asupra pericolului dispariției acestora, în condițiile în care importanța lor cultural-istorică este deosebită. De asemenea, campania sublinia potențialul turistic al acestor cule, care poate fi exploatat prin turismul itinerant. În momentul de faţă, Cula Cernăteştilor funcţionează ca şi muzeu al artelor populare. Stadiul actual al construcţiei impune de urgenţă reabilitarea şi consolidarea pentru a putea fi inclusă apoi într-un circuit turistic al obiectivelor de patrimoniu din judeţul Dolj, dar şi la nivel regional. Clădirea – cu cerdacul integral de lemn, situat în consolă, la partea de sus a faţadei – este cunoscută astăzi ca Muzeul Comunal Cernăteşti, denumire pe care a primit-o prin anii 1970, când a început să adune în ea mărturii ale trecutului acestor meleaguri – piese de interes arheologic, istoric, documentar, etnografic. Se întinde pe o suprafaţă de 72 mp, terenul aferent întinzându-se pe 1.628 mp.
„Pentru Consiliul Județean Dolj, proiectul privind Cula Cernăteștilor constituie o componentă importantă a strategiei investiționale în domeniul cultural, întrucât, la finalizarea lui, vom putea spune că am recuperat și am pus în valoare un monument istoric de interes național, o clădire cu adevărat reprezentativă pentru zona de sud a țării noastre. Această inițiativă se înscrie în seria demersurilor pe care le-am întreprins în ultimii ani pentru protejarea patrimoniului construit, demersuri de-a lungul cărora am reușit să restaurăm și să redăm comunității edificii emblematice, precum Muzeul de Artă Craiova, sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei sau Casa Băniei. Continuăm acum, cu ajutorul fondurilor obținute prin Programul Operațional Regional, cu această investiție din comuna Cernătești, căreia i se adaugă un proiect similar pentru Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, ambele construcții urmând să fie dotate, amenajate ca puncte muzeale, apoi introduse în circuitul cultural și turistic“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Proiectul „Restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Cernăteştilor“ va fi implementat în baza unui parteneriat încheiat între Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Dolj și Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Cernăteşti. Obiectivele specifice ale proiectului sunt restaurarea și protejarea monumentului istoric Cula Cernăteştilor, valorificarea durabilă a acestuia prin transformarea sa într-un obiectiv cultural și turistic atractiv, de relevanță județeană și regională, respectând principiile dezvoltării durabile și egalității de șanse. Un alt obiectiv îl constituie creșterea contribuției monumentului istoric Cula Cernăteştilor la dezvoltarea economică şi socială a județului Dolj şi a regiunii Sud-Vest Oltenia, prin atragerea unui număr crescut de vizitatori ai obiectivului.
Valoarea totală a proiectului este de 2.130.886,04 lei (453.380 de euro), din care: valoare prin asistenţă financiară nerambursabilă: 1.631.217,35 lei (347.067,52 euro), iar valoare prin contribuţia proprie: 499.668,69 lei (echivalent 106.312,48 euro). Durata de implementare a proiectului este de 46 de luni, iar lucrările constau în consolidare și restaurare fără a afecta autenticitatea clădirii, finisaje interioare și exterioare, instalații și reamenajare a unui punct muzeal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS