Acasă Actualitate Investigatii Investigația lui Mueller, anchetată de Departamentul de Justiție al SUA

Investigația lui Mueller, anchetată de Departamentul de Justiție al SUA

Departamentul de Justiție al SUA deschide o anchetă pentru investigația lui Mueller
Departamentul de Justiție al SUA deschide o anchetă pentru investigația lui Mueller

Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă penală cu privire la investigația condusă de procurorul special Robet Mueller. Ancheta prevede cazul implicării Rusiei în campania electorală din 2016, potrivit unor surse citate de New York Times.

Donald Trump a contestat permanent investigația condusă de Mueller, şi a comentat că este o „vânătoare de vrăjitoare“.

O anchetă administrativă a Departamentului asupra modului în care a acționat Mueller a fost demarată încă din luna mai a acestui an. Transformarea ei în investigație penală înseamnă că anchetatorii pot emite citații către martori și pot cere documente.

Cu ce se confruntă Trump

În contextul în care anul viitor au loc alegeri prezidențiale, iar Trump se confruntă cu ancheta parlamentară privind un alt scandal (cazul Ucraina), demersul ar putea fi văzut ca un abuz de putere din partea președintelui Donald Trump. Acesta folosește Departamentul de Justiție al SUA pentru a-și ataca adversarii.

În același timp, procurorul general William P. Barr ar putea fi perceput că încearcă să îi asigure lui Trump o nouă victorie în alegerile prezidențiale de anul viitor.

De ce l-a acuzat Trump pe Mueller

Trump l-a acuzat în repetate rânduri pe Robert Mueller că a declanșat o vânătoare de vrăjitoare prin ancheta sa. Aceasta prevede colaborarea dintre staff-ul electoral al lui Trump și Rusia. De altfel, media americane au relatat de mai multe ori că Trump a făcut presiuni pentru demiterea lui Mueller.

Potrivit Raportului Mueller, prezentat în martie, după doi ani de investigații, nu există dovezi care să ateste faptul că ar fi existat o conspirație între membrii staff-ului lui Trump și Rusia. În același timp, raportul nu îl exonera pe președinte de acuzația de obstrucționare a Justiției.

Valentina Grădinaru

Exit mobile version