21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCum să înveţi engleza la o casă din poveşti: May Lily

Cum să înveţi engleza la o casă din poveşti: May Lily

Au trecut doi ani de când clubul de engleză May Lily le oferă copiilor craioveni şansa de a învăţa şi, în acelaşi timp, de a se dezvolta frumos cu ajutorul unor oameni devotaţi, care şi-au făcut un scop din a-i sluji pe cei mici. Secretul proiectului construit de soţii Constantin şi Andrea Crăiţoiu nu stă în cărămizi, ci în suflet şi multă dragoste. May Lily, parte din Asociaţia pentru Educaţie Creativă şi Cercetare Directă, nu este un simplu club unde se studiază o limbă străină. Este un loc dedicat copilăriei, unde nimeni nu simte că vine la şcoală, pentru că metodele de predare sunt menite să ofere o asimilare firească a informaţiei, cât mai apropiată de învăţarea naturală a unei limbi. Iar dincolo de studiul limbii engleze, May Lily le oferă copiilor mediul perfect pentru dezvoltarea încrederii în sine.

„Am găsit o inspiraţie în copiii noştri“

Într-o vizită la club, înainte de a sta de vorbă cu Costi, Andrea şi cu Anca, una dintre profesoarele clubului, l-am auzit pe un domn pe picior de plecare: „Abia aşteaptă Daria să vină deseară la engleză!“. Am zâmbit şi am pornit apoi într-un tur al noului sediu, aflat pe strada Ştefan cel Mare, la numărul 11A, uşor de recunoscut din stradă după floricelele de la geamuri. Clădirea adăposteşte trei săli de curs luminoase, dar copiii sunt foarte încântaţi de curtea interioară, unde au loc unele dintre activităţi, dar care serveşte şi ca terasă pentru părinţi şi bunici. Clubul are şi o minibibliotecă, ale cărei rafturi sunt pline de cărţi colorate. „Copiii pot împrumuta cărţi acasă. Cele mai multe au şi suport audio“, spune Anca atunci când trecem pe lângă ea.
După ce ne aşezăm, Costi povesteşte cum a început acest proiect să ocupe tot mai mult spaţiu în sufletul său: „May Lily a însemnat pentru mine mai mult decât aş fi crezut. Iniţial a pornit ca o activitate a soţiei mele, care este profesoară de limba engleză. Am avut în copiii noştri o sursă majoră de inspiraţie şi, încet-încet, am început să realizez că devotamentul nostru faţă de copii a început să se exprime şi în plan profesional. Se spune că aşa cum eşti ca părinte, eşti și ca profesor, şi ca angajator. Aşa am ajuns să mă implic total, pornind de la dorinţa de a-i înţelege pe copii şi de a sluji nevoilor pe care ei le au. Da, May Lily este un club de limba engleză, iar scopul principal, pe care de altfel îl atingem, este să îi învăţăm limba engleză și contribuim, în același timp, la dezvoltarea lor, la dezvoltarea expresivităţii şi a modului de a relaţiona deschis unii cu alţii. Folosim la club metode de educaţie creativă, care sunt la fel de binevenite şi în creşterea copiilor noştri și invers“.
Aşadar, la May Lily copiii nu vin ca la o meditaţie, care să încurajeze studiul extraşcolar al limbii engleze. Cei mici nu sunt puşi în situaţii de concurenţă şi nu resimt activităţile ca pe o lecţie clasică. Metodele creative de predare se axează pe activităţi care pun accentul pe interacţiune. Un curs debutează cu un cântecel, cu o coregrafie, materialele de studiu sunt şi ele interactive, presupun realizarea unor diferite obiecte (crafts), au suport audio sau video. Totul porneşte de la o structură clară şi riguroasă, oferită de manualele şi caietele de activităţi Cambridge ş.a. folosite pentru fiecare curs de engleză, la care se adaugă originalitatea şi creativitatea profesorilor şi copiilor.
Clubul celebrează fiecare mare eveniment al anului: Paştele, Crăciunul, Ziua Îndrăgostiţilor, Halloween-ul, 1 şi 8 Martie, 1 Iunie ş.a.
Pentru aceste sărbători, profesorii organizează lecţiile tematic. „De Paşte, de Crăciun, de Halloween sau cu alte ocazii decorăm casa cu lucruri handmade, realizate de copii şi profesori, amenajăm spaţiul pentru a se integra mai bine în tematică, iar cursurile implică elemente şi noţiuni de vocabular legate de respectiva sărbătoare. La noi, spaţiul se redimensionează mereu, lucrurile se mişcă, mereu se schimbă câte ceva. De cele mai multe ori, lecţiile tematice sunt deschise, părinţii şi bunicii pot asista. De Crăciun am pregătit chiar o scenetă de teatru“.
De altfel, lecţiile deschise au loc periodic. Părinţii sau bunicii asistă, din când în când, la cursuri obişnuite, pentru a vedea cum se desfăşoară, iar copiii se comportă natural în prezenţa lor şi devin mai încrezători. „Pentru noi e important să păstrăm relaţia cu părinţii. Comunicăm foarte mult cu ei, iar când apare o problemă sau ceva ce nu înţelegem, când un copil nu se integrează foarte uşor, facem o şedinţă cu părintele său pentru a încerca să îl cunoaştem mai bine pe cel mic, cu ajutorul mamei sau tatălui său“, mărturiseşte Costi.

„E bine să avem încredere în copii“

Andrea crede că această comunicare dintre profesorii clubului şi părinţi este esenţială pentru dezvoltarea copilului: „Suntem foarte ataşaţi de copii şi ei sunt foarte ataşaţi de noi. Am avut şi cazuri de copii mai rezervaţi, cu probleme de adaptare, pe care experienţa frecventării cursurilor i-a făcut să se deschidă ca o floare, lucru confirmat şi de părinţi. E bine să avem încredere în ei, să le acordăm şansa de a se deschide, să îi înţelegem şi să avem răbdare. Mereu a dat roade cooperarea cu familia, pentru că familia îi cunoaşte într-un fel, profesorul în altul“. Copiii învaţă limba engleză foarte bine în club, iar o modalitate prin care părinţii observă rezultatele acestora vine de la şcoală, unde copiii lor încep să strălucească la orele de limba engleză.
La May Lily, încurajarea unei comunicări sincere, directe, bazate pe dragoste şi responsabilitate este unul dintre fundamentele educaţiei. „În sistemul educaţional din ţara noastră, copilul este pasiv, el trebuie să stea cuminte în bancă şi să asculte ce i se predă. Latura practică lipseşte, iar interacţiunea este rareori încurajată. Metoda clubului nostru este diferită. Noi nu dăm teme pentru acasă – copiii învaţă engleza la club. Pot repeta acasă doar dacă doresc, însă nu asta e ideea. Ceea ce se întâmplă la noi seamănă cu modul în care înveţi în mod firesc o limbă. Citeam, la un moment dat, cum se realizează reforma în învăţământul finlandez, considerat cel mai bun din lume şi ne-am dat seama că noi foloseam deja intuitiv majoritatea metodelor care urmează să fie puse în aplicare în Finlanda din acest an. Am organizat, de pildă, o lecţie despre Londra, iar copiii au avut prilejul să înveţe câteva cuvinte noi (Double-decker bus, phone booth etc.), dar şi noţiuni de geografie (unde este situată Londra), istorie sau civilizaţie (referitoare la familia regală, monumente importante ş.a.). Unele lucruri sunt bazate pe lecturi, cercetare, însă totul pare că a decurs firesc, natural“, spune Costi, care este, totodată, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Sociale, cu o experienţă de peste zece ani în mediul universitar, unde a început să se folosească şi de experienţa pozitivă din cadrul clubului în munca sa cu studenţii.
Grupele sunt alcătuite din patru, șase până la maximum opt copii. Anca explică importanţa menţinerii unui număr mai mic de participanţi pentru cunoaşterea fiecăruia: „Trebuie să fii sigur la final că fiecare copil a deprins ceva şi data viitoare va veni cu drag şi cu mai multă încredere în sine la club. Eu nu am avut prea multă experienţă când am venit aici şi într-un timp foarte scurt am învăţat să cunosc copiii, am învăţat să abordez fiecare temperament, să aplic metodele specifice fiecărui copil. Mă bucur că reuşim să venim în ajutorul lor, pentru că, din păcate, învăţământul de stat nu se ocupă de individualitate, de sufletul oamenilor“.

O casă de poveste

Devotamentul şi iubirea pentru copii sunt numitorul comun al celor care se implică, zi de zi, în activitatea clubului May Lily. „Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu aceşti copii. Vrem să se simtă bine, ne hrănim cu zâmbetele şi cu bucuria lor. Îmi amintesc şi acum cu drag entuziasmul lor când au văzut curtea interioară. E extraordinar pentru noi să vedem cum vin cu bucurie de fiecare dată. Încercăm să creăm aici un spaţiu ca o casă de poveste pentru ei“, spune Costi.
„Ceea ce facem aici este de fapt ceea ce îmi place cel mai mult să fac şi mă bucură că am şansa aceasta, de a face ceea ce iubesc şi că atât părinţii, cât şi copiii apreciază. Este proiectul nostru de suflet. Încercăm să îl dezvoltăm cât putem mai bine şi încercăm să avem alături de noi oameni de calitate, cu care să construim relaţii bazate pe sinceritate, iar aici mă refer la profesorii noştri, dar şi la membrii clubului, la părinţi“, adaugă Andrea, care dezvăluie şi o parte din planurile pentru viitorul apropiat. „Vom avea şi în acest an Şcoala de Vară, care presupune activităţi diferite faţă de cele din timpul anului. Încercăm să venim cu lucruri interactive şi distractive pentru copii – avem pregătite şi activităţi în aer liber, iar copiii au început şi ei să vină cu idei. Pentru Școala de Vară am deschis deja sesiunea de înscrieri, iar părinţii îşi pot rezerva deja un loc pentru copiii lor dacă ne contactează. În plus, în urma solicitărilor, intenţionăm ca în viitorul apropiat să ne acredităm pentru a fi centru de examinare Cambridge. Tot în baza solicitărilor, am început să şcolarizăm şi adolescenţi, şi adulţi. Şi ne mai gândim la o idee care ne este foarte dragă, de a face un serviciu pentru întreaga familie, pentru că milităm şi pentru această idee, ca părinţii să petreacă timp alături de copii“.
Clubul creşte precum un copac puternic, puţin câte puţin, dar sigur, fiind mai mereu în căutarea unor profesori noi, astfel că aceia care iubesc copiii şi au studii de limba engleză pot trimite CV-urile la adresa [email protected]. „Căutăm oameni dedicaţi, care să slujească o cauză, pentru că asta facem aici, slujim copiii, iar dragostea şi respectul sunt nişte valori esenţiale“, spune Costi, care crede că o dezvoltare frumoasă vine din găsirea unui echilibru între nevoile copiilor şi aşteptările părinţilor.

„Înainte să venim aici, nepoţica a făcut meditaţii cu o profesoară, dar nu era mulţumită. Avea mereu nevoie de multe materiale, însă nu rămânea cu aproape nimic după lecţie. Am adus-o recent aici şi în colectiv a evoluat mult mai repede, am început şi eu să o aud vorbind mai des în engleză“.
Paulina Ciobanu

„Noi venim de la început, de doi ani, iar evoluţia se vede. La şcoală prinde foarte repede, înţelege bine profesoara. Nu am vrut ca lecţia de engleză să fie o meditaţie suplimentară, mai ales la vârsta sa. Sunt foarte mulţumită de May Lily. Cursurile de aici sunt o formă mai frumoasă de a vorbi, de a colabora, de a socializa“.
Moraru Galina

„May Lily este un club unde copiii vin cu bucurie. Fiul meu, Radu, face mai multe activităţi extraşcolare, dar niciodată nu mi-a spus că astăzi nu ar vrea să meargă la limba engleză“.
Ovidiu Sîrbu

„Este un club deosebit. Noi venim de fiecare dată. Suntem aici. Am participat la o lecție deschisă și am văzut exact cum se desfășoară. Totul a fost foarte bine organizat“.
Constantin Stuparu

Cum puteţi contacta clubul May Lily

Telefon: 07 41.969.631.
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/maylilyclub
Site: www.maylily.ro
Youtube: May Lily Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS