27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj2016 cu rețele de apă și canalizare la Goicea

2016 cu rețele de apă și canalizare la Goicea

Tradiția românească spune că Anul Nou trebuie să găsească fiecare gospodărie curată și cât mai bine pusă la punct. Drept urmare, cel dintâi gospodar al comunei Goicea, edilul Viorel Marcu, a avut grijă ca anul 2016 să aducă o investiție de care locuitorii au mare nevoie: extinderea rețelei de apă și canalizare, în satul Goicea. În felul acesta, primarul Viorel Marcu crede că va reuși să ofere condiții mult mai bune locuitorilor din comună, astfel încât ei să aleagă să locuiască în Goicea, în detrimentul mirajului unui trai modern la oraș. Și mai mult decât atât, scopul proiectului, cofinanțat din Fondul de Coeziune din cadrul programului Operațional Sectorial „Mediu”, este de a atrage investitori în Goicea și tineri fermieri, căci comuna are un potențial agricol dezvoltat, dar insuficient exploatat.

Însă extinderea rețelei de apă și canalizare nu a reprezentat deloc un lucru ușor de realizat. Deși proiectul a fost inițiat încă din luna octombrie 2014, lucrările au început să prindă contur abia în noiembrie 2015. Iar acest lucru s-a petrecut din cauza tuturor procedurilor care trebuiau întocmite. A fost nevoie chiar de un împrumut la Trezoreria Craiova pentru a se putea acoperi partea de 1% din finanțare, parte ce revenea primăriei Goicea. Evaluarea proiectului demarat a reprezentat un alt procedeu ce a necesitat timp îndelungat. Însă, în cele din urmă, investiția a fost realizată, iar cele aproape 1600 de gospodării din comună vor putea beneficia de apă potabilă și canalizare.
S-a lucrat intens și cu ajutorul temperaturilor ridicate din luna decembrie, dar și a seriozității și profesionalismului coordonatorului de proiect, Ciprian Tismonariu, lucrările au putut fi finalizate, anul acesta, în proporție de 95%. Restul proiectului va fi dus la bun sfârșit la începutul anului 2016, conform declarației primarului: „Evaluarea și obținerea tuturor aprobărilor au durat mai mult decât construcția propriu-zisă. Dar noi considerăm că eforturile depuse vor ajunge să fie apreciate atunci când locuitorii comunei noastre vor putea să beneficieze de rețeaua de 22 de km de apă și de rețeaua de 19 km de canalizare cuprinse în proiectul demarat”. Obiectivul principal al proiectului este creșterea gradului de acoperire cu servicii de alimentare cu apă în comună de la 33,04% la 100%, dar și creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare a apelor uzate, de la 14,08% la 100%. Și cum banii reprezintă un criteriu important atunci când vine vorba de orice investiție, se urmărește asigurarea de alimentare cu apă și canalizare la tarife accesibile pentru toți locuitorii comunei Goicea, fără a afecta calitatea serviciilor.
Alături de extinderea rețelei de apă și a celei de canalizare în comună, Goicea are în prezent un spațiu de joacă dotat corespunzător pentru copii, un parc care se întinde pe o suprafață de 4,36 ha și o grădiniță nouă și modernă. Însă investițiile din comuna Goicea nu se opresc aici. Cât mai curând, se urmărește și reabilitarea căminului cultural. Și fiindcă locuitorii din comună iubesc tradițiile și cântecele românești, primarul Viorel Marcu se gândește ca pe lângă mobilierul nou care va fi adus noului cămin, să fie cumpărate și costume populare pentru membrii ansamblului din comună, dar și instrumente muzicale care să poată fi folosite de cei care vor să-și exerseze talentul. Întreg proiectul se ridică la o investiție de 420 000 de euro.
Tot în viitorul apropiat, se urmărește și îmbunătățirea sistemului de iluminat public din întreaga comună, dar și asfaltarea drumurilor din comună, pe o distanță de 3 km. Iar moda panourilor fotovoltaice nu va ocoli nici Goicea. Un ha de panouri fotovoltaice va fi construit tot pe baza accesării fondurilor europene.
Până în prezent, primăria Goicea a reușit să atragă finanțări în valoare de 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană, lucru care a dus transformarea comunei într-un mediu mult mai atractiv pentru locuitori, dar și potențiali investitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS