11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPleniţa - paşi spre dezvoltare

Pleniţa – paşi spre dezvoltare

Situată la graniţa dintre Dolj şi Mehedinţi, Pleniţa este una dintre localităţile a căror înfăţişare s-a schimbat radical în ultimii ani. Investiţiile făcute atât din fonduri europene, cât şi din fonduri guvernamentale au transformat comuna în mod vizibil. Practic, în prezent, condiţiile celor care locuiesc aici nu se deosebesc deloc de cele din mediul urban. „Acesta a fost, de altfel, scopul nostru“, a mărturisit primarul comunei, Puiu Calafeteanu. „În momentul în care am pus la punct planurile pentru dezvoltarea comunei şi am stabilit ce fonduri urmează să accesăm, prioritatea noastră a fost ca locuitorii ei să aibă acelaşi standard de confort ca la oraş. Şi putem spune că în mare parte am reuşit“. În prezent, casele din Pleniţa au apă curentă şi majoritatea au posibilitatea de a se racorda la reţeaua de canalizare. În curând, acest lucru va fi posibil pentru toate gospodăriile. Asta graţie unui proiect finanţat prin AFIR, care urmează să fie aprobat până la sfârşitul anului. Prin acesta va fi introdusă canalizarea şi în partea de nord a comunei. Investiţia pe care AFIR o va asigura este în valoare de 24 de miliarde de lei vechi şi va acoperi costurile necesare introducerii ultimilor 8,5 km de canalizare.
Sunt multe proiecte care au fost finanţate în Pleniţa, şi altele urmează. Practic, echipa de la primărie nu a lăsat să scape nici o linie de finanţare, fie ea guvernamentală sau europeană. Dar proiectul de care primarul se simte cel mai legat este reabilitarea căminului cultural. Acesta a fost prins în linia de finanţare a Companiei Naţionale de Investiţii, iar pe 26 octombrie urmează să aibă loc licitaţia. „În ultimii ani am realizat multe investiţii în Pleniţa – de la astfaltarea străzilor din comună, până la introducerea apei potabile şi a canalizării. Dar reabilitarea căminului cultural rămâne proiectul meu de suflet“, a explicat primarul. De altfel, Pleniţa deţine unul dintre cele mai mari cămine culturale din ţară. Reabilitarea presupune o amplă intervenţie la nivelul întregii construcţii. De la modificarea podelei sălii de spectacole şi renovare completă a interiorului şi exteriorului, până la refacerea scenei, dotarea cu scenotehnică nouă şi renovarea grupurilor sanitare, totul va primi o înfăţişare nouă. Costul total al proiectului se ridică la 21 de miliarde de lei vechi, iar termenul de execuţie este de 18 luni. „Practic, în 2018, Pleniţa va avea unul dintre cele mai moderne cămine culturale din ţară“, a spus primarul.
Mai sunt multe de făcut în Pleniţa – de la casetarea canalului colector, până la asfaltarea celor 3 kilometri spre Castrele Traiane. Pentru fiecare dintre acestea există un proiect deja depus, care aşteaptă finanţarea. Pentru că, aşa cum a mărturisit primarul Puiu Calafeteanu, este bine să ai pregătită o soluţie pentru fiecare problemă a comunităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS