11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRecompense „culturale“ pentru cei care economisesc!

Recompense „culturale“ pentru cei care economisesc!

Indiferent de statutul nostru financiar, economisirea banilor ar trebui să fie mai mult decât un gând secundar. Economiile îmbunătăţesc calitatea vieţii şi ne conferă siguranţă. Deşi dobânzile la economii au scăzut în ultimii ani, instituţiile financiare încurajează economisirea. Casa de Ajutor Reciproc Euro Credit a lansat anul acesta un proiect prin care clienţii nu sunt încurajaţi să cheltuiască, ci să economisească în mod constant. Drept recompense, toţi clienţii care economisesc vor primii beneficii „culturale“. D-na Radu Mihaela, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Euro Credit, ne sfătuieşte cum să economisim.

Reporter: De ce este bine să economisim?
Radu Mihaela: Economisirea are avantaje multiple, fie că economisim pentru educaţia copiilor, pentru perioada de pensionare sau pentru evenimente neaşteptate. Chiar şi atunci când urmează să facem o investiţie, tot prin a strânge o sumă de bani ar trebui să începem. Fie că achiziţionăm o locuinţă sau doar renovăm casa, ar trebui mai întâi să punem nişte bani deoparte.

Rep.: Ce parte din venit ar trebui economisită? Există o regulă a economisirii?
R.M.: Economiile trebuie făcute în funcţie de veniturile pe care le obţinem. În cazul veniturilor mici sau medii pot fi economisite sume mai mici, de 5-10 % din venit. În cazul veniturilor peste medie, economiile ar trebui să fie în procent mai mare. Un mod simplu de a economisi este respectarea principiului „să te plăteşti pe tine mai întâi“. Aceasta înseamnă că la fiecare perioadă de plăți, înainte de a fi tentaţi să cheltuim bani, să începem să punem o sumă de bani într-un cont de economii.

Rep.: Cum putem încuraja economisirea în condiţiile în care dobânzile bancare au scăzut la un nivel minim, sub 2% pe an?
R.M.: Întră-adevăr, dobânzile la depozitele bancare continuă să scadă şi anul acesta. Vor ajunge sub nivelul de 1% pe an la unele bănci, pe fondul excesului de lichiditate. Atâta timp cât Banca Centrală Europeană (BCE) continuă să alimenteze băncile cu bani, nu ne putem aştepta la o creştere a ratei dobânzii la depozitele din bănci ale populaţiei. Clienţii care doresc un randament mai ridicat, în condiţiile unui risc redus, pot opta şi pentru economisirea sub forma fondurilor sociale la casele de ajutor reciproc.

Rep.: Care sunt avantajele economisirii la o casă de ajutor reciproc?
R.M.: Printre beneficii putem enumera nivelul dobânzii peste cel oferit de o bancă, dar şi lipsa comisioanelor şi a impozitului pe dobândă potrivit Legii 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc. Mai mult, pot fi economisite şi sume mai mici, dar şi sume mai mari, care pot fi retrase oricând din fondurile sociale.

Rep.: Ce puteţi să ne spuneţi de acest proiect prin care clienţii economisesc şi sunt recompensaţi?
R.M.: Ne-am propus să construim o imagine pozitivă pentru procesul de economisire. Ideea este ca oamenii să facă cât mai multe economii şi să fie precauţi. Criza financiară prin care cu toţii am trecut a fost un semnal de alarmă pentru cei care s-au îndatorat prea mult.
Oamenii trebuie să îşi facă un obicei din a economisi. Este important să se înscrie ca membru, să economisească în mod constant la fondul social, pentru ca economisirea să devină simplă şi uşoară.

Rep.: Cum selectaţi clienţii pe care îi recompensaţi că economisesc?
R.M.: Toţi membrii CAR Euro Credit vor beneficia de acces la servicii culturale, în funcţie de sumele economisite. Sunt anumite praguri de economisire, în funcţie de care membrii vor fi premiaţi cu invitaţii la evenimentele culturale din oraş, organizate la Filarmonica Oltenia, Teatrul Naţional, Opera Română Craiova, Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei cu secţiile de istorie, etnografie şi ştiinţele naturii etc. Planul de economisire personal este întocmit şi monitorizat împreună cu un consultant al Euro Credit.

Rep.: Care este nivelul dobânzii la economiile membrilor Euro Credit? Există diferenţe de dobândă în funcţie de sumele economisite?
R.M.: Şi anul acesta afişăm dobânda de 6% pe an la fondurile sociale ale membrilor, indiferent de suma depusă. Fie că economisim lunar 500 de lei sau constituim un fond social de 50.000 de lei, rata reală a dobânzii este fixă, de 6% pe an.

Rep.: Ce sfat le daţi celor care preferă să cheltuiască decât să economisească?
R.M.: Celebrul investitor Warren Buffett, ne dă cea mai bună lecţie: „Investiţi în voi!“

eurocredit ifn

Casa de Ajutor Reciproc Euro Credit – economisire și finanțare socială
Theodor Aman, nr. 5, bl. 73, sc. 2, parter, Craiova, Dolj (zona English Parc)
Telefon: 0351.807.808
www.euro-credit-ifn.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS