24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCursuri de pregătire pentru sarcină, în Craiova

Cursuri de pregătire pentru sarcină, în Craiova

Craiovenii care se pregătesc să devină părinţi pot beneficia de sprijin specializat, prin cursurile organizate la Centrul de educaţie prenatală Lamaze, consiliere în alăptare şi ateliere de parenting „Lapte de mamă”. Este vorba despre un concept nou în oraş, care a apărut din dorinţa de a îndruma, de a transmite şi de a informa, atât din proprie experienţă cât şi dintr-o bază teoretică acreditată internaţional cât mai mulţi viitori părinţi despre tot ceea ce ţine de perioada prenatală şi postnatală. Astfel, aceştia vor fi capabili să ia decizii cu adevărat informate cu privire la îngrijirea medicală de calitate pe care doresc să o primească şi se vor acomoda mai uşor cu ideea că în curând vor deveni părinţi.
„Toate femeile însărcinate au întrebări legate de naştere, alăptare şi toate transformările fizice, psihice şi emoţionale pe care acestea le presupun, iar cursul îşi propune să le ajute să îşi depăşească temerile şi să capete încrederea în corpul şi în intuiţia lor de mamă, pentru a construi o experienţă de naştere împlinitoare şi pentru a avea un start cât mai bun în noua viaţă de mămică”, spune Maria-Cristina Koriche, medic rezident pediatru şi educator prenatal Lamaze şi consultant în alăptare
Aşadar, misiunea cursului este să înveţe femeia gravidă să aibă încredere în corpul ei şi să o ajute să ia decizii informate în ceea ce priveşte travaliul, naşterea, alăptarea şi educaţia copilului.
În mod normal,femeia aflată în travaliu ştie instinctiv ce are de făcut în timpul naşterii. Din păcate, din cauza multor intervenţii spitaliceşti de rutină şi din cauza personalului medical insuficient, gravida nu îşi poate urma instinctul. „Fiind mereu grăbită şi, fiindu-i astfel forţată naşterea, pot apărea o serie de probleme şi complicaţii care de cele mai multe ori se finalizează cu operaţia de cezariană. Din acest motiv, este important ca viitoarea mamă să fie cât mai corect pregătită pentru momentul nasterii şi pentru perioada postpartum”, a mai spus Maria-Cristina Koriche. Informaţiile corecte şi pregătirea pentru naştere, crede aceasta, o ajută pe mamă să facă faţă durerii din travaliu, cât şi recuperarea după naştere să fie rapidă şi uşoară.

“Există o percepţie greşită conform căreia Cursurile Lamaze sunt destinate doar gravidelor care îşi doresc o naştere vaginală. Lamaze se adresează în egală măsură şi mămicilor care, din anumite motive, trebuie să recurgă la operaţia de cezariană. Informaţiile dobândite la un astfel de curs sunt foarte multe şi complexe şi îi ajuta pe viitorii părinţi să ştie la ce să se aştepte, indiferent de felul naşterii”.
Cursurile Lamaze de educaţie prenatală pentru gravide le ajută pe acestea să se pregătească pentru travaliu, naştere şi rolul de mamă în primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului. Cursul are 4 secţiuni: sarcină, naştere, alăptare şi îngrijirea bebeluşului.
În cadrul cursului Lamaze, orice viitoare mamă poate afla răspunsul la întrebările care o macină şi poate exersa scenarii care să o pregătească pentru situaţiile ce pot apărea în timpul travaliului şi al naşterii.Cursul este interactiv, cuprinde o parte teoretică şi o parte practică, cu jocuri de rol, exersarea poziţiilor pentru travaliu şi naştere, tehnici de masaj, exerciţii de relaxare şi îngrijire a bebeluşului.
„Cursul Lamaze este un cadru excelent pentru a te pregăti pentru o naştere cât mai blândă şi uşoară. În cadrul acestui curs, o şedinţă este dedicată subiectului alăptării, unde mama învaţă cum să se pregătească pentru iniţierea alăptării, cum să evite rănile mamelonului, cum să îşi crească producţia de lapte conform nevoilor bebeluşului pentru a putea alăpta exclusiv cât mai mult timp”. Cursul este menit să pregătească părinţi competenţi şi relaxaţi, care să aibă toate cunoştinţele necesare pentru a-şi crea condiţiile de a avea o sarcină şi o naştere normale şi pentru a se bucura în voie de bebeluşul lor. Întreg cursul este centrat pe necesităţile părinţilor şi este adaptat în funcţie de nevoile lor individuale. În plus, include informaţii utile despre fazele şi semnele travaliului, rolul durerii, tehnici de relaxare profundă, îngrijirea perineului pentru prevenirea unei rupturi nedorite, evitarea depresiei post-partum, exerciţii fizice pentru recuperarea în urma naşterii şi multe altele. Proaspăta mămică are nevoie de mult ajutor şi susţinere fizică şi morală atât în timpul naşterii cât şi în perioada imediat următoare şi de aceea, spune educatorul prenatal, este recomandat să vină însoţită şi de partenerul său la cursul de pregătire. Informaţia corectă şi suportul emoţional oferit de tată proaspetei mămici au un rol important în succesul alăptării.
În urma cursului, conform Legii Concediului Paternal, tatăl va avea 10 zile suplimentare de concediu pentru îngrijirea bebeluşului. În total, va sta acasă, alături de mamă şi de bebeluş, 15 zile lucrătoare, cu dovada că a participat la un curs de puericultură. Informaţiile din acest curs  sunt conforme cu recomandările Academiei Americane de Pediatrie, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii şi ale UNICEF.

Maria-Cristina Koriche
Medic rezident pediatru
Educator prenatal Lamaze şi consultant în alăptare

Tel: 0769.473.787
www.laptedemama.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS