CJ Dolj a inaugurat noul centru zonal de pregătire pentru protecţia civilă

Autori


Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din judeţul Dolj va funcţiona, începând din acest an, într-o clădire reabilitată şi extinsă, datorită unei investiţii de 2.733.651 de lei a Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii autorităţilor judeţene au participat ieri la inaugurarea noului centru. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, precum şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan. Alături de aceştia au luat cuvântul şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, şi inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea.

Investiţia finanţată din bugetul propriu al CJ Dolj era necesară întrucât corpul F de clădire de pe strada Jieţului, nr. 19-21, unde funcţiona Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile, se afla într-o stare de deteriorare, total necorespunzătoare desfăşurării activităţii. Corpurile de clădire G, H, D, I şi B, construcţii anexe, se aflau într-un stadiu avansat de degradare, astfel că a fost propusă demolarea lor.
Lucrările au constat în reabilitarea unei suprafeţe construite desfăşurate pe 650 mp, extinderea pe o suprafaţă desfăşurată de 550 mp şi amenajarea unei parcări acoperite cu o suprafaţă desfăşurată de 186 mp.
Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din Craiova este unul dintre cele trei astfel de centre din ţară.
„Ne aflăm la prima investiţie pe care Consiliul Judeţean o inaugurează în acest an, o investiţie destul de importantă, de peste 600.000 de euro. Am făcut această clădire pt o instituţie a statului. Vorbim despre o instituţie care pregăteşte oamenii din administraţia publică, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, primari, angajaţi ai administraţiilor bazinale, foarte multă lume care înainte se pregătea în condiţii vitrege. Acest centru zonal de pregătire a cadrelor pentru situaţii de urgenţă este sub supravegherea noastră directă şi vom încerca să facem în aşa fel încât să nu îi lipsească nimic. Vor mai rămâne libere câteva spaţii pentru care avem deja o strategie, câteva dintre organismele CJ vor fi mutate aici, probabil Camera Agricolă, când se va stabili clar dacă trece în subordinea noastră. Autoritatea teritorială de ordine publică probabil că va fi mutată, de asemenea, aici”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pregătirea: o etapă importantă în managementul situaţiilor de urgenţă

La eveniment a luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, care a felicitat Consiliul Judeţean pentru investiţie şi pe şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, pentru perseverenţa şi implicarea de care a dat dovadă: „Sunt onorat să particip la acest eveniment, este o zi cu adevărat importantă pentru judeţul Dolj şi vă felicit că aţi reuşit să aduceţi această clădire la standarde foarte înalte. Îl felicit şi pe col. Apostol pentru eforturile pe care le-a depus, dânsul a venit mereu cu solicitări pentru săli şi s-a implicat foarte mult pentru a asigura desfăşurarea activităţii centrului în condiţii bune“.
Apostol a evidenţiat importanţa pregătirii în procesul de management al situaţiilor de urgenţă: „Acest eveniment se întâmplă datorită unui mod de abordare corect şi responsabil al situaţiilor de urgenţă, care, în afară de intervenţie şi reabilitare, mai cuprind o etapă la fel de importantă, şi anume pregătirea. Este esenţială o astfel de abordare în contextul actual, pentru că societatea şi comunităţile nu îşi mai permit doar să răspundă şi să se refacă după dezastre. Trebuie să investim mult în întregul proces, în prevenire şi pregătire pentru a reduce urmările dezastrelor. CJ a înţeles şi a acţionat în acest sens“.
Pregătirea este destinată personalului din administraţia publică locală şi se desfăşoară în trei centre zonale din ţară. Ea cuprinde cursuri de iniţiere şi perfecţionare cu durata de cinci zile, ce au ca scop formarea competenţelor necesare în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă la nivelul comunităţilor locale. „Noul centru de pregătire are spaţii dedicate, amenajări şi dotări corespunzătoare, mobilier, aparatură. Vom face, cu siguranţă, un salt calitativ în activitatea noastră şi puteţi fi convinşi că participanţii la cursurile de pregătire vor fi în măsură să ia decizii corecte, căci vor avea fundamentul teoretic necesar pentru acest lucru. În încheiere, vreau să le mulţumesc domnului preşedinte al CJ, doamnei şi domnului vicepreşedinte, întregii echipe din CJ“, a mai spus Apostol.
În perspectiva inspectorului-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea, dintre cele trei centre de pregătire la nivel naţional, cel de la Craiova este acum cel mai modern şi mai bine dotat. „Nu ar fi exclus să ne mai fie arondate câteva judeţe în noile condiţii“, a declarat Florea.

Investiţii la „Cornetti“ şi casa Damianov

În cadrul conferinţei, Prioteasa a menţionat şi planurile de investiţii pentru celelalte clădiri din zonă. „După cum ştiţi, avem o strategie şi un plan care prevăd ca toate clădirile noastre de pe teritoriul Craiovei să fie reabilitate. Strada Jieţului este asociată cu fostul comisariat militar. Aţi văzut la intrare o clădire foarte veche. Aceasta era, de fapt, adevărata clădire a comisariatului militar, aşa-zisa casă Damianov, iar în acest moment avem un proiect european, împreună cu prietenii noştri bulgari de la Vratsa, care presupune reabilitarea ei. În cursul acestui an vom crea aici o zonă pentru Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», unde se vor regăsi, printre altele, cărţile foarte vechi. Va exista un sistem modern, cu jet de aer cald, pentru întoarcerea paginilor, astfel încât aceste cărţi rare să fie conservate în condiţii cât mai bune.
Alături avem Şcoala Populară de Arte «Cornetti», care pregăteşte circa 400 de elevi şi care a avut rezultate foarte bune de-a lungul timpului. Şi aceasta intră în planurile noastre, în cursul acestui an va beneficia de o reabilitare exterioară, o reabilitare a acoperişului şi alte câteva lucrări“, a completat preşedintele CJ Dolj.

Structura Centrului Zonal de Pregătire

PARTER
– 2 săli de curs pregătire protecţie civilă
– Birou informare-documentare
– Centrală termică
– Birou
– Cameră server
– Arhivă
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

ETAJ
– Birou şef centru zonal
– Birou documente clasificate
– Sală conferinţe
– Birou lectori
– Birou funcţionari
– Secretariat
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

MANSARDĂ
– Birouri
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie


Comenteaza acum

Alte stiri

20 decembrie 2018

Al treilea centru de zi pentru vârstnici în mediul rural

Primăria Vitomirești este a treia comună din Olt care demarează un proiect pentru înființarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice din comunitate, după Bărăști și Sârbii-Măgura. Proiectul de înființare a unui centru de zi pentru ...

Sumarul ediției de vineri, 15 februarie 2019

Actualitate

» Mandat de arestare în lipsă pentru încă un traficant de etnobotanice. Cum opera rețeaua
» Secția pentru anchetarea magistraților: Kovesi ar fi cerut și primit peste 268.600 de lei pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa
» Colesterol: alimente sănătoase care scad nivelul colesterolului
» Pasta de dinţi cu calciu: cum se foloseşte şi când este recomandată
» În lumea operei
» Hepatita B: ce este şi cum o poţi trata
» Lidl retrage de la vânzare fulgi de cocos. Produsul conține dioxid de sulf nedeclarat pe etichetă
» Comisia de trecere la euro a publicat planul concret prin care România va adopta moneda unică în 2024. Care sunt micile plusuri și care sunt marile minusuri
» Cercetări extinse în dosarul lui Kovesi: Este verificat comunicatul transmis în 2017 de Parchetul General privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa – surse
» Un sistem de generare Fake text bazat pe Inteligență Artificială ar putea fi prea periculos pentru a fi făcut public, spun creatorii săi
» Start-Up Nation 2018-2019: Antreprenorii din București, Cluj și Ilfov, de 6 ori mai puțini decât în 2017
» După Vâlcov, și ministrul Marius Budăi a rămas fără permis, după ce a condus cu viteză în județul Iași
» Protocol între Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății: Vor face schimb de informații pentru a preveni cazurile de medici falși
» Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
» Acţiune pentru prevenirea faptelor de comerţ ilicit
» Cercetătorii au descoperit un nou tip de magnet
» Zboruri anulate pe aeroportul din Dubai după detectarea unor drone neautorizate
» Psihoza – diagnostic, manifestări, tipuri şi tratament
» Cererea lui Kovesi de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă
» Un tablou a lui Gauguin, estimat la aproape un milion de euro a scos la licitaţie
» Acum se pot şterge mesajele trimise din greşeală pe Facebook Messenger
» Google Chrome va avea o extensie care alertează utilizatorii în cazul furtului datelor de acces
» Primul român care a zburat în Cosmos, Dumitru Prunariu, se întâlneşte cu publicul craiovean
» Dăncilă, în Parlament: România este în topul statelor cu cea mai mare dezvoltare din Uniunea Europeană
» Efectele telefonului mobil asupra noastră
» Petiţie pentru ca trecerea de cale ferată din zona fostei Avicola Târgu Jiu să fie semaforizată
» Gorj: Despăgubire de 2,1 milioane de lei, plătită pentru un caz de malpraxis
» Laura Kovesi a ieşit de la audieri
» Parlamentul a adoptat proiectul bugetului pe 2019
» Codruța Kovesi a ajuns la sediul Parchetului General pentru audieri
» Ce a păţit un şofer neamţ care a urmat orbeşte instrucţiunile GPS
» ​„Fake news” PSD se laudă pe Facebook că el mărește alocațiile copiilor, deși amendamentul a aparținut PNL și a fost votat de doar trei social-democrați
» Doi cetățeni turci, ascunși deasupra cabinei unui camion, depistaţi la P.T.F. Calafat
» Premierul Dăncilă, discuţii cu Dragnea, în biroul de la Cameră, înaintea votului final pe buget
» Parlamentul adoptă astăzi proiectul de buget pe 2019
» ANOFM: 956 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European, prin reţeaua EURES
» Fostul premier Victor Ponta, martor în dosarul lui Kovesi, audiat la Parchet

Dolj

» Craiova: Zonele în care pot fi găsiţi comercianţi cu produse specifice de Dragobete, 1 şi 8 Martie
» Dolj: Comercianţi din domeniul morărit-panificaţie, amendaţi cu peste 95.000 de lei
» Craiova: Se închide temporar pasajul subteran
» Craiova: Bănuit de tâlhărie, reţinut de poliţişti
» Proiectul Comunitar „Democrație europeană pentru cetățeni informați. Evaluarea transparenței decizionale și accesului cetățenilor la informațiile publice în instituțiile publice din municipiul Craiova”

Mehedinţi

» UPDATE (Video) Mehedinţi: Taxi lovit de tren, la Orşova. Unul dintre pasageri a murit
» Mehedinţi: Unde vor fi amplasate radarele în judeţ până pe 17 februarie

Vâlcea

» Începe plantarea de flori pe domeniul public din Râmnicu Vâlcea

Sport

» Simona Halep, în finala de la Doha după ce a fost condusă cu 4-1 în decisiv
» Fotbal / Trupa lui Guşatu a învins la Slatina
» Fotbal / S-au tras la sorți duelurile pentru barajul de promovare în Liga a III-a

Sanatate

» Încă trei persoane au murit din cauza gripei. Numărul total al deceselor a ajuns la 127

Magazin

» Reţeta zilei: Gyros grecesc cu pui şi tzatziki

Top