17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCristian Bănăţeanu: 20 de ani pe drumul cântului popular

Cristian Bănăţeanu: 20 de ani pe drumul cântului popular

cristian banateanu

20 de ani de carieră solistică vor fi marcaţi luni, pe 20 aprilie, de îndrăgitul interpret Cristian Bănăţeanu pe scena Operei Române Craiova. Spectacolul aniversar „Cântă, omule, cu mine“ va reuni în jurul solistului de muzică populară nume cunoscute ale scenei folclorice din toate zonele ţării. Nu va lipsi acompaniamentul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, sub bagheta maestrului Nicu Creţu.
Spectacolul este produs în colaborare cu TVR Craiova şi va fi prezentat de Laura Dincă.
„Iată că am ajuns la 20 de ani de carieră artistică pe drumul cântecului popular. Există o piesă pe noul meu album, «Sunt bărbat cu pălărie», care se intitulează «Cântă, omule, cu mine». Am ales ca acest îndemn să dea şi numele acestui concert aniversar pentru că mereu publicul a cântat alături de mine. Publicul este a doua mea familie. Îl respect, mi-am însuşit întotdeauna atât laudele, cât şi criticile, pentru că e bine ca în viaţă să găseşti echilibrul. Eu sunt un om din popor şi voi rămâne mereu la fel, iar sinceritatea mea, faptul că nu port o mască pe scenă, că nu păcălesc publicul m-au ajutat să ajung aici şi să câştig afecţiunea oamenilor“, mărturiseşte Cristian Bănăţeanu.

Invitaţi din toată ţara

Seara de luni va fi o adevărată incursiune în folclorul românesc, cu invitaţi din Banat (Liliana Laichici şi Adrian Stanca), din Mehedinţi (Nina Predescu), din Gorj (Ion Ghiţulescu şi Maria Loga), Teleorman (Nicuşor Iordan), Maramureş (Ionuţ Sidău), Ardeal (Mariana Anghel), alături de colegi ai interpretului din cadrul Ansamblului „Maria Tănase“ (Aneta Şişu Bobolan şi Liviu Dică).
„Putem face mult pentru folclor, iar spectacolul de pe 20 aprilie va dovedi acest lucru. Vom avea 24 de instrumentişti. Va fi o seară cu multe surprize. Am colegi deosebiţi la Ansamblul «Maria Tănase», din care fac parte de doi ani. Acest ansamblu face diferenţa între folclor şi comerţ, între scena de nuntă şi cea de spectacol. Este o onoare să am alături de mine profesionişti şi le mulţumesc tuturor. La 45 de ani, după 28 de ani de muzică şi 20 de ani ca solist, cred că am ajuns la maturitatea artistică necesară pentru a le oferi oamenilor un spectacol deosebit“.

Folclorul, muncă şi dăruire

Cristian Bănăţeanu a început parcursul său folcloric ca instrumentist, dar spune că exprimarea sa în muzica populară este ca solist. „La început am fost instrumentist, cântam la orgă, iar acest lucru m-a ajutat mai târziu, când mi-am descoperit vocaţia de solist, pentru că auzul, când cânţi şi la un instrument, se dezvoltă altfel“. Solistul de muzică populară crede că cel mai important lucru, atunci când te afli pe scenă, este „să le dăruieşti oamenilor frumosul. Folclorul înseamnă muncă şi dăruire. Dacă dăruieşti şi eşti sincer, publicul te iubeşte. Aşa că vă aştept luni, 20 aprilie, de la ora 18.00, la Opera Română Craiova, pentru un spectacol deosebit, special gândit pentru voi“.
Biletele pentru spectacolul „Cântă, omule, cu mine – 20 de ani pe drumul cântului popular“ se găsesc la Agenţia Operei Române Craiova. Preţul unui bilet este de 30 de lei. Pentru pensionari, studenţi şi elevi, preţul unui bilet este de 20 de lei. Pentru informaţii și bilete puteţi suna la numărul de telefon 0351.442.471.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS