17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajProiect cu fonduri europene pentru integrarea persoanelor vulnerabile

Proiect cu fonduri europene pentru integrarea persoanelor vulnerabile

Sute de persoane cu dizabilități și de etnie romă sunt învățate diverse meserii, printr-un proiect cu fonduri europene câștigat de Invest Trust Craiova.

Societatea Invest Trust Craiova, în calitate de beneficiar al unui proiect cu fonduri europene derulat prin POS-DRU, alături de partenerul său, Asociația Global Help, au desfășurat joi seminarul cu tema „Dezvoltarea și promovarea formelor alternative de ocupare adaptate la nevoile persoanelor vulnerabile“, organizat la sala de conferințe din clădirea Proiect SA. Seminarul a făcut parte din proiectul „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupuri vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“ și a fost organizat pentru a se prezenta etapele realizate deja în cadrul proiectului care se încheie în luna octombrie a acestui an. În sală au fost prezenți și o parte dintre beneficiarii proiectului, în speță persoane cu dizabilități din grupul-țintă, dar și unii reprezentanți ai angajatorilor care ar urma să încadreze în muncă dintre aceste persoane care au fost și vor fi în continuare informate și calificate, prin intermediul respectivului proiect.
Grupul-țintă este format din 670 de persoane, în calitate de beneficiari ai proiectului, dintre care 362 de persoane de etnie romă, respectiv 308 persoane cu deficiențe de vedere. Persoanelor respective le-au fost dezvoltate competențele profesionale corespunzătoare ocupațiilor de frizer, manichiurist, pedichiurist, îngrijitori pentru bătrâni la domiciliu, modelator ceramică, împletitor de nuiele, operator de introducere date, tehnician maseur, decorator floral etc.
Unii vor fi instruiți pentru a-și încropi propriile mici afaceri. „Dacă avem mici dizabilități, asta nu înseamnă că nu putem deveni antreprenori. Fiecare poate fi free-lancer ca persoană fizică autorizată. Cea mai bună dovadă de succes s-a dovedit cazul în care persoana a devenit decorator floral. Persoanele consiliate și instruite de noi pot să își organizeze chiar și un salon de masaj“, a spus Cristina Măgureanu, din partea organizatorilor seminarului.

„Cel mai dificil lucru: nu aveau studii“

Prin acest proiect se intenționează ca o parte dintre persoanele cu dizabilități și dintre cele de etnie romă să fie angajate, integrate în societate. Cei care au câștigat proiectul cu fonduri europene și partenerii lor au arătat ieri prin ce etape s-a trecut până acum, respectiv ce dificultăți s-au întâmpinat. „Primul pas a fost acela de consiliere a persoanelor afectate de excluziune socială. Apoi a urmat o etapă de cercetare pe piața muncii pentru a vedea antreprenorii interesați și oportunitățile de pe piața muncii. Etapa a treia a fost oarecum de a schimba mentalitatea angajatorilor față de persoanele din grupurile vulnerabile, dar să știți că am întâlnit persoane cu dizabilități de vedere care scriau la computer mai repede decât alte persoane“, a spus Silviu Cârstina, care s-a ocupat de partea de cercetare în cadrul proiectului.
„Primul impact pe care l-am avut și prima problemă cu care ne-am confruntat a fost lipsa unei calificări minime din partea persoanelor pe care le-am consiliat. În CV, unii dintre ei nu au putut trece decât numele și adresa unde locuiesc. Alții au putut trece în CV doar că au absolvit opt clase. Acum situația este alta după aceste consilieri și recalificări. Să ai o calificare, să ai o meserie este foarte important în ziua de azi“, a spus Rene Popa, de la Asociația Romanița, care a ajutat la consilierea persoanelor de etnie romă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS