15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajEvoluţia Aeroportului Internaţional Craiova

Evoluţia Aeroportului Internaţional Craiova

Începuturile Aeroportului Internaţional Craiova se leagă de perioada în care în România a domnit Carol al II-lea. Acesta a decretat, în anul 1938, înfiinţarea în capitala Olteniei a „unui aeroport care să servească şi ca aerodrom militar, în caz de războiu…”. Istoria Aeroportului din Craiova de la înfiinţare şi până în prezent a inclus mai multe etape de modernizare şi dezvoltare. Dacă la înfiinţare decolarea şi aterizarea se făceau pe o pistă de pământ, iar până în 1956 serviciile pentru pasageri erau ca şi inexistente, treptat au fost făcuţi paşi importanţi în dezvoltarea aeroportului şi implicit în sporirea gradului de confort de care beneficiază pasagerii. S-a ajuns astfel ca, după cele aproape opt decenii de la înfiinţare, Aeroportul Internaţional din Craiova să devină o poartă aeriană modernă a întregii regiuni de sud-vest a României către Europa.
Perioada 2008-2012 a fost una în care la Craiova au început să se pună bazele unui aeroport modern, european. Atunci au fost construite terminalele de plecări – sosiri şi a fost realizată şi o pasarelă pietonală ce uneşte cele două terminale. Tot în acea perioadă au fost amenajate şi parcările, iar în decembrie 2012 avea să fie inaugurat aeroportul. În anul 2013, peste două milioane de locuitori ai Olteniei care beneficiază de serviciile Aeroportului Internaţional Craiova puteau zbura pentru prima dată spre Londra. Pe 13 noiembrie 2013, Wizz Air a anunţat deschiderea unei baze la Craiova, alocând o aeronavă şi patru noi rute din iulie 2014, respectiv Barcelona, Bologna, Dortmund şi Roma. Un moment important în dezvoltarea Aeroportului Internaţional Craiova a fost inaugurarea turnului de control, care a avut loc în octombrie 2014. Clădirea cu înălţimea de peste 22 de metri a fost realizată printr-o investiţie de aproape trei milioane de lei, fonduri asigurate în totalitate din bugetul Consiliului Judeţean Dolj. Investiţiile în echipamentele din Turnul de control al Aeroportului din Craiova au fost făcute de ROMATSA şi au depăşit suma de 200.000 de euro. La un an după inaugurarea turnului au început lucrările pentru reabilitarea infrastructurii de mişcare, iar în decembrie 2016 s-au investit 500.000 de euro în dotările de pe Aeroportul Internaţional Craiova. Sunt investiţii care s-au făcut în 200 de locuri de parcare, precum şi în achiziţionarea unui autobuz care să asigure transportul pasagerilor.
Anul 2016 a adus şi modernizarea infrastructurii de mişcare, iar în acelaşi an, la începutul lunii noiembrie, Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a anunţat că va începe să opereze curse de pe Aeroportul din Craiova, prin lansarea unei noi rute către Valencia. Începând cu martie 2017, Compania Wizz Air a alocat a doua aeronavă bazei de la Craiova şi a introdus cinci noi destinaţii spre Paris, Veneţia, Madrid, Koln, Liverpool. La doar o săptămână după alocarea celei de-a doua aeronave, compania aeriană Wizz Air continuă să extindă reţeaua regională prin oferirea unei noi destinaţii, Tel Aviv. În acest moment, prin existenţa Aeroportului Internaţional, Craiova şi-a consolidat poziţia pe harta aeroporturilor din Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS