8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMotive de mândrie pentru comuna Mischii

Motive de mândrie pentru comuna Mischii

Comuna Mischii are cu ce să se mândrească. Oamenii gospodari, o bună administrare bazată, în special, pe accesarea de fonduri europene și condițiile de trai din ce în ce mai bune sunt câteva dintre atuurile care ajută această comună să ocupe un loc de cinste în rândul celor care au făcut pași repezi spre modernizare. Tocmai de aceea, primarul Gheorghe Popa respectă Legea nr. 215/2001, potrivit căreia orice persoană aflată într-o funcție din administrația publică trebuie să facă public un raport de activitate anual și în momentul încheierii mandatului său.
Reporter: Cum stă comuna Mischii la capitolul dotărilor din şcolile şi grădiniţele existente?
Gheorghe Popa: Pot spune că şcolile şi grădiniţele sunt renovate în totalitate. Asta înseamnă că sunt dotate cu mobilier nou și încălzire centrală. De asemenea, pentru că după învăţat urmează şi o perioadă de recreere, am reuşit să facem locuri de joacă şi părculeţe pentru relaxare. Copiii reprezintă viitorul comunei noastre, iar noi, cei din administraţia locală, încercăm să le oferim tot ce e mai bun.
R.: Unde au loc evenimentele culturale din comuna Mischii?
G.P.: Evenimentele culturale şi serbările copiilor au loc la căminul cultural pe care l-am reabilitat de curând. Acesta cuprinde şi o sală dedicată bibliotecii comunale, în care se află câteva calculatoare care stau la dispoziţia celor care nu beneficiază de internet acasă. Tot aici se ţin şi repetiţiile Ansamblului „Doina Mischiiului“, din care face parte şi deja cunoscuta Luiza Turcu, o mândrie a comunei noastre. Acest proiect a însemnat o investiţie de 300.000 de euro, bani proveniţi tot de la Uniunea Europeană.
R.: Cum aţi reuşit să rezolvaţi problema inundaţiilor?
G.P.: După ce, timp de câțiva ani buni, pârâul Teslui obișnuia să inunde gospodăriile din Mischii, primăria a reușit să rezolve această problemă care dădea reale bătăi de cap locuitorilor. Nouă poduri din 11 au fost deja construite pentru a asigura protecția necesară, iar roadele muncii noastre s-au văzut. Atât în 2015, cât și în 2016 a plouat destul de mult, însă acest lucru nu a mai reprezentat o problemă pentru Mischii. Mai mult decât atât, trebuie să punem la punct ultimele detalii privind un proiect trasfrontalier cu Bulgaria care va consta în implementarea unor măsuri pentru situații de urgență, în special în ceea ce privește problema inundațiilor. Prin realizarea acestui proiect vor fi betonate toate canalele de coastă din comună în lungime de 9,5 km și se va procura și un buldoexcavator nou.
R.: La cât se ridică investiția în parcul fotovoltaic pe care l-aţi construit şi care este rolul său?
G.P.: Printre cele mai importante realizări din comuna Mischii se numără și construirea parcului fotovoltaic. Acesta a fost realizat cu foarte multă muncă şi, din câte am remarcat, puține sunt comunele care se pot bucura de o astfel de investiție. Practic, acest parc are rolul de a transforma lumina solară în energie electrică şi datorită lui vom putea acoperi o parte din cheltuielile privind iluminatul public. Acest proiect a însemnat o investiție de circa trei milioane de euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană, și a fost realizat în colaborare cu comunele Șimnicu de Sus și Vulpeni. Parcul energetic a fost construit pe terenul din Mischii și sunt mulțumit de faptul că am reușit să terminăm la timp lucrările şi să nu primim penalizări. Tot graţie acestei investiţii am reuşit să creăm şi cinci locuri noi de muncă.
R.: Cum stă comuna Mischii la capitolul dotări cu apă curentă şi gaze?
G.P.: Din fericire, am reuşit să punem la punct sistemul de alimentare cu apă din comună, prin forarea a încă patru puţuri. Astfel, locuitorii beneficiază în permanenţă de apă, exceptând momentele de secetă care apar în timpul verii când se întâmplă ca sistemul să nu facă față. În ceea ce priveşte conducta de gaze, am reuşit, în acest mandat, să o prelungim cu încă trei kilometri, și astfel să ajungă şi în satele Urecheşti și Motoci.
R.: Ziua comunei reprezintă deja o tradiţie pentru Mischii. Se va mai organiza şi anul acesta?
G.P.: Din fericire, am reuşit să facem rost de banii necesari pentru organizarea petrecerii dedicate zilelor comunei la care sunt invitaţi toţi locuitorii din Mischii, dar şi prietenii din comunele apropiate. Se anunţă o ediţie cu multe surprize, la care vor fi invitaţi cântăreţi de seamă din domeniul muzicii populare. Evenimentul va avea loc pe 2 mai şi ne dorim ca şi anul acesta vremea să ţină cu noi.
R.: Ce alte planuri mai aveţi pentru comuna Mischii?
G.P.: Planurile pentru comuna Mischii nu se încheie aici, dar o să încerc să vă fac un rezumat. Un aspect deloc de neglijat îl reprezintă finalizarea asfaltării străzilor. După ce proiectul care a constat în asfaltarea drumurilor de exploatare agricolă a fost dus la bun sfârșit, împreună cu colegii de la primărie am reuşit să accesăm un nou proiect care ne va ajuta să asfaltăm şi circa 6,5 km între care un drum comunal și strada Florilor din Urechești. Restul străzilor din comună vor fi asfaltate în totalitate de la bugetul local în perioada mandatului următor. În ceea ce privește canalizarea, se poate spune că lucrurile merg bine. Licitaţia pentru proiect va avea loc curând, iar aceasta se va întinde pe o distanță de 15,5 km și va merge prin Ghercești în canalizarea orașului Craiova. Odată cu acest proiect va fi realizată și aducțiunea de apă potabilă de la bazinele din Șimnicu de Jos la stația de apă din Mischii, în lungime de circa 8,5 km. Și astfel se va rezolva și problema apei potabile pe perioada de vară. După ce vom termina cu canalizarea, fiindcă au mai rămas câteva gospodării care nu au încă acces la conducta de gaze, vom face tot posibilul să rezolvăm și această problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS