Cristian Bușoi: „PNL are un potențial de 40%”

Autori


Prezent la Craiova, la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu, pe care îl redăm în cele de mai jos.

Rep: Candidați la șefia PNL. Cum ați luat această decizie?
Cristian Bușoi: Am luat această decizie după o reflecție foarte serioasă, după ce m-am consultat cu colegii din PNL. Am avut o discuție cu Crin Antonescu, cu domnul Stolojan, cu domnul primar Robu, cu alți președinți de filială și oameni importanți din PNL și am decis să merg înainte cu toată responsabilitatea și cu toată convingerea că PNL are nevoie de o schimbare, de o identitate mai clară de partid de centru-dreapta, cu o figură nouă, proaspătă, în fruntea lui. O persoană care să construiască o punte către acel electorat care în trecut a avut încredere în PNL (vorbim aici de alegerile prezidențiale din 2014), care este împotriva PSD și s-a manifestat la începutul acestui an. Este vorba despre un electorat dinamic, în mare parte tânăr, cu exigențe mai mari de la clasa politică și cu așteptări ca și cei care administrează și cei care iau decizii în viața politică să fie mai transparenți, mai eficienți, mai cinstiți.

Rep: Care este planul dumneavoastră pentru PNL? Ce le propuneți membrilor de partid?
C.B: Planul meu este de a consolida PNL, de a construi în interiorul partidului o echipă unită, care să comunice în aceeași direcție. Care să aibă mai multă consistență, mai multă substanță în comunicarea publică și, evident, împreună cu care să câștigăm următoarele alegeri. Cel mai important obiectiv din acest plan este câștigarea alegerilor prezidențiale, pentru că PNL are o datorie față de România să nu o lase cu totul și cu totul în mâna PSD.

Rep: Cum se prezintă în opinia dumneavoastră în acest moment partidul? Ce credeți că ar trebui făcut ca el să se impună ca principalul partid de opoziție?
C.B: În acest moment, PNL este într-o situație deloc ușoară. Ne aflăm în urma unui rezultat electoral foarte nesatisfăcător, care ne-a dezamăgit și pe noi, și pe susținătorii PNL. Cred că e nevoie de mult pragmatism și de foarte multă muncă pentru a depăși acest moment. Mai ales e nevoie de mesaje foarte clare, foarte coerente cu foarte multă substanță ca să-i readucem înapoi pe acei români care pot fi alături de PNL. PNL are un potențial de 40%. De altfel, a fost un scor pe care, cel puțin în sondajele de opinie, în anul 2015, PNL îl avea. Din păcate, nu am fructificat momentul 2014, nu am fructificat acel val uriaș de simpatizanți și din motive care nu ne pot fi imputabile. Sunt însă și lucruri pe care noi le puteam corecta. Să fim mai uniți, să vorbim pe aceeași voce, să reușim să ducem niște mesaje mult mai aproape de interesele oamenilor, să fim mai convingători pe domeniul economic, și, de asemenea, să selectăm cu mai multă grijă candidații la locale sau la parlamentare.

Rep: Cum apreciați că s-au sudat cele două aripi ale partidului, fostă PNL și fostă PDL?
C.B.: Cred că a fost o întreprindere foarte dificilă. De altfel, trebuie să o recunoaștem, a fost cel mai greu proiect de unificare, dar și cel mai mare proiect de unificare al dreptei de după 1990. Au fost două partide cu istorii diferite, chiar dacă în momente-cheie ne-am intersectat. Cred că cel mai important moment a fost cel al Alianței DA din 2004, cu victoria la prezidențiale și la parlamentare. Dar totuși au fost partide cu organizare diferită, cu o cultură a organizării puțin diferită și uneori cu foarte multe orgolii și istorii personale care au îngreunat în anumite județe această fuziune. Cred că în final lucrurile au fost armonizate și ele au fost în acest moment încheiate o dată cu alegerile de la nivel local și județean, când nu s-a mai mers pe paritate, pe copreședinții. După momentul 17 iunie urmează ca această diviziune să se încheie și la nivel național. În ceea ce mă privește, fiind de altfel și un temperament mai echilibrat, de om care încearcă să adune laolaltă energii, de om care, cu bun-simț și cu decență, încearcă să aplaneze toate tensiunile și conflictele din interior, cred că voi avea capacitatea de a aduce laolaltă pe toți colegii, indiferent de partidul din care au provenit. După 17 iunie să nu mai vorbim de fostele partide, ci doar de un mare partid, PNL, care merge înainte cu hotărâre.

Rep: Cum apreciați activitatea filialei de la Dolj?
C.B: Am constatat cu bucurie și la alegerile județene la care am participat și astăzi, la întâlnirea cu Biroul Politic Județean și Biroul Politic Municipal Craiova că există un spirit de unitate, un spirit de echipă, o dorință de a merge înainte împreună și de a șterge vechile probleme și vechile conflicte. Mai repede decât poate se așteptau sau mai repede decât ar fi normal pentru o echipă care este la început vine un test electoral foarte greu: alegerile din 11 iunie. Sigur, e important și la Ișalnița, acolo unde e un primar care în opinia mea și-a bătut joc de cetățeni plecând, încercând marea cu degetul la nivel central, cred că dintr-o dorință de carieră personală sau alte planuri personale. Întorcându-se acum să candideze din nou în această localitate, punând cetățenii să vină din nou la alegeri, cheltuind niște bani din bugetul țării pentru acest moft, de a vedea cum este pe la București. Dar cel mai important test este cel al Primăriei Craiova, acolo unde avem un candidat foarte bun, care trebuie să schimbe ceva în administrația municipiului Craiova. O administrație care nu a fost deloc eficientă, care nu a venit în ultimii ani, cel puțin după 2012, cu nici un mare proiect pentru municipiul Craiova, o administrație în care există foarte multă birocrație și foarte puțină transparență și în care au existat probleme care pot ridica anumite semne de întrebare. Eu cred că această echipă nouă va trece cu bine aceste teste electorale.

Rep: Concret, în 11 iunie pe ce procent mizați?
C.B.: E greu să spun astăzi un procent. Cred că cel mai important obiectiv este acela de a câștiga Primăria Craiova și orice scor care ne va permite să câștigăm această primărie va fi extrem de mulțumitor pentru noi. Avem toate argumentele, avem un om foarte serios, integru, cu multă substanță. Un lider politic, pentru că este liderul grupului de senatori ai PNL, care și-a făcut cu eficiență treaba acolo unde a fost susținut de partid, vorbesc de Mario Ovidiu Oprea, care cred că-i va putea convinge pe craioveni să-i ofere încredere. Este o garanție că, prin prezența lui la primărie, va exista mai multă transparență și mai multă corectitudine. Și, de asemenea, prin felul lui de a fi, așezat, cu răbdare, cu diplomație, cu foarte multă eficiență va aduce în Craiova noi oportunități economice în primul rând, pentru că acesta este obiectivul său cel mai important.
El vorbește despre reindustrializare. Este vorba, în esență, despre dezvoltarea unor afaceri deja existente, care creează locuri de muncă și de aducerea de noi investitori, pentru crearea de noi locuri de muncă.
Acest plan poate fi pus în aplicare cu susținere de la București, de la nivel european, dar și cu o echipă foarte bună, care va oferi unor investitori convingerea că aici vor avea sprijinul necondiționat de vreun interes al administrației locale.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 18 martie 2019

Actualitate

» Drumul lui Liviu Dragnea, de la politicianul român care a promis cele mai mari investiții în sistemul sanitar din ultimii 30 de ani, la pacientul unei clinici private
» Acordul Brexit nu poate fi supus votului în aceeaşi formă, avertizează preşedintele Camerei Comunelor
» Caz dramatic: O balenă a murit din cauză că avea 40 de kilograme de plastic în stomac
» Noua taxă auto, de domeniul istoriei? Guvernul NU a reușit să găsească o formulă care să nu poată fi atacată în justiție
» Înalta Curte anunţă o nouă dată pentru audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD este internat în spital în urma unei duble hernii
» Poliţiştii din Utrecht l-au identificat pe autorul atacului din tramvai şi au distribuit fotografia sa. Bilanţul morţilor a crescut
» (Video) Ce pățesc polițiștii bulgari când dau cu spray lacrimogen spre protestatari fără să țină cont de forța vântului
» Augustin Lazăr își depune candidatura pentru un nou mandat de Procuror general
» Incident armat în Utrecht: Focuri de armă s-au auzit în mai multe locuri din oraş (autorităţi)
» ÎCCJ a rămas în pronunţare în dosarul în care Alina Bica cere desfiinţarea condamnării sale la închisoare
» Richard Erdman, un al treilea actor din distribuţia “Beverly Hills 90210”, a murit
» Atac ARMAT în Olanda. Mai multe persoane au fost rănite, după ce un individ a deschis focul într-un tramvai
» Primul tur la prezidenţialele din Slovacia, câștigat detașat de Zuzana Caputova, de la un partid neparlamentar
» INS: Afacerile din comerţ s-au majorat cu 6,7%, în ianuarie
» Indonezia: Trei turişti morţi şi zeci de persoane rănite după o alunecare de teren provocată de un cutremur
» Grevă în Olanda. Circulația trenurilor va fi perturbată

Dolj

» Doljeni prinşi băuţi la volan
» Craiova: Vernisajul expoziţiei Nicu Dan Gelep- „Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu”
» Craiova: Echipa de robotică a Colegiului Naţional „Elena Cuza” va participa la turneul naţional FIRST TechChallenge
» Dolj: Bărbat rănit grav, pe DN55
» Dolj: Peste 450 de sancţiuni contravenţionale, aplicate săptămâna trecută
» Dolj: Un elev din Băileşti a fost eliminat de la simulare
» Programul Inspire Mercur, VIP Electroputere şi Colours Cinema până pe 21 martie
» Viceprimarul din Poiana Mare, audiat într-un dosar de contrabandă
» Dolj: Cercetaţi pentru tăiere ilegală de material lemnos
» Premierul Viorica Dăncilă, în vizită la Ford
» Craiova: Salariaţii G4S, în grevă spontană
» (FOTO, VIDEO) Craiova, gazda Forumului Industriei Auto 2019

Gorj

» Gorj: Femeie prinsă la volan cu o alcoolemie de 1,22 mg/l
» Gorj: Furt dintr-o carieră minieră a CEO
» Bărbat din Motru, pus sub control judiciar pentru contrabandă
» Gorj: Cinci persoane fără permis auto sau cu permisul suspendat, depistate la volan
» Un bărbat care a făcut scandal pe o stradă din Mătăsari, reţinut
» A fost reţinut suspectul care a incendiat uşa unui apartament din Târgu Jiu
» Gorj: Minor de 11 ani, anchetat pentru furtul unei sume de bani
» Gorj: Tentativă de furt la o agenţie bancară
» Doljean beat la volan şi fără permis auto, depistat pe drumurile din Gorj

Olt

» Olt: Prins cu lemne fără documente legale
» Trei răniţi într-un accident la Caracal

Mehedinţi

» Mehedinţi: Un bărbat a suferit arsuri în incendiu provocat chiar de el
» (FOTO, VIDEO) Salvatorii mehedinţeni continuă să susțină viața, donând sânge

Vâlcea

» Material lemnos în valoare de 92.000 de lei, confiscat la Vâlcea
» Aproape 2,5 tone de azotat de amoniu depozitat necorespunzător, confiscate
» Vâlcea: Tânăr arestat pentru lovire şi pentru că a ucis intenţionat mai multe oi
» Impact între două maşini în Râmnicu Vâlcea. O conductă de gaze a fost spartă
» Vâlcea: Restricții temporare de circulație pe DN 7

Sport

» Cristina Neagu, aleasă pentru a patra oară consecutiv cea mai bună handbalistă a lumii
» Şase românce pe tabloul turneului de la Miami
» Dominic Thiem a câștigat turneul Indian Wells

Magazin

» Proconsul, petrecere între prietenii de suflet pentru 20 de ani de carieră muzicală

Top