22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDe astăzi, Muzeul de Artă se redeschide pentru public

De astăzi, Muzeul de Artă se redeschide pentru public

Directorul Muzeului de Artă, alături de primarul Craiovei, preşedintele CJ Dolj şi directoarea ADR S-V Oltenia, la redeschiderea oficială a instituţiei
Directorul Muzeului de Artă, alături de primarul Craiovei, preşedintele CJ Dolj şi directoarea ADR S-V Oltenia, la redeschiderea oficială a instituţiei

Începând de astăzi, Muzeul de Artă din Craiova se redeschide publicului, după un amplu proiect de reabilitare şi restaurare pentru care Consiliul Judeţean Dolj a reuşit să obţină o finanţare europeană de aproape opt milioane de euro.
Ieri, 19 martie, a avut loc inaugurarea oficială a instituţiei, în prezenţa autorităţilor locale. Cu această ocazie, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, directorul Muzeului de Artă, Emilian Ştefârţă, directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, şi preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), Virgil Niţulescu, au vorbit despre semnificaţia reintrării în circuit a unuia dintre cele mai importante muzee de artă din ţară.
„Este o zi mare, o zi istorică aş putea spune, când, după aproape zece ani de demersuri făcute de CJ Dolj pentru reabilitarea celei mai frumoase clădiri din sudul României, putem spune că ne aflăm în faţa unui nou început“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
„Avem unul dintre cele mai prestigioase muzee ale României, cu peste 12.000 de opere. Suntem mândri că am putut pune în lumină această clădire care adăposteşte colecţiile lui Ţuculescu, şase opere brâncuşiene. Cu o singură operă a acestui sculptor s-ar mândri orice muzeu din lume. Iată ceea ce deschidem astăzi, ce bogăţie punem la dispoziţia craiovenilor, a oltenilor şi a tuturor celor care îi vor trece pragul. Le mulţumim tuturor celor care şi-au adus contribuţia şi să nu îl uităm pe un om care nu mai este printre noi, Florin Rogneanu, care a pus suflet în realizarea acestei lucrări,” a adăugat Ion Prioteasa.

Muzeul de Artă va adăuga valoare centrului istoric

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a mulţumit Consiliului Judeţean Dolj pentru investiţia majoră în această clădire, subliniind că Palatul Jean Mihail va da şi mai multă strălucire centrului istoric ce urmează să fie inaugurat în aproximativ o lună. „Este o zi minunată pentru Craiova. În sfârşit, putem reda publicului această bijuterie arhitecturală. Craiova se poate mândri, de altfel, că, după Bucureşti, este oraşul cu cel mai mare număr de clădiri de patrimoniu şi cu cel mai mare centru istoric. Această bijuterie este, poate, cea mai importantă investiţie pe care a făcut-o Consiliul Judeţean Dolj, căruia îi mulţumim pentru că a făcut posibil acest proiect“.
Directoarea ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, a reamintit principalele coordonate ale procesului de reabilitare şi restaurare, care a presupus şi amenajări exterioare, intervenindu-se asupra zonelor verzi, a aleilor, scărilor exterioare, faţadelor, dar şi refacerea statuii lui Theodor Aman şi a porţii de acces. La nivelul clădirii, au fost consolidaţi pereţii, s-au refăcut planşeele de lemn de la parter şi etaj, afectate de cutremurul din 1977, fiind înlocuite cu grinzi metalice, s-au restaurat elemente decorative interioare şi exterioare, obloanele, tâmplăria, balustradele, treptele din holul de onoare, ornamentele metalice şi pardoselile. În plus, clădirea a fost dotată şi cu echipamente noi, printre care un lift pentru transportul obiectelor de patrimoniu şi a persoanelor cu handicap, şi s-au refăcut complet instalaţiile electrice, sanitare, termice. Instalaţia pentru iluminatul arhitectural exterior este alcătuită din 58 de proiectoare, precum şi stâlpi de iluminat, transformând muzeul într-o atracţie şi pe timp de noapte.
„Să îi felicităm pe cei care au avut o contribuţie semnificativă la restaurarea acestei clădiri: conducerea CJ Dolj, care a iniţiat şi a susţinut proiectul din punct de vedere tehnic şi financiar şi a respectat rigorile ce au vizat implementarea. Acesteia i se alătură colectivul de arhitecţi, constructori şi conducerea muzeului, care merită, de asemenea, felicitări din toată inima. CJ Dolj se situează pe primul loc la nivelul regiunii în ceea ce priveşte valorificarea şi restaurarea patrimoniului cultural şi istoric, prin intermediul a patru proiecte contractate, în valoare de peste 13,5 milioane de euro“, a menţionat Bogheanu, amintind şi de proiectul de realizare a Centrului Internaţional Brâncuşi în curtea Muzeului de Artă.

Ştefârţă: Este reşedinţa permanentă a artei europene şi româneşti

Preşedintele reţelei naţionale a muzeelor, Virgil Niţulescu, s-a arătat încântat de lucrările realizate. Acesta a afirmat că „unul dintre cele mai importante muzee de artă ale României este redat circuitului public într-o manieră exemplară, la nivelul tuturor standardelor europene şi internaţionale în materie. CJ Dolj poate fi dat exemplu pentru toate consiliile judeţene atunci când vine vorba de cultură, care este finanţată absolut exemplar. Felicitări şi doamnei primar, deoarece prin schimbările urbanistice din ultimii ani acest muzeu va putea fi pus în valoare mai bine şi în viitor şi va intra, într-adevăr, într-un real circuit turistic“.
Directorul Muzeului de Artă, Emil Ştefârţă, a încheiat prin a menţiona valoarea artistică de netăgăduit a operelor găzduite de instituţie, care „este reşedinţa permanentă a lui Brâncuşi şi Ţuculescu, a lui Grigorescu, Luchian, Tonitza, Stoenescu, Pallady şi Aman. Este reşedinţa permanentă a artei europene, dar, mai ales, a celei româneşti, prin ce are ea mai bun. Zidurile acestea au în textura lor, precum în legenda Anei lui Manole, şi sufletul unui om precum Florin Rogneanu, dar şi al atâtor altora care şi-au dedicat viaţa mai mult decât unei instituţii, unui edificiu, cât mai ales unei idei, aceea de casă a artelor. Şi, pentru că suntem în prag de sărbători pascale, îmi permit să fac o paralelă – Craiova îşi trăieşte astăzi clipa propriei reînvieri“.
Un bilet de intrare la Muzeul de Artă va costa cinci lei pentru adulţi, fiind redus la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS