CJ Dolj a inaugurat noul centru zonal de pregătire pentru protecţia civilă

Autori


Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din judeţul Dolj va funcţiona, începând din acest an, într-o clădire reabilitată şi extinsă, datorită unei investiţii de 2.733.651 de lei a Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii autorităţilor judeţene au participat ieri la inaugurarea noului centru. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, precum şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan. Alături de aceştia au luat cuvântul şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, şi inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea.

Investiţia finanţată din bugetul propriu al CJ Dolj era necesară întrucât corpul F de clădire de pe strada Jieţului, nr. 19-21, unde funcţiona Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile, se afla într-o stare de deteriorare, total necorespunzătoare desfăşurării activităţii. Corpurile de clădire G, H, D, I şi B, construcţii anexe, se aflau într-un stadiu avansat de degradare, astfel că a fost propusă demolarea lor.
Lucrările au constat în reabilitarea unei suprafeţe construite desfăşurate pe 650 mp, extinderea pe o suprafaţă desfăşurată de 550 mp şi amenajarea unei parcări acoperite cu o suprafaţă desfăşurată de 186 mp.
Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din Craiova este unul dintre cele trei astfel de centre din ţară.
„Ne aflăm la prima investiţie pe care Consiliul Judeţean o inaugurează în acest an, o investiţie destul de importantă, de peste 600.000 de euro. Am făcut această clădire pt o instituţie a statului. Vorbim despre o instituţie care pregăteşte oamenii din administraţia publică, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, primari, angajaţi ai administraţiilor bazinale, foarte multă lume care înainte se pregătea în condiţii vitrege. Acest centru zonal de pregătire a cadrelor pentru situaţii de urgenţă este sub supravegherea noastră directă şi vom încerca să facem în aşa fel încât să nu îi lipsească nimic. Vor mai rămâne libere câteva spaţii pentru care avem deja o strategie, câteva dintre organismele CJ vor fi mutate aici, probabil Camera Agricolă, când se va stabili clar dacă trece în subordinea noastră. Autoritatea teritorială de ordine publică probabil că va fi mutată, de asemenea, aici”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pregătirea: o etapă importantă în managementul situaţiilor de urgenţă

La eveniment a luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, care a felicitat Consiliul Judeţean pentru investiţie şi pe şeful Centrului Zonal de Pregătire, col. Marian Apostol, pentru perseverenţa şi implicarea de care a dat dovadă: „Sunt onorat să particip la acest eveniment, este o zi cu adevărat importantă pentru judeţul Dolj şi vă felicit că aţi reuşit să aduceţi această clădire la standarde foarte înalte. Îl felicit şi pe col. Apostol pentru eforturile pe care le-a depus, dânsul a venit mereu cu solicitări pentru săli şi s-a implicat foarte mult pentru a asigura desfăşurarea activităţii centrului în condiţii bune“.
Apostol a evidenţiat importanţa pregătirii în procesul de management al situaţiilor de urgenţă: „Acest eveniment se întâmplă datorită unui mod de abordare corect şi responsabil al situaţiilor de urgenţă, care, în afară de intervenţie şi reabilitare, mai cuprind o etapă la fel de importantă, şi anume pregătirea. Este esenţială o astfel de abordare în contextul actual, pentru că societatea şi comunităţile nu îşi mai permit doar să răspundă şi să se refacă după dezastre. Trebuie să investim mult în întregul proces, în prevenire şi pregătire pentru a reduce urmările dezastrelor. CJ a înţeles şi a acţionat în acest sens“.
Pregătirea este destinată personalului din administraţia publică locală şi se desfăşoară în trei centre zonale din ţară. Ea cuprinde cursuri de iniţiere şi perfecţionare cu durata de cinci zile, ce au ca scop formarea competenţelor necesare în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă la nivelul comunităţilor locale. „Noul centru de pregătire are spaţii dedicate, amenajări şi dotări corespunzătoare, mobilier, aparatură. Vom face, cu siguranţă, un salt calitativ în activitatea noastră şi puteţi fi convinşi că participanţii la cursurile de pregătire vor fi în măsură să ia decizii corecte, căci vor avea fundamentul teoretic necesar pentru acest lucru. În încheiere, vreau să le mulţumesc domnului preşedinte al CJ, doamnei şi domnului vicepreşedinte, întregii echipe din CJ“, a mai spus Apostol.
În perspectiva inspectorului-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea, dintre cele trei centre de pregătire la nivel naţional, cel de la Craiova este acum cel mai modern şi mai bine dotat. „Nu ar fi exclus să ne mai fie arondate câteva judeţe în noile condiţii“, a declarat Florea.

Investiţii la „Cornetti“ şi casa Damianov

În cadrul conferinţei, Prioteasa a menţionat şi planurile de investiţii pentru celelalte clădiri din zonă. „După cum ştiţi, avem o strategie şi un plan care prevăd ca toate clădirile noastre de pe teritoriul Craiovei să fie reabilitate. Strada Jieţului este asociată cu fostul comisariat militar. Aţi văzut la intrare o clădire foarte veche. Aceasta era, de fapt, adevărata clădire a comisariatului militar, aşa-zisa casă Damianov, iar în acest moment avem un proiect european, împreună cu prietenii noştri bulgari de la Vratsa, care presupune reabilitarea ei. În cursul acestui an vom crea aici o zonă pentru Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», unde se vor regăsi, printre altele, cărţile foarte vechi. Va exista un sistem modern, cu jet de aer cald, pentru întoarcerea paginilor, astfel încât aceste cărţi rare să fie conservate în condiţii cât mai bune.
Alături avem Şcoala Populară de Arte «Cornetti», care pregăteşte circa 400 de elevi şi care a avut rezultate foarte bune de-a lungul timpului. Şi aceasta intră în planurile noastre, în cursul acestui an va beneficia de o reabilitare exterioară, o reabilitare a acoperişului şi alte câteva lucrări“, a completat preşedintele CJ Dolj.

Structura Centrului Zonal de Pregătire

PARTER
– 2 săli de curs pregătire protecţie civilă
– Birou informare-documentare
– Centrală termică
– Birou
– Cameră server
– Arhivă
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

ETAJ
– Birou şef centru zonal
– Birou documente clasificate
– Sală conferinţe
– Birou lectori
– Birou funcţionari
– Secretariat
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie

MANSARDĂ
– Birouri
– Grupuri sanitare
– Spaţii circulaţie


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 23 mai 2019

Actualitate

» Percheziții în cazul crucilor acoperite cu saci din plastic din cimitirul eroilor Valea Uzului
» Protocolul de colaborare dintre UDMR şi coaliţia PSD-ALDE, fără obiect
» Olt: Societate comercială sancţionată pentru încălcarea legislaţiei din domeniul silvic
» Infecțiile intraspitalicești raportate în primele patru luni ale anului s-au dublat față de aceeași perioadă din 2018
» Programul Prima Casă se modifică
» Un parc din New York, curăţat de capre
» 700 de milioane de lei către Fondul de Mediu pentru restituirea taxei auto
» Judith Kerr, autoarea minunatei serii de cărţi pentru copii dedicate pisicii Mog, a murit la 95 de ani
» Mai puțin de unul din 5 spitale a raportat oficial infecții nosocomiale în primele 4 luni ale anului
» Surse: UDMR rupe protocolul cu PSD-ALDE
» ANM: Ploi torenţiale, vijelii şi grindină, în aproape toată ţara
» Darius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT în dosarul privind publicarea protocolului Parchet-SRI din 2016
» O pasageră a murit într-un avion Ryanair
» Autocar răsturnat în Italia: Cel puţin o persoană a murit, iar alte 31 sunt rănite. Printre victime s-ar afla şi români
» Senatorul PSD Virginel Iordache a fost dus cu elicopterul SMURD de la Suceava la București pentru o enteroviroză
» Marea Britanie organizează astăzi alegeri europarlamentare
» George Maior anunţă că nu se poate prezenta pentru audieri la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Publireportaj

» Comunicat de presă ,,Creşterea competitivităţii econimice a S.C. Ra Trade Construct S.R.L. prin achiziţionarea de utilaje performante”

Dolj

» „Pedală în Bănie“: peste 200 de cicliști în competiție, la a doua ediție
» Peste 86.000 de ţigări de contrabandă, descoperite în urma unor percheziţii în Dolj şi Vâlcea
» Şcoala gimnazială Podari se numeşte „Constantin Gheorghiţă“
» Dolj: Prinşi în timp ce furau dintr-un magazin din Segarcea
» Jurnalist GdS, lovit și agresat verbal de oameni din cohorta lui Liviu Dragnea
» La conducta de gaze Craiova – Segarcea vor munci turci, libieni şi vietnamezi
» Strada Râului are nevoie de capace noi de canalizare: A venit vara, acoperă gaura cu ceva!
» Locatarii parchează la magazin, firmele în faţa blocului

Gorj

» Incendiu la o casă din Târgu Jiu
» Cum a ajuns varianta ocolitoare să coste în loc de 151 de milioane de lei 207 milioane de lei
» Gorj: Razii ale poliției în rândul transportatorilor de lemne
» Peste 1.700 de şomeri au fost încadraţi în câmpul muncii
» Unii primari vor să renunţe la serviciile Aparegio, pentru că nu vor să plătească apa pluvială

Olt

» Primarul Slatinei, certat la deschiderea „Expo-Flora
» Accident la doi pași de UPU Slatina: un polițist și un bărbat care își ducea copilul la Urgențe implicați

Vâlcea

» Vâlcea: Program de lucru prelungit în weekend la buletine
» Vâlcea: Conscurs interjudeţean de folclor “Busuioc de Topolog!”
» Vâlcea: Un excavator gigant s-a prăbuşit în mina de la Alunu
» Vâlcea: 12 şoferi rămaşi fără permis, pe DN64, în câteva ore
» Români care au jefuit mai multe persoane vârstnice în Franţa, prinşi la Vâlcea

Sport

» Fotbal / Contra contează pe Bancu şi Cicâldău în meciurile cu Norvegia şi Malta
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu cere ajutorul acţionarilor ca să scape de depunctare
» Tenis / Alex Coman, pe cai mari după naționalele Under 14
» Eficienţa mijlocaşilor Ştiinţei

Sanatate

» Riscurile micşorării stomacului. Ce e bine să ştii
» Care sunt simptomele hepatitei A

Educatie

» Craiova: Despre comunicare, jurnalism şi învăţământ , la Conferinţa internaţională „Communication. Information. Learning”

Magazin

» Sofia Vergara lansează lenjerie modelatoare pentru plinuțe
» O femeie, care a furat o rulotă, a creat haos pe străzile din Los Angeles
» Creatura monstruoasă, descoperită pe o plajă din Marea Britanie
» (Galerie foto) Un bunic de 97 de ani a salvat un mic sat, după ce a pictat superb toate clădirile
» Reţeta zilei: Tort cu cremă de brânză şi căpşuni

Top