Acasă Actualitate Investigatii VIDEO / Lider PSD Dolj, afacerist imobiliar sub acoperire?

VIDEO / Lider PSD Dolj, afacerist imobiliar sub acoperire?

Proprietarii unui teren care vor să ridice un bloc de cinci etaje în Craiova au nevoie de acordul vecinilor pentru a obţine autorizaţia de construire. Vecinii nu-şi dau acordul până nu văd toate documentaţiile şi încep un lung dialog scris cu primăria, dar nu au acces la acte. Când în poveste se implică Ovidiu Flori, primarul din Işalniţa lucrurile se schimbă ca prin farmec. Primăria acordă autorizaţia de construire fără acordul vecinilor. Citiţi mai jos detaliile acestei poveşti incredibile, care riscă să se transforme într-un imens scandal. 

Autorizaţia de construire eliberată de primărie pentru un bloc cu cinci etaje, care urmează să fie construit în cartierul Brazda lui Novac din Craiova, este pe cale să genereze un adevărat scandal. Soţii Marius şi Ramona Badea deţin de vreo zece ani pe strada General Fălcoianu din localitate un teren de 612 mp. Anul trecut, ei au cerut de la primărie un certificat de urbanism pentru a putea construi pe acel teren un bloc cu spaţii comerciale la parter, birouri la etajele superioare şi locuinţă de serviciu la ultimul etaj.

Primăria le-a eliberat certificatul de urbanism, iar actul specifică toate avizele şi acordurile pe care proprietarii trebuie să le ia pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Printre acestea, se număra şi un acord din partea Asociaţiei de proprietari a Blocului WIN. Viitoarea construcţie va fi ridicată la doar câţiva metri de Blocul WIN, prin urmare primăria a considerat că locatarii potenţial afectaţi trebuie să-şi spună opinia.

Funcţionarii primăriei s-au folosit de o prevedere a Legii locuinţei, care spune că este nevoie de un acord din partea vecinilor, mai ales dacă imobilul are alte funcţiuni decât cel iniţial. În cazul nostru, noul bloc va avea funcţionalitate mixtă: magazine, birouri, locuinţă.

Petiţionarii, rămaşi cu ochii în soare

Proprietarii terenului nu au reuşit însă să convingă locatarii de la blocul WIN să le dea acordul cerut prin certificatul de urbanism. Cum certificatul eliberat în 2019 a expirat, el a fost prelungit în aprilie 2020 pentru încă un an. De la începutul acestui an însă, între reprezentanţii Asociaţiei WIN şi primărie a început un lung dialog scris, pe marginea blocului care urmează să fie construit. 

În februarie, asociaţia trimite un memoriu prin care municipalitatea este înştiinţată că familia Badea nu are acordul autentificat al proprietarilor din blocul WIN şi cere primăriei să nu acorde autorizaţia de construire. De asemenea, ei vor să vadă documentaţia prezentată de familia Badea pentru a obţine certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Primăria le răspunde că pot s-o studieze la sediul instituţiei.

Totuşi, când oamenii ajung la primărie au o mare surpriză, după cum vor relata ulterior. Invocând diverse pretexte, funcţionarii încearcă diverse tertipuri şi nu le prezintă documentele cerute, mai spun ei. 

Primăria o întoarce ca la Craiova

La scurt timp după ce au mers degeaba la primărie ca să studieze documentele, reprezentanţii asociaţiei primesc altă adresă, prin care li se spune că familia Badea a făcut o plângere referitoare la obligativitatea de a aduce acordul proprietarilor din blocul WIN. Ei susţin în această plângere că nu au „vecinătate perimetrală“ cu blocul WIN, ci cu o fâşie de câţiva metri de „domeniu public“. Prin urmare, nu ar avea nevoie de „acordul vecinilor“, cerut iniţial de cei de la primărie.

Când au solicitat acordul vecinilor, funcţionarii primăriei s-au bazat pe un articol din normele de aplicare a Legii nr. 50/1991, care spune că un astfel de document este necesar în trei situaţii: când se realizează construcţii noi, adiacente celor vechi; când se schimbă destinaţia clădirilor existente; când se amplasează construcţii cu altă destinaţie decât cele învecinate.

Primăria susţine că a căutat în arhiva Oficiului de Cadastru şi a descoperit că proprietatea familiei Badea nu se învecinează cu blocul WIN, ci cu o fâşie de domeniu public. Prin urmare, nu este nevoie de acordul vecinilor pentru autorizaţie, care a şi fost eliberată în 27 aprilie. Era nevoie doar de un studiu de însoţire care să arate că „vecinii“ vor avea la solstiţiul de iarnă cel puţin o oră şi jumătate de lumină pe zi. Conform acestui studiu, blocul WIN s-ar afla la circa opt metri de viitoarea construcţie, iar condiţia de mai sus, cerută de normele de sănătate publică, ar fi îndeplinită. 

Ceva nu se potrivește…

Și totuşi, ceva nu se potriveşte. Pentru a cere proprietarilor terenului să aducă acordul vecinilor, funcţionarii primăriei aveau nevoie să afle care sunt vecinătăţile şi ce construcţii se găsesc acolo. De altfel, procedurile uzuale cer ca pentru eliberarea certificatului de urbanism solicitanţii să aducă mai multe acte, printre care planul de încadrare în zonă şi un plan de situaţie vizat de Oficiul de Cadastru, cu specificarea construcţiilor vecine. De asemenea, este necesar şi un extras de carte funciară. Pe baza acestor acte, funcţionarii primăriei au cerut acordul vecinilor. Cum s-a sucit ulterior primăria este un mister.

Asociaţia WIN a făcut de curând o nouă plângere la primărie prin care cere anularea autorizaţiei de construire eliberate recent familiei Badea. 

În poveste apare un personaj-surpriză…

Cazul despre care am vorbit mai sus devine cu adevărat interesant, având în vedere cine sunt personajele implicate. Badea Mariana Ramona, cea care deţine împreună cu soţul terenul din strada General Fălcoianu, a fost în trecut jurist în cadrul Primăriei Craiova. În prezent, este secretarul comunei Işalniţa. 

Mai mult decât atât, în iarna acestui an, la Asociaţia WIN s-a prezentat cu documentaţia viitorului bloc un domn care a încercat să-i convingă pe locatari să-şi dea acordul cerut de primărie. S-a recomandat „Ovidiu“ şi a spus că este interesat de subiect în calitate de „potenţial constructor“, apoi de „beneficiar“.

Cineva aflat în zonă a surprins imagini cu momentul respectiv, care au ajuns în posesia jurnaliştilor GdS. În aceste imagini, se poate vedea că persoana care încearcă să convingă locatarii să-şi dea acordul este Ovidiu Flori, primarul comunei Işalniţa şi naşul de cununie al cuplului Claudiu Manda – Olguţa Vasilescu.

Oficial, Ovidiu Flori nu este acţionar în nici o firmă. Conform ultimelor declaraţii de avere şi de interese, el deţine mai multe terenuri în Işalniţa şi Craiova şi este vicepreşedinte al PSD Dolj. Ramona Badea nu a dorit să facă nici o declaraţie referitoare la acest subiect. Şi lui Ovidiu Flori i s-a cerut un punct de vedere, însă nu a transmis nici unul până la data publicării acestui material.

Exit mobile version