15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj„Caravana Sensabilitate“ la Craiova!

„Caravana Sensabilitate“ la Craiova!

Sense Internaţional România pornește în „Caravana Sensabilitate“ pentru a a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate din România şi pentru a atrage atenţia cu privire la surdocecitate şi gravitatea acestei deficienţe. Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav.
Caravana face parte din proiectul www.sensabilitate.ro, finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului „Lumea prin culoare şi sunet“, ediţia 2016.
Prin intermediul caravanei care va ajunge în 11 oraşe din ţară, cei prezenți își vor putea arăta sprijinul pentru demersul Sense Internațional România, semnând Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate.
Prima etapă a caravanei se desfășoară în Craiova (marți, 28 martie, între 11.00-14.00), în Centrul Comercial Auchan Craiovița, de pe Calea Severinului, nr. 5A.
Domnul Vasile Adamescu și echipa Sense Internațional România vor fi prezenţi în fiecare dintre aceste orașe, distribuind materiale informative despre surdocecitate. În CORTUL SENZORIAL, cu ochii și urechile acoperite, cu ajutorul a diferite materiale și echipamente senzoriale, texturi, arome și gusturi, oamenii vor simți și vor înțelege ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi.
Domnul Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România, este o persoană cu surdocecitate (complet nevăzătoare și complet neauzitoare). În ciuda multitudinii de dificultăți în viață, a reușit performanțe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor.
„De mulți ani mă implic în tot ceea ce înseamnă surdocecitate în țara noastră. Doresc mult binele acestor persoane, încerc să descopăr cât mai multe persoane cu surdocecitate și, prin exemplul meu de reușită, să-i motivez să facă ceva cu viața lor“, a declarat Vasile Adamescu.
Sense Internaţional România promovează necesitatea serviciilor de intervenție timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale, accesul la servicii educative și vocaționale adecvate pentru copiii și tinerii cu surdocecitate, sprijin, informare și consiliere pentru părinții și familiile lor și, nu în ultimul rând, un acces mai bun la informație pentru persoanele cu surdocecitate prin intermediul unor interpreți de limbaj mimico-gestual adaptat tactil.
Datorită eforturilor organizației, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficienţă unică prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficienţă în gradul de handicap grav este necesară şi o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale. Mai multe informații despre surdocecitate și despre proiect pot fi găsite pe platforma www.sensabilitate.ro, singura platformă din România accesibilă persoanelor cu deficiențe senzoriale.

Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Ea este o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe, care duce la mari dificultăți de comunicare, orientare, mobilitate și acces la informații. Cercetări internaționale realizate de organizația Sense UK estimează o prevalență a surdocecității de 0,04%. Conform acestor estimări, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii.

Despre Sense Internațional România

Sense Internațional România (SIR) este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.
Prin programe la nivel naţional care promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense Internaţional România este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.
www.surdocecitate.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundația Orange se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Fundația își propune să ajute aceste persoane să comunice și să relaționeze, pentru a se integra în societate și pentru a trăi mai bine. Ȋmpreună cu instituții și organizații nonguvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul acestor persoane.
www.fundatiaorange.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS