24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPrimăria Argetoaia caută soluții pentru modernizare

Primăria Argetoaia caută soluții pentru modernizare

Lucian Vînătoru, primarul interimar al comunei Argetoaia
Lucian Vînătoru, primarul interimar al comunei Argetoaia

Comuna Argetoaia are în componență 12 sate a căror administrare nu se dovedește deloc ușoară. Cu toate acestea, primarul interimar Lucian Vînătoru spune că încearcă mereu să găsească soluții care să le ofere locuitorilor un trai decent.

Reporter: Cum stă comuna Argetoaia la capitolul dotări din domeniul învățământului?
Lucian Vînăroru: Pentru noi, educația copiilor din comună a reprezentat o prioritate permanentă. Tocmai de aceea, am alocat de la bugetul local susținerea financiară necesară pentru renovarea clădirilor care găzduiesc școlile și grădinițele. Din fericire, am avut și sprijin din partea Organizației World Vision România, dar și a unor sponsori. În felul acesta, am reușit să renovăm grădinița și școala primară din satul Leodoasa. De asemenea, Școala Profesională „Constantin Argetoianu“ are acum un acoperiș nou. Avem de gând să investim în centrale termice care să asigure încălzirea spațiilor de învățământ și într-un microbuz nou pentru transportul școlar. Avem deja două astfel de microbuze, dar cum comuna este mare, este nevoie de al treilea. Elevii din clasele 0-IV de la Școlile Leordoasa și Salcia sunt incluși
într-un program after school, unde li se oferă și o masă caldă.
R.: Care sunt principalele domenii de activitate în comuna Argetoaia?
L.V.: Locuitorii din comună se ocupă în special cu agricultura și cu creșterea animalelor. Mă bucur să văd că oamenii iau inițiativă și își înființează solarii în care cultivă legume. Avem târgul de duminică. Acesta a devenit deja o tradiție, iar locuitorii își vând aici produsele. Târgul a fost modernizat cu peste 100.000 de euro din fondurile europene, fiind primul autorizat din județul Dolj. Totodată, comuna noastră este recunoscută pentru atelierele de țesătorie. Zeci de femei din comună au beneficiat de formare profesională, iar acum își demonstrează priceperea, realizând ii și covorașe tradiționale, apreciate în întreaga regiune. Avem și meșteri care se ocupă de prelucrarea lemnului și care participă la expoziții și târguri. Și pentru ca aceste îndeletniciri și tradiții să nu se piardă, obișnuim să organizăm ateliere de creație pentru copii.
R.: Care sunt planurile pentru comuna Argetoaia?
L.V.: În ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă și canalizare, avem un proiect de extindere a rețelei. De asemenea, se vor face investiții pentru obținerea calității apei la standardele impuse de Uniunea Europeană. În curând, vom reabilita căminul cultural, mai ales că acolo vor avea loc repetițiile corului din Argetoaia, format din copii ce obțin premii la concursurile județene și naționale. O mare necesitate o reprezintă și construirea podului peste pârâul din Salcia, investiție aflată în faza de proiectare, dar și asfaltarea drumurilor comunale, proiect pe care îl vom redepune la guvern în vederea finanțării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS