5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Butoiești ține pasul cu localitățile moderne

Comuna Butoiești ține pasul cu localitățile moderne

În comuna Butoiești din județul Mehedinți lucrurile s-au schimbat în bine, în ultimii patru ani, de când edilul Ion Bosoancă administrează această localitate. Asfaltarea străzilor, introducerea iluminatului public și a rețelei de apă și canalizare, precum și renovarea școlilor și grădinițelor sunt unele dintre ingredientele de succes ale acestei comune care face pași repezi spre modernizare.

Reporter: Care sunt realizările, în cei aproape patru ani de când sunteţi edil?
Ion Bosoancă: Primul meu obiectiv și cel mai important a fost modernizarea infrastructurii rutiere, dat fiind faptul că cea mai mare problemă a noastră era legată de situația străzilor. Comuna noastră nu este bogată. Din bugetul local nu ne permitem să facem foarte multe investiții. Drept urmare, primul meu gând a mers către accesarea fondurilor europene. Cu destul de multe eforturi, am reușit să accesăm și să implementăm un proiect privind modernizarea drumurilor comunale. Am asfaltat drumul comunal Răduțești-Jugastru, în lungime totală de 6,9 km. Aceasta a fost prima mea realizare importantă.

R: Ați reușit să asfaltați prin intermediul fondurilor europene toate străzile?
I.B.: În anul 2012, în momentul începerii mandatului meu, sesiunea de fonduri europene se afla la final. Din această cauză am reușit să modernizăm, prin intermediul fondurilor europene, numai străzile din două sate ce aparțin de comuna Butoiești. Pentru celelalte rămase am rezolvat cu ajutorul guvernului și al Consiliului Județean Mehedinți, dar și din fonduri proprii. Am asfaltat în satele Arginești și Pluta, iar satul Buiceşti este în curs de asfaltare.

R: Ce se întâmplă cu restul străzilor?
I.B.: Din păcate, tot au mai rămas câteva probleme privind străzile care fac legătura între gospodăriile oamenilor şi drumurile comunale şi judeţene. Prin urmare, în satul Buiceşti am reabilitat mai multe drumuri, folosind piatră spartă. Întreg proiectul însumează aproximativ 2,5 km. Pentru celelalte drumuri s-a folosit piatră de râu. Lucrări de pietruire s-au realizat şi în satul Gura Motrului, pe o lungime de aproximativ 1,6 km. A urmat şi satul Ţânţarul, unde am decolmatat un pârâu care provoca inundaţii de fiecare dată. Pe scurt, în aceşti patru ani de mandat s-au efectuat, aşadar, lucrări de pietruire pe toate drumurile comunei.

R: Rețeaua de apă și canalizare este o necesiate. Cum stau lucrurile?
I.B.: În satul Buicești, pe lângă proiectul de asfaltare, care se află în curs de finalizare, s-a reușit introducerea alimentării cu apă. Avem stație de epurare și s-a realizat rețeaua de canalizare care deservește locuitorii.

R: Ce alte proiecte ați mai realizat până acum ?
I.B.: Drumul de exploatație agricolă, care le oferă fermierilor posibilitatea circulării cu utilajele agricole fără a ieși în Drumul European E70, este un alt proiect realizat. Pe lângă acesta, am rezolvat şi problema iluminatului public. În comuna Butoiești, în 2012, exista un număr de 200 de lămpi. În fiecare an am făcut tot posibilul să cresc numărul lor, ajungând la peste 450. Prin introducerea lămpilor pe led, am încercat să micșorez consumul de energie și să reduc costurile. De cele mai multe ori, curentul electric reprezintă o cheltuială enormă care face ca multe comune să rămână îndatorate către agenții de furnizare.

R: Ce investiții ați reușit să faceți pentru școli și grădinițe?
I.B.: Am avut grijă ca, în fiecare vară, toate școlile și grădinițele să fie igienizate și renovate. O prioritate a fost şi asigurarea încălzirii în unităţile de învăţământ. Am modernizat şi sala mare, care ţine loc de cămin cultural, unde elevii susțin diverse activități de tip after school. Au nevoie de sprijin pentru realizarea temelor și ne-am gândit că un astfel de program este benefic. Tot în folosul elevilor s-a achiziționat și un microbuz nou, care le uşurează accesul spre şcoală. Şi pentru că tinerii sunt mai puțin preocupați de sport și mișcare, am ales să construim un teren de fotbal, pentru că acest sport este foarte apreciat la noi în comună.

R: Cum creșteţi investițiile în comună?
I.B.: Din 2015, comuna Butoiești face parte dintr-un parteneriat public-privat numit „Ada-Kaleh“, care are drept scop accesarea fondurilor europene. Acesta este împărțit pe două ramuri. Prima se referă la diversificarea și dezvoltarea activităților agricole pentru tineri, dezvoltarea micilor întreprinzători existenți, cât și facilitarea înființării IMM start-up în diverse domenii nonagricole. Iar cea de-a doua constă în crearea, îmbunătățirea și diversificarea facilităților de dezvoltare economică, infrastructură fizică locală și a serviciilor de bază. Practic, pe baza acestui parteneriat vom reuși să creăm cel puțin 150 de noi locuri de muncă.

R: La final ce doriţi să transmiteţi locuitorilor?
I.B.: Le transmit cetăţenilor comunei că împreună vom reuşi să finalizăm toate proiectele pe care ni le-am propus şi care vor conduce la creşterea nivelului de trai. Îi rog să aibă încredere în mine şi le promit, totodată, că voi fi un sprijin garantat pentru ei şi voi încerca rezolv toate problemele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS